×
4,5/5 van 120.765 beoordelingen

Heilig Hartbeeld

Heilig Hartbeeld Tilburg

Heilig Hartbeeld

Het beeld van het Heilig Hart van Jezus, lokaal bekend als het Heilig Hartbeeld, staat trots in Tilburg, Nederland, en getuigt van het blijvende geloof en de artistieke erfenis van de regio. Dit iconische beeld, met zijn vredige uitstraling en uitgestrekte armen, nodigt zowel inwoners als bezoekers uit om even stil te staan en na te denken te midden van het drukke stadsleven. Opgericht in het begin van de 20e eeuw, is het een stille getuige geweest van de veranderende tijden en de evoluerende culturele omgeving van Tilburg.

De Historische Context

Het beeld van het Heilig Hart van Jezus werd bedacht in een tijd van belangrijke religieuze en sociale veranderingen in Nederland. Op het hoogtepunt van de verzuiling, een sociopolitiek fenomeen dat de Nederlandse samenleving langs religieuze en ideologische lijnen verdeelde, probeerde de Katholieke Kerk haar aanwezigheid en invloed te bevestigen. Deze periode zag een heropleving van de devotie tot het Heilig Hart van Jezus, een beweging die erop gericht was de emotionele en spirituele banden onder katholieken te versterken en tegelijkertijd niet-gelovigen te bereiken.

Het idee voor het beeld werd voor het eerst voorgesteld in 1917 door Antoine Arts, een voormalige Zouaaf, en Piet de Brouwer, een vooraanstaande promotor uit Brabant. Geïnspireerd door een succesvolle processie in Breda, zagen zij Tilburg als de eerste stad in Nederland die een door het volk gefinancierd Heilig Hartbeeld zou oprichten. Ondanks de aanvankelijke enthousiasme, ondervond het project financiële uitdagingen, aangezien de inwoners van Tilburg terughoudend waren om bij te dragen.

De Creatie en Onthulling

De voortgang voor het creëren van het beeld kreeg weer momentum na de verkiezingen van 1919, waarbij de socialistische vertegenwoordiging in de gemeenteraad toenam. Er werd een comité gevormd, bestaande uit geestelijken, invloedrijke families en de burgemeester, om het project te begeleiden. Er werd een ontwerpwedstrijd gehouden en het winnende ontwerp kwam van het atelier van August Hermans, een gerenommeerde kerkelijke kunstenaar. Het beeld werd uiteindelijk geplaatst voor de Sint-Jozefkerk in het stadscentrum, een beslissing beïnvloed door lokale kerkelijke autoriteiten.

Het bronzen beeld werd vervaardigd onder toezicht van August Hermans en gemodelleerd door Jos Geelen. Het werd gegoten bij de Düsseldorfer Bronzebildgiesserei GmbH en onthuld op 6 november 1921 door bisschop Arnold Diepen. De onthullingsceremonie werd gekenmerkt door een dramatische storm, die de geplande festiviteiten verstoorde en versieringen beschadigde, maar het beeld bleef stevig staan en werd een symbool van veerkracht en geloof.

Speurtochten in Tilburg

Ontdek Tilburg met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Tilburg op een spannende en interactieve manier!

Tours

De Jaarlijkse Processies

Vanaf 1922 werd het beeld het middelpunt van een jaarlijkse Heilig Hart-processie. Deze processies, gehouden drie weken na Pinksteren, waren levendige uitingen van geloof, met kinderen in bruidsjurken, groepen die heiligen en martelaren uitbeeldden, en leerlingen van katholieke scholen. Het evenement was een belangrijk hoogtepunt voor de lokale katholieke gemeenschap, waarbij deelnemers liederen zongen die de eeuwige glorie en overwinning van Christus vierden.

Na de Tweede Wereldoorlog nam de populariteit van deze processies echter af. Om de interesse nieuw leven in te blazen, werd in 1955 een nieuwe, meer theatrale processie geïntroduceerd, ontworpen door kunstenaar Luc van Hoek. Ondanks deze inspanningen vond de laatste processie plaats in 1966, aangezien maatschappelijke veranderingen leidden tot een afname van dergelijke openlijke religieuze uitingen.

Het Verhaal van het Gouden Hart

In 1982 werd het gouden hart van het beeld midden op de dag gestolen door een jonge man die het als een cadeau voor zijn vriendin bedoelde. Toen hij de ernst van zijn daad inzag, gaf hij het hart anoniem terug aan de lokale priester. Het originele hart werd vervolgens in een geheime kluis bewaard en een replica werd op het beeld geplaatst. Deze intrigerende episode voegt een laag van mysterie en romantiek toe aan de geschiedenis van het beeld.

Artistieke en Culturele Betekenis

Het beeld van het Heilig Hart van Jezus is meer dan alleen een religieus icoon; het is een kunstwerk dat de culturele en historische verhalen van Tilburg belichaamt. Het beeld toont een staande figuur van Christus, gehuld in een lange mantel en gewaad, met handen die de stigmata tonen. Het gouden hart op zijn borst blijft een centraal punt, dat goddelijke liefde en mededogen symboliseert.

De basis van het beeld is versierd met voluten en twaalf halfvrijstaande zuilen die de Twaalf Artikelen des Geloofs vertegenwoordigen. Op het fries staat de inscriptie Regi Suo Cives en een nabijgelegen muur draagt de inscriptie Ik ben koning maar mijn koninkrijk is niet van deze wereld, wat het spirituele koninkrijk van Christus echoot.

Behoud en Erkenning

In 2002 werd het beeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als rijksmonument, waarmee het culturele en historische belang werd erkend. Het staat als een getuigenis van de katholieke devotie van de interbellumperiode en dient als een voorbeeld van de artistieke bijdragen van beeldhouwer J. Geelen. De locatie van het beeld, in combinatie met de Sint-Jozefkerk, vormt een ensemble van nationale culturele, architectonische en stedelijke betekenis.

Tegenwoordig blijft het beeld van het Heilig Hart van Jezus een gekoesterd herkenningspunt in Tilburg. Het nodigt uit tot contemplatie en biedt een kijkje in het rijke tapijt van de religieuze en culturele erfenis van de stad, waardoor het een must-visit is voor iedereen die Nederland verkent.

Andere bezienswaardigheden in Tilburg

Speurtochten in Tilburg

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
4.887
in meer dan 4.887 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen