In het hart van Varel, Nedersaksen, staat trots de Varel slotkerk, lokaal bekend als Schlosskirche St. Petri. Deze prachtige kerk is een indrukwekkend voorbeeld van middeleeuwse architectuur en de blijvende geest van de lokale gemeenschap. Met zijn opvallende mix van granietkeien, baksteen en granietblokken, heeft deze historische kerk niet alleen gediend als plaats van aanbidding, maar ook als symbool van veerkracht en cultureel erfgoed.
De oorsprong van de Varel slotkerk gaat terug tot de Middeleeuwen, toen deze werd gebouwd op het hoogste punt van Varel, ter vervanging van een kleinere houten structuur. De kerk werd onderdeel van een groot paleiscomplex dat na 1650 werd gebouwd door de graven van Varel. Hoewel het paleis zelf werd gesloopt na een verwoestende brand rond 1870, bleef de kerk de lokale gemeenschap dienen als parochiekerk. Men gelooft dat de kerk oorspronkelijk was gewijd aan de apostel Petrus.
In 1992 onderging de kerk een zorgvuldige restauratie, die niet alleen de structurele integriteit bewaarde, maar ook waardevolle inzichten opleverde voor monumentenbehoud. De restauratie was mogelijk dankzij de gezamenlijke inspanningen en financiële bijdragen van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Oldenburg, de staat Nedersaksen, de burgers van Varel en verschillende regionale instellingen. Vandaag de dag staat de Varel slotkerk als een van de belangrijkste architectonische en culturele bezienswaardigheden in de regio.
Het oudste deel van de Varel slotkerk is het langschip, gebouwd in de 12e eeuw met onregelmatig gehouwen keien. Ondanks de latere toevoeging van een toren, blijft de oorspronkelijke westgevel van het schip intact. Het schip had aanvankelijk een plat plafond, dat later werd vervangen door spitsbooggewelven ondersteund door stevige muurzuilen. Tijdens deze renovatie werden de ramen verplaatst en voorzien van ronde bogen. De langsgevels werden ook met 1,26 meter verhoogd en aan de binnenkant met baksteen bekleed.
De imposante toren, toegevoegd in de eerste helft van de 13e eeuw, heeft een dubbel-torenontwerp dat typerend is voor Romaanse architectuur. De eerste verdieping van de toren was bedoeld als herenloge, hoewel de oude westgevel van het schip niet naar het westen werd geopend. De houten spitsen van de toren gingen rond 1600 verloren, mogelijk door een storm. De overgebleven stompen werden in de 18e eeuw onder één dak samengevoegd. Binnen in de kerk zijn de resten van de tweelingtorens nog steeds te zien, waarin vijf kerkklokken hangen. De basis van de toren bestaat uit een voorhal met twee moderne glas-in-loodramen en de herenloge erboven.
De kenmerkende kruisvorm van de kerk werd bereikt door de toevoeging van een transept en een koor aan de oostkant. Tijdens deze uitbreiding werd het schip opnieuw met 1,10 meter verhoogd met iets grotere bakstenen dan die gebruikt bij de eerste gewelf- en muurverhoging. De datering van het transept en koor in het midden van de 15e eeuw door Wilhelm Janßen wordt als ongebruikelijk laat beschouwd, gezien de vroege gotische kenmerken van de drie-venstergroep van de koorgevel en de granieten bekleding. Het Dehio Handboek van 1992 dateert het transept en koor in de late 13e eeuw, hoewel dendrochronologisch onderzoek van de dakstructuur nog moet worden uitgevoerd.
Speurtochten in Varel
Ontdek Varel met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Varel op een spannende en interactieve manier!
De Varel slotkerk herbergt verschillende meesterwerken van de beroemde beeldhouwer Ludwig Münstermann, in opdracht van graaf Anton II van Delmenhorst tussen 1613 en 1618. Deze werken, vervaardigd in de maniëristische stijl, omvatten een ingewikkeld gesneden eiken altaarstuk, een preekstoel en een doopvont met deksel, die allemaal opmerkelijk goed bewaard zijn gebleven.
Gemaakt in 1614, is het altaarstuk Münstermanns meest uitgebreide enkele werk. De eiken structuur, versierd met albasten reliëfs en figuren, rijst bijna 10 meter de hoogte in. De centrale as bevat een reeks reliëfs, beginnend met de Aanbidding der Herders, gevolgd door het Laatste Avondmaal, en eindigend met de Kruisiging, Opstanding en Hemelvaart van Christus. Bovenaan staat de salvator mundi, Christus de Verlosser, die de wereldbol vasthoudt. De zijassen zijn verrijkt met portretten van Luther en Melanchthon, apostelen, deugden en putti. De kleurrijke afwerking werd in 1962 gereconstrueerd op basis van historische bevindingen.
De zandstenen preekstoel wordt omringd door kleine profetenfiguren, waarvan alleen Jesaja origineel is. De preekstoelbasis, waarschijnlijk uit de 18e eeuw, wordt ondersteund door half-figuren van deugden. Verrassend genoeg bevat de preekstoel ook kerkvaders, die vaker in katholieke iconografie voorkomen, wat wijst op een verband met de Irenische beweging, die pleitte voor een meer verzoenende benadering tijdens hedendaagse religieuze conflicten. Dit wordt verder benadrukt door de afbeelding van George van Anhalt, een voorstander van de Interim-regels.
Het kelkvormige doopvont, gemaakt van zandsteen en albast, is gesigneerd en gedateerd 1618. De doopvontkom wordt ondersteund door zes albasten figuren, waaronder Johannes de Doper en een engel uit Münstermanns werkplaats. De overige figuren, Christus en de vier evangelisten, zijn replica's uit 1905 op basis van fragmenten. In 1998 kreeg de kerk het doopvontdeksel terug, dat van bovenaf hangt.
Het orgel van de kerk, gebouwd door Karl Schuke in 1978, bevat de kast van zijn voorganger, een tweeklaviers orgel gebouwd door Philipp Furtwängler in 1861. De kast bevat resten van het orgelprospect uit 1615 van Ludwig Münstermann, inclusief twee leeuwenbeelden die wapenschilden vasthouden. Het huidige orgel heeft 46 registers op drie manualen en een pedaal, met elektrische tractuur en koppelingen.
De Varel slotkerk is niet alleen een architectonisch juweel, maar ook een cultureel baken dat de rijke geschiedenis en artistieke erfenis van de regio weerspiegelt. De muren weerklinken verhalen van veerkracht, geloof en artistieke genialiteit, waardoor het een must-see bestemming is voor iedereen die Nedersaksen verkent.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.