TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

St. Ottilien

St. Ottilien Weil am Rhein

St. Ottilien

Gelegen op de zuidelijke helling van de Tüllinger Berg in Weil am Rhein, Baden-Württemberg, staat de betoverende evangelische Ottilienkirche, ook wel St. Ottilien genoemd. Op een hoogte van ongeveer 405 meter biedt deze heilige plek adembenemende panoramische uitzichten op het nabijgelegen Basel en het drielandenpunt waar Duitsland, Frankrijk en Zwitserland samenkomen. De Ottilienkirche, voor het eerst genoemd in documenten samen met de nederzetting Tülliken in 1113, is doordrenkt van legendes en mythen, wat het een belangrijk onderdeel maakt van de Mythische Plaatsen aan de Boven-Rijn.

De Historische Ontwikkeling van de Ottilienkirche

De vroegste gedocumenteerde verwijzing naar de Ottilienkirche dateert uit de tijd dat Walcho von Waldeck zijn bezittingen in Ober- en Niedertüllingen schonk aan het klooster van St. Blasien. Hoewel er geen concrete gegevens zijn over het eerdere gebruik van de kerk, wordt gespeculeerd dat deze locatie zelfs in de Keltische tijd een heilige plek zou kunnen zijn geweest. Ondanks het ontbreken van archeologische opgravingen, wordt de geschiedenis van de kerk gekenmerkt door talrijke reconstructies en renovaties, vooral in de 12e eeuw.

Een belangrijk historisch document is een beschermbrief van tegenpaus Calixtus III, die het eigendom van de kerk door St. Blasien bevestigt, wat de betekenis ervan verder onderstreept. Dit eigendom werd in 1189 opnieuw bevestigd door bisschop Hermann van Konstanz. Tegen 1275 tonen documenten aan dat, ondanks dat de pastoor van Tüllingen deken van Wiesental was, de bijdragen van de parochie onder het gemiddelde bleven, wat wijst op de bescheiden beginjaren van de kerk.

Een van de oudste bekende afbeeldingen van de kerk is gemaakt door de geodeet Georg Friedrich Meyer, die in 1672 Tüllingen samen met Riehen schetste. De kerk onderging in de 17e eeuw aanzienlijke uitbreidingen, zoals beschreven in een verslag uit 1739 door Leutrum, waarin de noodzaak van vergroting werd genoemd vanwege de groeiende gemeente. Deze uitbreiding omvatte het verlengen van de zuidelijke muur met drie meter en het uitlijnen van de ramen aan de noordelijke muur met die aan de nieuwe zuidelijke muur.

Architectonische Wonderen en Interieur Pracht

De Ottilienkirche is een typisch voorbeeld van een zaalkerk, georiënteerd op het oost-noordoosten (60°) en bestaande uit drie hoofdstructuren: het schip, een iets verschoven koor met een polygonale (5/8) indeling, en een eenvoudige klokkentoren aan de zuidkant. De toren en het schip delen een zadeldak, terwijl het koor is afgedekt met een tentdak. De footprint van de kerk meet ongeveer 17,6 meter in lengte en 10,7 meter in breedte, met de klokkentoren die bijna 20 meter hoog is. De vier verdiepingen tellende toren wordt geaccentueerd door kroonlijsten op de bovenste verdiepingen, met hoekstenen die uitsluitend zijn gemaakt van Tüllinger kalksteen.

Het koor heeft drie spitsboogvensters met zandstenen kozijnen, en de vensterbanken hellen naar buiten. De toegangdeur aan de westzijde is asymmetrisch geplaatst en wordt beschut door een klein lessenaarsdak. Ondanks moderne ontwikkelingen die het noordelijke deel van de kerk omringen, behoudt de Ottilienkirche haar serene en historische charme.

Onder de opmerkelijke interieurkenmerken van de kerk bevinden zich een laatgotisch sacramentshuis, een grafnis en een muurschildering uit 1474. Deze elementen worden beschouwd als enkele van de meest waardevolle middeleeuwse kunstwerken in de regio Markgräflerland. De grafnis herbergde ooit een houten Christusfiguur, nu vervangen door een schilderij dat drie vrouwen met zalfpotten afbeeldt, geïdentificeerd als Maria Magdalena, Maria Salome en Maria Cleophas bij het graf van Christus. Daarboven bevindt zich een ander fresco dat een groep opgewonden mensen toont tegen een achtergrond die doet denken aan de Isteiner Klotz. Het sacramentshuis is versierd met een figuur van de schenker van de kerk, de laat-15e-eeuwse pastoor van Tüllingen Christopherus Bernardus, omlijst door een zandstenen boog.

Gedenktekens en Herdenkingen

De Ottilienkirche dient ook als een aangrijpende herinnering aan het verleden, met een plaquette van Max Laeuger ter nagedachtenis aan degenen die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gevallen. Daarnaast staat er een gedenksteen voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, gemaakt door de beeldhouwer Buchhaas uit Lörrach, links van het ingangsportaal aan de buitenmuur. Het doopvont van de kerk en het Christus, Lam van God reliëf zijn gemaakt door Rudolf Scheurer, terwijl de glas-in-loodramen van het koor het werk zijn van Theodor Baumann.

De Klokken en het Orgel

De klokkentoren van de kerk herbergt een bronzen klok met de toon a′, gegoten in 1697 door de Basel klokkengieter Hans Heinrich Weitenauer. Een andere klok, verworven vóór 1917, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in beslag genomen en vervangen in 1922/23 door de Bachert klokkengieterij uit Karlsruhe. Deze vervangende klok werd ook verwijderd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het huidige orgel van de kerk, gebouwd in 1981 door Vier uit Friesenheim, heeft twee manualen, een pedaal en negen registers. Dit instrument verving een eerder orgel, verworven van de Evangelische Kerk in Kandern in 1827, en een positief orgel gemaakt door Gebrüder Mann in Marktbreit in het midden van de 20e eeuw.

Legendes en Mythen

De Ottilienkirche is omgeven door lokale legendes, vooral het verhaal van de drie zusters. Volgens de legende vestigden de dochters van een ridder uit kasteel Pfeffingen—Odilia, Chrischona en Margaretha—zich op verschillende heuvels rond Basel nadat hun vader hun geliefden had vermoord. Odilia koos de Tüllinger Höhe om een huis van aanbidding te stichten, terwijl Chrischona en Margaretha zich respectievelijk op de Dinkelberg en de Margarethenhügel vestigden. Deze legende heeft bijgedragen aan de blijvende cultus van de Drie Maagden in de regio.

Samengevat is de Ottilienkirche meer dan alleen een historisch monument; het is een getuigenis van het rijke culturele en spirituele erfgoed van de regio. De muren weerklinken met verhalen van geloof, veerkracht en gemeenschap, waardoor het een onmisbare bestemming is voor iedereen die de schilderachtige landschappen van Baden-Württemberg verkent.

Andere bezienswaardigheden in Weil am Rhein

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen