In het hart van Schönebeck, een schilderachtig stadje gelegen in het Salzlandkreis-district van Saksen-Anhalt, staat de indrukwekkende Sankt-Marien-Kirche, een baken van geloof en architectonische pracht. Deze rooms-katholieke kerk, gelegen aan de Friedrichstraße 87, is niet alleen een plaats van aanbidding maar ook een getuigenis van de rijke geschiedenis en culturele erfgoed van de regio.
Het verhaal van Sankt-Marien-Kirche is nauw verweven met de religieuze en sociale veranderingen die Schönebeck door de eeuwen heen hebben doorgemaakt. De Reformatie van 1542 betekende een belangrijke ommekeer, waarbij de bevolking en kerken van de stad zich tot het lutheranisme bekeerden. Pas in het begin van de 19e eeuw begon het katholicisme zijn aanwezigheid in Schönebeck te hernieuwen.
Aanvankelijk was de katholieke gemeenschap in Schönebeck klein en vertrouwde op de parochie in Maagdenburg voor hun geestelijke behoeften. In 1808 werden er af en toe katholieke diensten gehouden in de gebedsruimte van Burg Schadeleben, die door katholieken uit Schönebeck werden bijgewoond. Tussen 1859 en 1871 werd de geestelijke zorg van de katholieken in Schönebeck verzorgd door een priester uit Calbe (Saale).
Het jaar 1872 markeerde een belangrijk keerpunt met de komst van Carl Holst, de eerste katholieke priester in Schönebeck sinds de Reformatie. Holst's zondagse missen werden aanvankelijk gehouden in de zaal van het Deutsches Haus herberg. Op 1 november 1873 werd een kleine kapel, omgebouwd uit een stal, ingewijd door missionaris-pastoor Friedrich Sauer van de St. Agneskerk in Maagdenburg. Deze bescheiden kapel diende de gemeenschap tot 14 juni 1908.
Tussen 1906 en 1908 werd de huidige Sankt-Marien-Kirche gebouwd naar de ontwerpen van Baurat en Koninklijke Districtsgebouwinspecteur Körner. De kerk, gebouwd in neogotische stijl, heeft een kruisvormige plattegrond en is opgetrokken uit opvallende rode baksteen. De eerste steen werd gelegd op 28 april 1907 door proost Franz Schauerte, die ook de inwijding van de kerk verrichtte op 14 juni 1908. De bisschoppelijke wijding volgde op 22 juni 1912 door bisschop Karl Joseph Schulte van Paderborn, waartoe Schönebeck toen behoorde.
De kerk onderging aanzienlijke renovaties in 1961-1962, en opnieuw in 1980 toen vloerverwarming werd geïnstalleerd, waardoor het altaar en het koor hun huidige ontwerp kregen. Het interieur van de kerk en de kleurrijke beglazing van de ramen werden vervaardigd door Christof Grüger. De glas-in-loodramen in het schip, gemaakt tussen 1960 en 1961, staan bekend als Bouwstenen van de Schepping, terwijl die in het koor Lied van de Schepping worden genoemd.
Het linker koorraam, getiteld Irrationele Schepping, toont een evolutionaire voortgang van kristallen en atomen naar planten en dieren. Het rechter raam, Rationele Schepping, toont mensen, heiligen en engelen. Een koperen sculptuur uit 1962, De Grote Terugkerende, stelt een zegenende Christus in het koor voor. In 1971-1972 werd de kerk verrijkt met een Mariamozaïek door Grüger, die Maria afbeeldt als het vat van de Heilige Geest. De dierenriemtekens in het mozaïek wijzen op 25 december, wat Christus symboliseert als de vervulling van alle religies.
Het altaar en de lezenaar, ontworpen door de Maagdenburgse beeldhouwer Detlef Rossdeutscher, zijn moderne meesterwerken. Het altaar heeft een wijngaardreliëf, echoënd Jezus' woorden in het evangelie van Johannes: Ik ben de wijnstok, jullie zijn de ranken. Wie in mij blijft en ik in hem, zal veel vrucht dragen. De lezenaar toont een moderne man, liggend op de grond op zoek naar hulp, zijn hand raakt het Woord van God dat vanaf de kansel wordt verkondigd.
In 1980 verwierf de parochie een Madonna-figuur die dateert uit de eerste helft van de 15e eeuw. De kerk herbergt ook een reeks schilderijen van de Maagdenburgse kunstenaar B. Johansen, gemaakt in 1983, die de kruiswegstaties uitbeelden. Deze schilderijen bevatten gestileerde figuren die gasmaskers en stalen helmen dragen, symboliserend de gevaren van de moderne tijd.
In het rechter zijschip van de kerk staat een orgel, ingewijd in november 1986. Dit tweeklaviers instrument, vervaardigd door de orgelbouwfirma Wolfgang Nußbücker uit Plau, heeft 27 registers en vier transmissies.
Op 1 mei 2006 vormde de St. Marien parochie een gemeenschapsverband met de St. Norbert parochie in Calbe. Op dat moment had de parochie van Schönebeck ongeveer 1.700 katholieken. Dit verband leidde uiteindelijk tot de oprichting van de huidige parochie van St. Marien en St. Norbert op 28 november 2010, gevestigd in Schönebeck. De parochie omvat ook Biere, waar regelmatig katholieke diensten worden gehouden in de protestantse St. Andreaskerk, evenals Barby, Großmühlingen en Groß Rosenburg, waar in de jaren 1950 katholieke kapellen werden opgericht maar sindsdien zijn ontwijd.
Vanaf juni 2009 werden verdere werkzaamheden uitgevoerd aan de vloer en vloerverwarming van de kerk. Het elektrische systeem en de verlichting werden ook bijgewerkt, de muren kregen een frisse laag verf, de ramen werden gerenoveerd en het altaar werd gedeeltelijk opnieuw ontworpen. Tegen de eerste Advent van 2009 waren de renovaties grotendeels voltooid. In de afgelopen jaren, voor de opheffing van de dekenaatstructuren in het bisdom Maagdenburg op 1 september 2023, behoorde Schönebeck tot het dekenaat Egeln.
Sankt-Marien-Kirche is meer dan een plaats van aanbidding; het is een levend monument van de blijvende geest en het geloof van de Schönebeck-gemeenschap. De rijke geschiedenis, prachtige architectuur en levendige artistieke uitingen maken het een must-see voor iedereen die het culturele en spirituele erfgoed van Saksen-Anhalt wil verkennen.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen