Kasteel Burgsteinfurt, ook bekend als Schloss Steinfurt, is een betoverend waterkasteel gelegen aan de rand van de oude binnenstad van Burgsteinfurt, een wijk van de stad Steinfurt in de regio Münsterland in Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Dit historische fort, het oudste waterkasteel in Westfalen, staat trots op een bijna cirkelvormig eiland omgeven door de Steinfurter Aa-rivier. Het bestaat uit drie hoofdcomplexen – de Oberburg, de Unterburg en de Schlossmühle – en heeft door de eeuwen heen vele veranderingen en uitbreidingen ondergaan.
De oorsprong van Kasteel Burgsteinfurt gaat terug naar Rudolf II van Stenvorde, een edelman van Steinfurt, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de bouw ervan. De eerste gedocumenteerde vermelding van zijn Saksische herenhuis dateert uit 1129. Aanvankelijk bestond de locatie uit een vierkante woontoren met twee meter dikke muren, gelegen op een heuvel in de vlakke laaglanden van de Aa-rivier. De rivier werd afgedamd en omgeleid rond de heuvel om een gracht te vormen. Kort daarna bouwden de heren van Steinfurt een indrukwekkende toren, de Buddenturm, op een ander kunstmatig eiland, dat de kern vormde van de huidige Oberburg.
In 1164 werd het kasteel verwoest tijdens een conflict met de heren van Kasteel Ascheberg. Met de steun van de aartsbisschop van Keulen, Rainald van Dassel, werd het kasteel echter herbouwd. Tegen het einde van de 12e eeuw werd een kapel toegevoegd aan de gedeeltelijk voltooide ringmuur, met twee heilige ruimtes op de begane grond en de bovenverdieping. De bovenverdieping diende als kasteelkerk, terwijl de benedenverdieping gewijd was aan begrafenisrituelen.
In het midden van de 13e eeuw werd de woontoren omgebouwd tot een ridderzaal, zoals blijkt uit de vroege gotische spitsboogvensters en de gotische trapgevel. Tegelijkertijd werden de twee afzonderlijke eilanden samengevoegd tot één geheel, omgeven door een gemeenschappelijke verdedigingsmuur.
De 13e eeuw zag ook de ontwikkeling van de Vorburg, of buitenste voorburcht, bekend als de Unterburg. Dit gebied huisvestte niet alleen landbouwgebouwen zoals schuren, stallen en graanschuren, maar ook twee Burgmannenhuizen, waarvan de bewoners verantwoordelijk waren voor de beveiliging van het hele kasteelcomplex.
In 1421 stierf de mannelijke lijn van de familie Steinfurt uit, en het kasteel en de landgoederen gingen via een erfgename over op Everwin van Götterwick. Datzelfde jaar erfde Everwin ook het graafschap Bentheim, en zijn familie nam de naam Graven van Bentheim en Steinfurt aan. Omdat de familie op een van hun vele andere landgoederen woonde, raakte het kasteel in Steinfurt in verval en verwaarlozing.
Om zich te beschermen tegen de ambities van het Prinsbisdom Münster, werd Steinfurt in april 1495 beleend aan het Rijk en verheven tot een rijksgraafschap. Deze nieuwe rijksrechtstreekse status wekte de woede van de prins-bisschop van Münster, wat leidde tot terugkerende conflicten. Gravin Walburg van Brederode was de eerste die weer permanent in het kasteel ging wonen, en vanaf 1558 ondernam zij samen met haar zoon Arnold uitgebreide restauratie-, uitbreidings- en verbouwingswerkzaamheden om het fort om te vormen tot een kasteel.
Tijdens de Dertigjarige Oorlog wisselde het kasteel meerdere keren van eigenaar en leed aanzienlijke schade. In 1634 bezetten troepen van de prins-bisschop van Münster, Ferdinand I van Beieren, het kasteel en de stad, gevolgd door Hessische troepen in 1647 en later keizerlijke troepen. Hoewel de eerste reparaties begonnen in 1661, vond de volledige restauratie plaats tussen 1706 en 1715, met verdere nieuwbouw in barokstijl tussen 1723 en 1729.
De machtige Buddenturm, met zijn vijf meter dikke muren, verloor tegen het einde van de 18e eeuw zijn militaire betekenis door de vooruitgang in wapentechnologie en werd tussen 1773 en 1779 ontmanteld. De stenen werden gebruikt voor de bouw van bijna alle gebouwen in het Steinfurter Bagno. De ringmuur werd ook in deze periode gesloopt.
Van 1877 tot 1898 onderging het kasteel een restauratie onder leiding van de Münsterse architect Franz Anton Nordhoff, die veel oude structuren verving door moderne elementen, waaronder de stenen brug die in 1888 werd gebouwd en de hoofd- en buitenste voorburchteilanden verbindt.
Tegenwoordig blijft Kasteel Burgsteinfurt in het bezit van de vorstelijke familie van Bentheim en Steinfurt en dient het als hun residentie. Sinds 2009 wordt het kasteel uitsluitend voor privédoeleinden gebruikt en zijn rondleidingen door het interieur niet meer mogelijk. Echter, sinds 2019 zijn er rondleidingen over het kasteelterrein beschikbaar op afspraak op de eerste vrijdag van elke maand om 10:00 uur, die ongeveer 1,5 uur duren voor groepen van minimaal tien personen.
Het kasteel is gelegen op twee kunstmatig verhoogde eilanden omgeven door de Aa-rivier, met de Vorburg ten westen van het hoofdkasteel. Ten noorden van de weg ligt de Schlossmühle met zijn bijbehorende stuwsystemen. Het hoofdkasteel is een cirkelvormige structuur met elementen uit verschillende bouwstijlen die teruggaan tot de 12e eeuw. Onder de oudste delen bevinden zich resten van de ringmuur, de poorttoren en de romaanse dubbelkapel. Aangrenzend aan de kapel ligt het Nieuwe Stenen Huis met de ridderzaal. Opvallend onder de andere gebouwen is het Huis van Gravin Walburg, gebouwd in 1559, met zijn prachtige twee verdiepingen tellende erker versierd met rijke vroegrenaissance ornamenten, gemaakt door de Münsterse beeldhouwer Johann Brabender.
De Vorburg heeft ook een ringmuur. Van de oorspronkelijke twee Burgmannenhuizen blijft alleen de Rheinische Hof uit 1617 over. Twee boerderijgebouwen staan nu op de plaats van het andere huis.
Speurtochten in Steinfurt
Ontdek Steinfurt met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Steinfurt op een spannende en interactieve manier!
Rijksgraaf Karl Paul Ernst van Bentheim-Steinfurt begon in 1765 met de aanleg van een Franse tuin in het hoogbos ten zuidoosten van het residentiekasteel. In 1780 nam graaf Ludwig van Bentheim-Steinfurt het over en introduceerde moderne ideeën van Engelse tuinen. In 1787 documenteerde het eerste grondplan van het Bagno, gepubliceerd in Parijs door de Franse graveur Georges Louis Le Rouge, 105 verschillende structuren, waterpartijen, bruggen, speelplaatsen, standbeelden, eilanden, tuinen en paden verspreid over het relatief kleine gebied van 125 hectare.
Het Bagno werd het belangrijkste park in Westfalen, aangezien de lokale heerser het openstelde voor het publiek. Sinds 2006 is het Bagno Park lid van het European Garden Heritage Network.
De exacte datum van de bouw van de concertzaal is onbekend, maar deze werd waarschijnlijk voltooid in 1774. Na uitgebreide renovaties die in 1997 werden voltooid, biedt de historische concertzaal, nu bekend als de Bagno Concertgalerij Steinfurt, opnieuw een verscheidenheid aan concerten met internationaal gerenommeerde artiesten.
Samenvattend is Kasteel Burgsteinfurt niet alleen een historisch monument, maar ook een levend testament van de rijke en tumultueuze geschiedenis van de regio. De muren en gronden echoën met verhalen van adellijke families, oorlogen en artistieke inspanningen, waardoor het een onmisbare attractie is voor iedereen die het pittoreske stadje Steinfurt bezoekt.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.