×
4,5/5 van 124.674 beoordelingen

Slot Sønderborg

Slot Sønderborg Sønderborg

Slot Sønderborg

Sønderborg Slot, zoals het lokaal bekend staat, bevindt zich majestueus in de zuidelijke Deense stad Sønderborg. Dit historische juweel, een van de oudste niet-religieuze gebouwen in Sønderjylland, heeft een rijke geschiedenis die eeuwen omspant en nauw verweven is met de geschiedenis van de regio. Tegenwoordig herbergt Sønderborg Slot een museum, waar bezoekers een fascinerend kijkje kunnen nemen in het rijke culturele erfgoed van Denemarken.

De Architectuur van Sønderborg Slot

Sønderborg Slot is een indrukwekkende vierhoekige structuur, bijna ruitvormig, die een ruime binnenplaats omsluit. Het kasteel, voornamelijk gebouwd van rode baksteen, rust op een stevige fundering van massieve stenen blokken. Oorspronkelijk was het kasteel versterkt met imposante torens op elke hoek, bekroond met Renaissance-stijl kappen. Tegenwoordig zijn alleen de fundamenten van deze torens overgebleven, met een stompe toren die nog zichtbaar is in de noordwestelijke hoek.

De noordelijke muur van het kasteel behoudt sporen van de middeleeuwse ingang, die nu is dichtgemetseld, terwijl de huidige hoofdingang aan de oostkant ligt en leidt naar de uitgestrekte binnenplaats, versierd met drie slanke traptorens. Sommige van de binnenkamers van het kasteel hebben hun oorspronkelijke indeling behouden, met name de grote 34 meter lange Ridderzaal en de Renaissancekapel gebouwd tussen 1568 en 1570 in opdracht van Dorothea van Saksen-Lauenburg-Ratzeburg. Bezoekers kunnen ook delen van de voormalige kerkerfaciliteiten verkennen, wat een spannende toevoeging is aan de rondleiding.

Tijdens de Renaissance waren de gevels en dakkapellen van het kasteel rijkelijk versierd met elementen uit die tijd, die werden verwijderd tijdens renovaties in de 18e eeuw. Sindsdien hebben de gevels van het kasteel een strenge uitstraling behouden, verlevendigd alleen door de talrijke ramen. De buitenste fortificaties die ooit het kasteel omringden en het transformeerden in een formidabele vesting, zijn grotendeels ontmanteld, met resten die nog zichtbaar zijn aan de oostkant.

De Oorsprong en Vroege Geschiedenis

De oorsprong van Sønderborg Slot gaat terug tot de 12e eeuw, toen de Deense koning Valdemar I opdracht gaf tot de bouw van een fort ter verdediging tegen Wendische piratenaanvallen. Aanvankelijk bestond het fort voornamelijk uit een enkele zware toren, waarvan de overblijfselen nu verborgen zijn binnen de noordoostelijke muren van het kasteel. Strategisch gelegen aan de Flensburg Fjord, werd het fort Sønderborg genoemd, wat Zuidelijk Kasteel betekent, met een tegenhanger in het noorden genaamd Nordborg.

De eerste vermelding van het kasteel dateert uit 1253, toen koning Christoffel I van Denemarken het veroverde en gedeeltelijk verwoestte. Desondanks werd het kasteel herbouwd en tegen het midden van de 13e eeuw had het een grotere toren en verdedigingsmuren die de huidige lay-out van het kasteel vormen. In deze periode diende het kasteel ook als gevangenis, waarbij Peder Höfel, beschuldigd van de moord op koning Erik Klipping, voor een lange periode werd vastgehouden.

Gedurende de 14e eeuw onderging het kasteel aanzienlijke uitbreidingen, waaronder de toevoeging van een nieuwe toren in de zuidoostelijke hoek rond 1375. Deze uitbreidingen vielen samen met verschillende conflicten waarbij het kasteel betrokken was, waardoor het meerdere keren van eigenaar wisselde. Tegen de 15e eeuw was de nederzetting rond het kasteel uitgegroeid tot de stad Sønderborg.

Speurtochten in Sønderborg

Ontdek Sønderborg met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Sønderborg op een spannende en interactieve manier!

Tours

Conflicten en Transformaties

Van de 14e tot de 15e eeuw stond Sønderborg Slot centraal in talrijke conflicten. In 1325 veroverde koning Christoffel II het kasteel tijdens een oorlog met de graven van Holstein, alleen om het en zijn kroon kort daarna te verliezen. In 1353 werd het kasteel de residentie van hertog Valdemar V, die eerder koning van Denemarken was als Valdemar III. De vreedzame relatie tussen de koning en de hertog verslechterde uiteindelijk, wat leidde tot een belegering van het kasteel door koning Valdemar Atterdag in 1358. Het kasteel werd gespaard dankzij de tussenkomst van de vrouw van de hertog, hertogin Regitze.

In het begin van de 15e eeuw werd het kasteel belegerd door koning Erik van Pommeren tijdens zijn conflicten met de Hanze en de graven van Holstein. Ondanks deze turbulente tijden bleef het kasteel een belangrijke vesting, met verdere versterkingen toegevoegd rond 1500, waaronder de bouw van de noordwestelijke toren en een voorplein met bastions.

De Reformatie en Renaissance Transformaties

De Reformatie bracht aanzienlijke veranderingen teweeg in Sønderborg Slot. In 1532 werd de afgezette koning Christiaan II voor 17 jaar in het kasteel gevangengezet. In tegenstelling tot de populaire legende was zijn gevangenschap relatief comfortabel, waardoor hij een schijn van hofleven kon behouden. Tijdens zijn gevangenschap gaf hij opdracht tot de eerste Deense vertaling van het Nieuwe Testament, waarvan een zeldzaam exemplaar nog steeds in het kasteel wordt bewaard.

Onder koning Christiaan III en zijn zoon hertog Johan van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg werd het kasteel omgevormd tot een schitterende Renaissance-residentie. Echter, het hertogdom Sleeswijk-Holstein-Sonderburg kreeg te maken met financiële moeilijkheden, waardoor het kasteel en de stad in 1667 terugvielen aan de Deense kroon.

Heden ten Dage Sønderborg Slot

Tegenwoordig staat Sønderborg Slot als een getuigenis van de rijke geschiedenis van Denemarken, en biedt het bezoekers de kans om de grote zalen, kapel en kerkers te verkennen. Het museum van het kasteel toont een breed scala aan tentoonstellingen, van middeleeuwse artefacten tot displays over het culturele erfgoed van de regio. Een bezoek aan Sønderborg Slot is een reis door de tijd, die een boeiend inzicht biedt in het verleden en de blijvende erfenis van dit opmerkelijke fort.

Speurtochten in Sønderborg

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen