De St. Jozefkerk in Strausberg, lokaal bekend als St. Josef, is een fascinerend stuk architectuur in het hart van het district Märkisch-Oderland in Brandenburg, Duitsland. Deze rooms-katholieke kerk, gebouwd in de stijl van het late historisme, is gewijd aan St. Jozef van Nazareth, de verloofde van Maria, de moeder van Jezus. De serene uitstraling en historische betekenis maken het een onmisbare bezienswaardigheid voor iedereen die de regio verkent.
De oorsprong van de St. Jozefkerk gaat terug tot 1851, toen de missieparochie werd opgericht in Wriezen. De plaatselijke priester kreeg van de rooms-katholieke kerk de opdracht om diensten te houden in het armenhuis van Strausberg, dat zich bevond op het terrein van een voormalig Dominicanenklooster. Deze kapel was niet alleen een spiritueel toevluchtsoord voor katholieken, maar verwelkomde ook protestantse gelovigen en de armen.
In 1853 had de katholieke gemeenschap hun eigen kapel aan de Ritterstraße. Echter, de structurele integriteit van het gebouw was twijfelachtig door het intensieve gebruik, waardoor de gelovigen terugkeerden naar het armenhuis voor hun erediensten. Aan het begin van de 20e eeuw groeide de bevolking van Strausberg, deels door de toestroom van katholieke migrantenarbeiders. Onder leiding van Leopold Nowak verwierf de gemeenschap grond aan de Weinbergstraße en begon met het inzamelen van geld voor een nieuwe kerk. Helaas werden hun plannen onderbroken door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
In 1923 werd de gemeenschap verheven tot de status van een quasi-parochie. Vijf jaar later werd de bouw van de kerk voltooid, onder leiding van Alwin Kopschina en ontworpen door diocesaan architect Carl Kühn. Het interieur van de kerk werd versierd door Max Malitz uit Berlijn en op 21 oktober 1928 werd de kerk ingewijd door hulpbisschop Josef Deitmer. In de loop der jaren werden delen van de parochie, zoals Müncheberg en Buckow, onafhankelijk, en tegen 1950 hadden de missionarissen en Johanninen zusters uit Strausberg-Vorstadt zich ook afgescheiden.
In 1959 werden de oorspronkelijke interieur schilderingen verwijderd. De kerk kreeg een Sauer-orgel in 1962 en in 1978 werden een nieuw tabernakel en altaar van baksteen gebouwd. Tussen 1992 en 1994 onderging de kerk ingrijpende renovaties, waaronder updates aan de preekstoel en het altaar.
De St. Jozefkerk is een prachtig voorbeeld van laat-historisme architectuur, gebouwd van baksteen en bedekt met een lichte pleisterlaag. De kerk is georiënteerd naar het oosten, met een terugwijkend koor dat eindigt in een veelhoekige vorm. Het rechthoekige schip is ongeveer 14 meter lang en 10 meter breed. Zowel de noord- als de zuidzijde hebben drie rondboogvensters in parabolische nissen, versierd met glas-in-loodramen die de zeven sacramenten uitbeelden. Deze ramen zijn gemaakt door de Duitse glas kunstenaar Carl Busch uit Berlijn.
Het meest opvallende kenmerk van de kerk is de rechthoekige westtoren, die een portaal herbergt omlijst door een hoge, parabolische boog. Deze boog wordt geaccentueerd door metselwerk, en binnenin zijn twee kleinere, gekoppelde bogen iets teruggezet. De linkerboog bevat een dubbele deur, terwijl de rechterboog een segmentboogvenster heeft. Daarboven is een houten kruis gemonteerd, met een rond venster omlijst door een ander bakstenen kruis direct erboven. Het bovenste gedeelte van de toren heeft drie klankbogen aan zowel de west- als oostzijde, en een enkele arcade aan de noord- en zuidzijde. De toren is bekroond met een zadeldak en een ander kruis.
Het interieur van de St. Jozefkerk is zowel bescheiden als elegant. Het altaar, gemaakt van roodachtige bakstenen, is eenvoudig maar waardig. Deze bakstenen worden ook gebruikt in de basis van het gouden tabernakel en de ambo. Een crucifix hangt boven het altaar, wat bijdraagt aan de plechtige sfeer. De witte stenen doopvont staat op een gedraaide voet, en beelden van Maria, Jozef en het Christuskind staan op een voetstuk links van het koor. Aan de rechterkant siert een mozaïek van Jozef de muur bij de ambo. Het houten tongewelf plafond weerspiegelt de parabolische vorm van de buitenramen.
Het orgel van de kerk, gebouwd door de Sauer-firma, werd ingewijd op 23 december 1962. Het heeft twaalf registers op twee manualen en een pedaal, met de volgende dispositie: II/I, I/P, II/P. Het klokkenensemble van de kerk bestaat uit drie bronzen klokken, die elkaar afwisselend luiden op gebogen stalen jukken in een stalen klokkenstoel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle klokken, behalve de kleinste, ingeleverd en omgesmolten. De middelgrote klok, daterend uit 1621, werd na de oorlog teruggevonden op de klokkenbegraafplaats in Hamburg en wordt nu gebruikt om het Angelus en de Heilige Missen aan te kondigen. Alle drie de klokken worden alleen geluid op grote feestdagen en speciale gelegenheden.
De St. Jozefkerk in Strausberg is niet alleen een plaats van aanbidding; het is een getuigenis van de veerkracht en toewijding van haar gemeenschap. De architectonische schoonheid, historische betekenis en serene sfeer maken het een gekoesterde bezienswaardigheid in de regio. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een architectuurliefhebber, of gewoon op zoek bent naar een moment van rust, een bezoek aan de St. Jozefkerk zal zeker een gedenkwaardige ervaring zijn.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen