TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

St. Marien (Wädenswil)

St. Marien (Wädenswil) Wädenswil

St. Marien (Wädenswil)

Marien Wädenswil, lokaal bekend als St. Marien, is een betoverende neo-romaanse kerk gelegen in het schilderachtige stadje Wädenswil, Zwitserland. Dit fascinerende gebouw is niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een getuigenis van de rijke geschiedenis en cultuur die verweven is met deze charmante plek. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, een geschiedenisliefhebber of gewoon een nieuwsgierige reiziger, Marien Wädenswil belooft een genot te zijn voor iedereen.

Het Historische Weefsel

De wortels van Marien Wädenswil gaan terug tot de middeleeuwen, met de eerste vermelding van een kerk in Wädenswil in 1265. Archeologische opgravingen hebben echter een nog oudere Karolingische kapel aan het licht gebracht, die later werd vervangen door een romaanse en vervolgens gotische kerk. De gotische toren van deze eerdere kerk stond fier overeind tot hij tijdens de Reformatie in 1637-1638 werd verbouwd. Aanvankelijk stond de kerk onder de bescherming van de heren van Wädenswil, maar ze wisselde meerdere keren van eigenaar en kwam uiteindelijk in 1549 onder de controle van de stad Zürich.

Met de opkomst van de Reformatie in Zürich in 1523, waren de inwoners van Wädenswil aanvankelijk terughoudend tegenover het nieuwe geloof. Echter, onder druk van de raad van Zürich werd de Reformatie uiteindelijk ook in Wädenswil ingevoerd. Ondanks deze veranderingen bleven de middeleeuwse altaren in de kerk tot halverwege de 16e eeuw, toen Zürich het patronaat van de kerk overnam.

De Geboorte van Marien Wädenswil

Na de Reformatie werd katholieke eredienst verboden in de gebieden van Zürich. Pas met het Tolerantie-edict van 1807 mochten katholieken weer diensten houden, aanvankelijk beperkt tot de stad Zürich. De daaropvolgende vrijheden van de Helvetische Republiek en de Zwitserse Federale Staat zorgden ervoor dat katholieken uit Centraal- en Oost-Zwitserland, evenals uit nabijgelegen katholieke regio's, zich in Wädenswil vestigden. In 1860 was de katholieke gemeenschap in Wädenswil gegroeid tot 251 leden, die voornamelijk verbonden waren met de St. Verena-parochie in Wollerau.

In 1881 werd de eerste katholieke dienst sinds de Reformatie gehouden in het oude Eidmattschulhaus van Wädenswil door pater Bosshard uit Horgen. De katholieke gemeenschap verwierf al snel een huis en land in Eidmatt, waar ze een tijdelijke kapel opzetten. Het missie-station in Wädenswil werd aanvankelijk beheerd door de monniken van de Abdij van Einsiedeln. Tegen 1890 hadden de katholieken van Wädenswil een kerkbouwvereniging gevormd en land verworven aan de Etzelstrasse voor de bouw van een nieuwe kerk.

De bouw van het huidige Marien Wädenswil begon in 1894, met August Hardegger als architect. De kerk, die plaats biedt aan 800 personen, werd voltooid in 1897 en ingewijd op 18 juli van dat jaar. De aangrenzende pastorie werd gebouwd in 1898 en de kerk kreeg haar eerste artistieke decoraties tussen 1898 en 1901.

Architectonische Pracht

Marien Wädenswil staat als een neo-romaanse basiliek met een halfronde apsis en een arcade aan de buitenkant. De gevel van de kerk is versierd met kleine rondboogvensters en bedekt met Bollinger zandsteen. Een opvallend kenmerk is de klokkentoren, bekroond met een spitse torenspits, die vier klokken herbergt gegoten door de H. Rüetschi gieterij in Aarau. De klok op de toren, geïnstalleerd in 1903, werd vervaardigd door het Johann Mannhardt bedrijf in München.

Interieur en Artistieke Schatten

Het interieur van de kerk is in de loop der jaren geëvolueerd. Aanvankelijk had het neo-romaanse elementen, waaronder een hoogaltaar van Johann Nepomuk Neumann en plafondschilderingen van Franz Vettiger. Echter, een grote renovatie in 1972-1973, geleid door architect Josef Riklin, verving het oorspronkelijke weelderige interieur door een soberder ontwerp in lijn met de liturgische hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie.

Ondanks deze veranderingen behoudt de kerk verschillende opmerkelijke kunstwerken. Onder hen is een laatgotische Pietà in het noordelijke zijschip en een bronzen kruisbeeld van Albert Schilling in het koor. De Kruisweg, gemaakt door Susana Polac en geïnstalleerd in 1995, wordt beschouwd als een belangrijk voorbeeld van hedendaagse religieuze kunst in de regio.

Het Orgel

Het eerste orgel van Marien Wädenswil werd geïnstalleerd in 1906, gebouwd door Carl Theodor Kuhn. Dit werd in 1960 vervangen door een nieuw orgel van Orgelbau Kuhn AG, met 26 registers op twee manualen en een pedaal. Het orgel onderging een revisie in 1995 door orgelbouwer Norbert Stengele uit Horgen.

Voorbij Marien Wädenswil

Naast de hoofdkerk beheert de katholieke parochie van Wädenswil twee kapellen: de St. Anna Kapel in Wädenswiler Berg en de Bruder Klaus Kapel in Au. Deze kapellen, samen met Marien Wädenswil, dienen als spirituele toevluchtsoorden voor de lokale katholieke gemeenschap.

Marien Wädenswil is meer dan alleen een kerk; het is een baken van geloof, geschiedenis en gemeenschap in het hart van Wädenswil. Of je nu de rijke geschiedenis verkent, de architectonische schoonheid bewondert, of gewoon een moment van bezinning zoekt, Marien Wädenswil biedt een serene en verrijkende ervaring voor iedereen die het bezoekt.

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen