×
4,5/5 van 124.662 beoordelingen

Kriegerdenkmal 1870

Kriegerdenkmal 1870 Spremberg

Kriegerdenkmal 1870

In het hart van Spremberg, Brandenburg, staat het Kriegerdenkmal 1870/71 als een eerbetoon aan de zonen van de stad die vielen tijdens de Frans-Duitse Oorlog van 1870/71. Dit indrukwekkende monument herdenkt niet alleen de lokale helden, maar dient ook als een herinnering aan het historische en culturele erfgoed van de stad.

De Geschiedenis van het Kriegerdenkmal 1870/71

Na de Duitse overwinning op Frankrijk in de Frans-Duitse Oorlog, ontstond er een golf van nationale trots en dankbaarheid in Duitsland. In Spremberg leidde dit sentiment tot de oprichting van een comité op 27 april 1871, dat zich inzette voor het oprichten van een monument ter ere van de gesneuvelde soldaten van het 3e Bataljon van het 6e Brandenburgse Infanterieregiment No. 52, dat in de stad was gestationeerd. Helaas waren meer dan de helft van de officieren van het bataljon omgekomen in het conflict.

De burgers van Spremberg, samen met verschillende lokale verenigingen, droegen gul bij aan de zaak, waardoor het comité in 1872 ontwerpen van verschillende kunstenaars kon aanvragen. Op 2 februari 1872 werd de meesterbeeldhouwer Thomas uit Görlitz aangesteld om het oorlogsmonument te ontwerpen en te bouwen. De gekozen locatie voor het monument was de Kugelplatz aan de westelijke punt van de Georgenberg, een plek die vanuit de markt van de stad, ongeveer 200 meter verderop, goed zichtbaar was.

Het Ontwerp van de Obelisk

Het uiteindelijke monument, ontworpen door Thomas, kreeg de vorm van een obelisk gemaakt van grijs Silezisch marmer, afkomstig uit een steengroeve in Gnadenfrei in het Uilengebergte. Het monument bestond uit vijf afzonderlijke elementen die rustten op een voetstuk van vier niveaus, dat zelf 68 centimeter hoog was. De structuur omvatte een onderste basis, een naamblok, een kroonlijst, een tussenbasis en de piramide van de obelisk. Bovenop het monument stond een bronzen adelaar, gemaakt van grijs gietijzer, met een indrukwekkende spanwijdte van 1,5 meter.

De afmetingen van de obelisk waren nauwkeurig gedetailleerd:

  • De onderste basis: 630 mm hoog, met de breedste zijde 1350 mm aan de onderkant en 1035 mm aan de bovenkant.
  • Het naamblok: 1425 mm hoog en 1000 mm breed.
  • De kroonlijst: 380 mm hoog, met de breedste zijde 1350 mm aan de bovenkant en 1035 mm aan de onderkant.
  • De tussenbasis: 200 mm hoog, met de breedste zijde 1050 mm aan de onderkant en 935 mm aan de bovenkant.
  • De piramide: 3200 mm hoog, met de breedste zijde 925 mm aan de onderkant en 430 mm aan de bovenkant.

Het gehele monument, inclusief het voetstuk en de adelaar, bereikte een hoogte van ongeveer 7 meter. De namen van 172 gesneuvelde soldaten waren in gouden letters gegraveerd op het naamblok, terwijl decoratieve elementen, waaronder een 500 mm groot IJzeren Kruis, lauwerkransen en een grote W voor Wilhelm I, de piramide sierden. De totale kosten van het project, aanvankelijk geschat op 1000 Thaler, stegen uiteindelijk tot 1500 Thaler.

Speurtochten in Spremberg

Ontdek Spremberg met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Spremberg op een spannende en interactieve manier!

Tours

De Inwijding en Verdere Geschiedenis

Op 25 oktober 1872 werd het Kriegerdenkmal 1870/71 officieel ingewijd tijdens een plechtige ceremonie, bijgewoond door stadsvertegenwoordigers, familieleden van de gesneuvelde soldaten en leden van het 6e Brandenburgse Infanterieregiment. De processie, begeleid door klokgelui en rouwmuziek, trok van de markt naar de Georgenberg, waar het monument werd onthuld te midden van grote publieke belangstelling.

Ondanks dat het de Tweede Wereldoorlog met minimale schade had overleefd, werd de obelisk in 1946 ontmanteld op bevel van de districtsadministrateur Neugebauer, op basis van Richtlijn nr. 30 van de Geallieerde Controle Raad, die opriep tot de verwijdering van alle militaire en nazi-monumenten die na 1 augustus 1914 waren opgericht. Deze richtlijn gold echter niet expliciet voor het Kriegerdenkmal 1870/71, wat leidde tot de controversiële vernietiging ervan.

In de jaren zeventig werd de voormalige locatie van de obelisk bedekt door een observatieterras, wat de inspanningen om het monument te lokaliseren en te herstellen bemoeilijkte. Na de politieke veranderingen in Oost-Duitsland in 1989 waren er verschillende pogingen om de obelisk te vinden, maar deze werden gehinderd door tegenstrijdige ooggetuigenverslagen en de mogelijke verwijdering van delen van het monument.

De Herontdekking en Restauratie

In 2016 identificeerde een georadaronderzoek uitgevoerd door het Brandenburgse Staatsbureau voor Monumentenzorg verschillende niet-natuurlijke objecten onder het observatieterras. Latere opgravingen in 2018 en 2019 brachten intacte delen van de obelisk aan het licht, waaronder het naamblok en de piramide, hoewel met ontbrekende metalen applicaties en de adelaar.

De ontdekking van deze delen bracht de stad Spremberg ertoe om een uitgebreid monumentenbehoudsplan voor het gebied te ontwikkelen, met als doel de obelisk op zijn oorspronkelijke locatie opnieuw op te richten. Vanwege de beschermde status van het observatieterras kon de obelisk echter niet exact op de oorspronkelijke plek worden hersteld.

In augustus 2021 vond het Kriegerdenkmal 1870/71 een nieuw thuis in het centrum van Spremberg, op de overblijfselen van een voormalig park. Het gerestaureerde monument staat nu als een getuigenis van het blijvende respect en de herinnering van de stad aan degenen die hun leven hebben gegeven in de Frans-Duitse Oorlog.

Vandaag de dag kunnen bezoekers van Spremberg reflecteren op de rijke geschiedenis van de stad en hun eer betuigen bij het Kriegerdenkmal 1870/71, een symbool van moed, opoffering en de blijvende geest van de gemeenschap.

Andere bezienswaardigheden in Spremberg

Speurtochten in Spremberg

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen