Op de hellingen van Mont Valérien in Suresnes, Frankrijk, ligt het Mémorial de la France combattante, een eerbetoon aan de moedige zielen die vochten, zich verzetten en stierven tijdens de woelige jaren van de Tweede Wereldoorlog. Dit ontroerende monument herdenkt de Franse strijders, verzetsstrijders en gedeporteerden die door de Duitse bezetters werden geëxecuteerd. Een bezoek aan dit monument is niet alleen een historische verkenning, maar ook een diep ontroerende ervaring die je verbindt met de onwankelbare geest van degenen die zich tegen onderdrukking verzetten.
De oorsprong van het monument is diep geworteld in de angstaanjagende gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Duitse bezetting werd het fort van Mont Valérien een executieplaats voor meer dan duizend verzetsstrijders en gijzelaars. Onder deze martelaren bevonden zich bekende figuren zoals Honoré d'Estienne d'Orves en de tweeëntwintig leden van de Manouchian Groep. De plek herinnert aan de 4.500 mensen die hier werden geëxecuteerd, een aantal dat in het collectieve geheugen van de natie gegrift staat.
Op 18 juni 1946 bracht generaal Charles de Gaulle eer aan de vermoorden en geëxecuteerden op deze plek, een traditie die jaarlijks wordt voortgezet. Elk jaar op 18 juni wordt een ceremonie gehouden om de historische oproep van de Gaulle te herdenken, waarin hij de Fransen opriep om de nederlaag te weerstaan en de strijd tegen de vijand voort te zetten. Deze dag is sindsdien aangewezen als de Nationale Herdenkingsdag van de Oproep van 18 juni.
In november 1946, onder leiding van Henri Frenay, toenmalig minister van Gevangenen, Gedeporteerden en Vluchtelingen, werden vijftien lichamen van strijders uit Frankrijk en zijn koloniën bijgezet in een voorlopige crypte. Deze daad was geïnspireerd door de symboliek van de Onbekende Soldaat uit de Eerste Wereldoorlog, maar aangepast om de diverse categorieën strijders uit de Tweede Wereldoorlog te eren, waaronder die van de Vrije Franse Strijdkrachten, het verzet en de koloniën.
Het esplanade van het monument beslaat meer dan 1.000 vierkante meter, gedomineerd door een 150 meter lange muur van roze Vogezenzandsteen. Deze muur vormt een opvallende achtergrond voor het monumentale Kruis van Lotharingen, dat 12 meter hoog is en de ingang van de crypte markeert. Het Kruis van Lotharingen, een symbool van de Vrije Franse Strijdkrachten, draagt een inscriptie van de oproep van de Gaulle van 18 juni: WAT ER OOK GEBEURT, DE VLAM VAN HET VERZET ZAL NIET UITGEDOFD WORDEN. 18 juni 1940, Charles DE GAULLE.
Bezoekers worden aangetrokken door de eeuwige vlam die voor het kruis brandt, een krachtig symbool van herinnering. Langs de muur beelden zestien bronzen sculpturen, die doen denken aan Griekse metopen, verschillende vormen van strijd en verzet tijdens de bevrijding van Frankrijk uit. Elke sculptuur vertelt een uniek verhaal, van de bevrijding van de Elzas tot de heldhaftige daden van de maquisards (rurale verzetsstrijders).
Speurtochten in Suresnes
Ontdek Suresnes met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Suresnes op een spannende en interactieve manier!
In de crypte liggen zeventien graven, gerangschikt in een halve cirkel. Deze graven eren twaalf militairen, waaronder soldaten uit Noord- en West-Afrika en leden van de Vrije Franse Strijdkrachten, evenals vijf interne verzetsstrijders. In het midden van de crypte staat een urn met as verzameld uit concentratiekampen, versierd met een metalen sculptuur die een eeuwige vlam symboliseert.
Onder de begraven helden in de crypte bevinden zich figuren zoals Diasso Kal Boutie, een Senegalese scherpschutter die in 1940 werd gedood, en Edmond Grethen, een verzetsstrijder die door de Japanners in Indochina werd geëxecuteerd. De meest recente toevoeging is Hubert Germain, de laatste metgezel van de Bevrijding, die hier in november 2021 werd bijgezet. De crypte is een plaats van diep respect, waar de offers van deze moedige individuen eeuwig worden geëerd.
De zestien sculpturen langs de muur van het monument zijn elk gemaakt door verschillende kunstenaars en vangen de essentie van verschillende gevechten en daden van verzet. Van de bevrijding van Parijs tot de gevaarlijke reizen van de Franse luchtmacht, deze kunstwerken bieden een visueel verhaal van de diverse en moedige inspanningen die hebben bijgedragen aan de bevrijding van Frankrijk. Opmerkelijke stukken zijn onder andere de afbeelding van de gedurfde ontsnapping van de onderzeeër Casabianca en de symbolische weergave van de feniks die uit de as herrijst, wat de wedergeboorte van Alençon symboliseert.
In 2009 werd een bezoekerscentrum opgericht, dat educatieve middelen en rondleidingen door het monumentpad binnen het fort biedt. Dit centrum dient als een hub voor leren en reflectie, en biedt inzichten in de historische betekenis van Mont Valérien en de bredere context van de Tweede Wereldoorlog. Het monument trekt jaarlijks ongeveer 33.000 bezoekers, waarvan de helft educatieve uitstapjes voor schoolgroepen zijn, waardoor de erfenis van deze helden wordt doorgegeven aan toekomstige generaties.
Samenvattend is het Mémorial de la France combattante niet alleen een monument; het is een testament van de veerkracht en moed van degenen die voor vrijheid vochten. Het staat als een krachtig herinnering aan de offers die zijn gebracht en de blijvende geest van verzet die de Franse natie definieert. Een bezoek hier is een kans om het verleden te eren, na te denken over het heden en geïnspireerd te worden door de onwrikbare moed van degenen die ons voorgingen.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.