×
4,5/5 van 124.972 beoordelingen

St. Maria zur Wiese

St. Maria zur Wiese Soest

St. Maria zur Wiese

De Wiesenkirche, ook wel bekend als St. Maria zur Wiese, is een prachtig voorbeeld van Westfaalse hallenkerken, gelegen in Soest, Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Deze opmerkelijke kerk, met haar bijna vierkante lay-out, wekt de indruk van een pure vensterfront ondersteund door elegante zuilen, waardoor het vanuit verschillende hoeken een indrukwekkend gezicht is. De hoge ramen reiken bijna tot aan de vloer in het koor, waardoor het interieur overdag wordt overspoeld met natuurlijk licht en een lichte en luchtige sfeer krijgt. De drie bijna even hoge en zeer vlakgewelfde schepen geven de ruimte een gevoel van balans en symmetrie.

De Architectuur en Geschiedenis van de Wiesenkirche

De geschiedenis van de Wiesenkirche strekt zich uit over eeuwen. De eerste steen voor de huidige kerk werd gelegd in 1313, ter vervanging van een romaanse voorganger. De eerste bouwmeester, Johannes Schendeler, ontwierp het koor, dat in 1376 werd voltooid. Een andere bekende bouwmeester, Godert van Sunte Druden uit een raadslidfamilie uit Lippstadt, zette het werk voort in 1392. De westgevel, met zijn tweelingtorens, werd begonnen door Johannes Verlach in 1421 maar werd stopgezet in 1525. De torens, die het exterieur van de kerk definiëren, werden pas in de tweede helft van de 19e eeuw voltooid dankzij fondsen van koning Friedrich Wilhelm IV van Pruisen.

De unieke architectonische aantrekkingskracht van de Wiesenkirche ligt in het zevenzijdige polygonale ontwerp van de hoofdapsis en de elegante vorming van de steunbeerloze zijapsissen. Binnenin domineren de buitengewoon slanke zuilen, versierd met peervormige ribben die zonder kapitelen naar beneden lopen, de ruimte. Dit, gecombineerd met de goed uitgebalanceerde proporties en fijn bewerkte architecturale vormen, resulteert in een ongewoon harmonieus en licht interieur.

Het Verkennen van het Interieur van de Wiesenkirche

Binnen in de Wiesenkirche worden bezoekers begroet door een reeks artistieke en historische schatten. Het koor, versierd met glas-in-loodramen uit de periode 1320-1340, herbergt elf levensgrote beelden. Deze beelden vormen de belangrijkste groep Westfaalse monumentale figuren uit de 14e eeuw die nog steeds op hun oorspronkelijke locatie staan. De centrale figuren van Christus en Maria worden geflankeerd door apostelen en Johannes de Doper, in een opstelling die lijkt op het koor van de Dom van Keulen.

Een van de hoogtepunten van de kerk is het Aldegrever-altaar, gelegen in de zuidelijke apsis van het koor. Dit meesterwerk, gecreëerd door Heinrich Aldegrever in 1526, is eigenlijk een Mariënaaltaar. De centrale figuur is de Madonna in een stralende halo, geflankeerd door de heiligen Antonius en Agatha. De beschilderde zijpanelen, die de Geboorte en de Aanbidding der Wijzen uitbeelden, tonen Aldegrevers vaardigheid en zijn vroege gebruik van renaissancistische vormen in zijn kunstwerken.

Speurtochten in Soest

Ontdek Soest met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Soest op een spannende en interactieve manier!

Tours

De Westfaalse Madonna en het Zuidportaal

Het Zuidportaal, daterend uit het late 14e eeuw, bevat replica's van beelden, waarvan de originelen binnen in de kerk zijn gehuisvest. Het middelpunt is de legendarische Westfaalse Madonna, een opvallende figuur die mogelijk zijn oorsprong heeft in het Rijnland, met stilistische overeenkomsten met de beeldhouwkunst van de Dom van Keulen. De dynamische balans van de figuur en de decoratieve schoonheid van de gewaadetails weerspiegelen de invloed van de Parler-school, een familie van meesterbouwers en beeldhouwers die een belangrijke rol speelden in de Duitse kunst van de 14e eeuw.

Andere Opmerkelijke Kenmerken

Het Annen- of Sippenaltaar, nu gelegen in het hoogkoor, dateert uit 1473 en gaf de Meester van 1473 zijn naam. Het centrale deel toont drie generaties van de Heilige Verwantschap, met Anne's echtgenoten, haar dochters en hun echtgenoten. De linkerpanelen tonen scènes uit Anne's leven, terwijl de rechterpanelen scènes uit Maria's leven weergeven.

Het Jacobialtaar, gemaakt door een onbekende meester in 1420, staat in het hoofdaltaar. Het toont een centrale Kruisigingsscène, de Aanbidding der Wijzen aan de linkerkant en de Dood van Maria aan de rechterkant. De achterkanten tonen een bisschop, St. Catharina, St. Agatha en St. Jacobus de Meerdere.

Andere belangrijke stukken zijn een klein sacramentshuis geflankeerd door een zandstenen Madonna met Kind en een eikenhouten beeld van St. Reinoldus uit het begin van de 15e eeuw, een laatgotisch sacramentshuis uit circa 1530 in de noordelijke zijbeuk, en een albasten reliëf van de Heilige Drie-eenheid uit de tweede helft van de 15e eeuw in de noordelijke koorwand. Daarnaast toont een Brabants gesneden altaar uit het begin van de 16e eeuw, gelegen onder het Mariavenster, scènes uit het leven van Maria en de Passie van Christus.

De Wiesenkirche, met haar rijke geschiedenis en prachtige architectuur, is een testament van de blijvende schoonheid en spirituele betekenis van gotische kerkontwerpen. Het harmonieuze interieur, gevuld met licht en versierd met prachtige kunstwerken, blijft bezoekers van over de hele wereld inspireren en betoveren.

Andere bezienswaardigheden in Soest

Speurtochten in Soest

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen