Het Spoorwegmuseum, ook wel bekend als het Nederlands Spoorwegmuseum, ligt in de sfeervolle stad Utrecht in Nederland. Dit boeiende museum, gehuisvest in het historische Maliebaanstation, neemt bezoekers mee op een reis door de rijke geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen. Sinds de oprichting in 1954 is het museum uitgegroeid tot een geliefde attractie die spoorwegliefhebbers, gezinnen en nieuwsgierige toeristen van over de hele wereld aantrekt.
Het verhaal van Het Spoorwegmuseum begint in 1927 met de oprichting van de Stichting Nederlandsch Spoorwegmuseum. Aanvankelijk was de collectie ondergebracht in een gebouw van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht, dat inmiddels is gesloopt. Het museum opende officieel zijn deuren op 1 december 1928 en toonde een bescheiden verzameling foto's, documentatie en spoorwegmateriaal. In de loop der jaren groeide de collectie en in 1935 verhuisde het museum naar het NS-Hoofdgebouw in het Moreelsepark.
In de jaren dertig werden inspanningen geleverd om historisch belangrijk spoorwegmaterieel te behouden. Echter, de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog leidde tot het verlies van een deel van de collectie. In 1941 moest het museum zijn pand verlaten en vond de collectie tijdelijk onderdak in het Rijksmuseum in Amsterdam. Na de oorlog werd de collectie opgeslagen op Amsterdam Centraal Station totdat een nieuwe locatie kon worden gevonden.
In 1951 wees FQ den Hollander, de toenmalige president van de Nederlandse Spoorwegen, het Maliebaanstation in Utrecht aan als de nieuwe thuisbasis voor het museum. Het station, dat sinds 1939 gesloten was, werd gerenoveerd en het museum heropende officieel op 5 november 1954. De ruime nieuwe locatie stelde het museum in staat om de collectie effectiever aan het publiek te tonen, inclusief historische locomotieven op de sporen van het station.
Gedurende de jaren vijftig en zestig bleef de collectie van het museum groeien, met extra rollend materieel dat op het voorplein van het station werd tentoongesteld. Echter, blootstelling aan de elementen eiste zijn tol op de tentoonstellingen. In 1975 werd er een perron met een dak gebouwd in het achtergebied, gevolgd door een uitbreiding met een tweede perron in 1977. Een voetgangersbrug over de nog operationele goederensporen stelde bezoekers in staat om het achtergebied te bereiken, dat werd heringericht met een spoorweglandschap.
In 1988-1989 onderging het museum een grote renovatie, samenvallend met het 150-jarig jubileum van de Nederlandse spoorwegen. Het interieur van het stationsgebouw werd volledig vernieuwd, met een grote bioscoop in de centrale hal en een loopbrug die de rechter- en linkervleugels met elkaar verbond. Deze loopbrug leidde bezoekers door de chronologische ontwikkeling van de spoorwegen, van vroege trekschuiten tot moderne hogesnelheidstreinen.
De jaren negentig zagen verdere toevoegingen, waaronder een goederenloods uit 1881, een nieuw gebouw met een grote modelspoorbaan en de Holland Rail Show, een multimedia spektakel rond de Thalys hogesnelheidstrein. De collectie rollend materieel van het museum werd grotendeels gerestaureerd, met inspanningen om een volledig overdekte tentoonstellingsruimte te bouwen om de exposities te beschermen.
In 2002 leidde directeur Paul van Vlijmen een ingrijpende renovatie van het museum. Het stationsgebouw uit 1874 werd leeggehaald en gerestaureerd naar zijn 19e-eeuwse staat, inclusief de toevoeging van de koninklijke wachtkamer van het gesloopte Den Haag Staatsspoor station. Het achtergebied werd ook ontruimd en opnieuw ingericht, met een nieuw museumgebouw dat werd gebouwd om te lijken op een 19e-eeuwse spoorwegwerkplaats. Dit nieuwe gebouw herbergt de uitgebreide collectie treinen en locomotieven van het museum.
Het omliggende landschap werd omgevormd tot een spoorweggereleerd park, met een terras, kinderspeelplaats, jumbo-express, draaischijf, doolhof, evenementenruimte en een watertoren. Het museum introduceerde ook een breedspoor voor de stoomlocomotief De Arend, dat in 2014 werd verlengd tot het rangeerterrein.
Het Spoorwegmuseum biedt een unieke en meeslepende ervaring, waarbij bezoekers door de geschiedenis van de spoorwegen worden geleid in een reeks thematische werelden. Deze werelden vertegenwoordigen belangrijke periodes in de ontwikkeling van de spoorwegen, elk met een eigen historisch, sociaal, romantisch of technologisch accent. Van de vroege dagen van spoorwegontdekking tot het moderne tijdperk, de attracties van het museum omvatten schilderachtige ritten, interactieve tentoonstellingen en simulaties.
De nieuwe formule van het museum, geïntroduceerd in 2005, legt de nadruk op amusement en educatie, gericht op een breed publiek, inclusief gezinnen en zakelijke groepen. De collectie dient als decor voor deze boeiende ervaring, met informatie beschikbaar in de museumgids, die bij het loket kan worden gekocht.
Bezoekers van Het Spoorwegmuseum kunnen verschillende delen van het historische stationsgebouw verkennen, waaronder de stationshal, goederenhal, controlekamer, verfrissingsruimte, wachtkamer derde klasse, wachtkamers eerste en tweede klasse, en de koninklijke wachtkamer. Het nieuwe museumgebouw beschikt over een bedrijfsschool en foyer, theater, werkplaats, depot, centrale hal, thematische werelden met tentoonstellingen, open depots, bibliotheek, museumwinkel en modelzolder.
Of je nu een spoorwegliefhebber, geschiedenisliefhebber bent, of gewoon op zoek bent naar een leuk en leerzaam uitstapje, Het Spoorwegmuseum in Utrecht biedt een boeiende reis door de wereld van de spoorwegen. Met zijn rijke geschiedenis, interactieve tentoonstellingen en prachtige omgeving biedt het museum een onvergetelijke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen