×
4,5/5 van 125.120 beoordelingen

Sint-Walburgiskerk

Sint-Walburgiskerk Werl

Sint-Walburgiskerk

In het hart van Werl, een stad in Noordrijn-Westfalen, Duitsland, staat de imposante St. Walburga Kerk, een bewijs van de rijke historische en architectonische erfenis van de regio. Deze gotische hallenkerk, gebouwd in de 14e eeuw, heeft een indrukwekkende 62 meter hoge laat-romaanse toren met een barokke koepel. Gemaakt van lokaal groene zandsteen, is de St. Walburga Kerk niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een symbool van de blijvende geest en historische betekenis van de stad.

De Oorsprong van de St. Walburga Kerk

De geschiedenis van de St. Walburga Kerk is net zo boeiend als haar architectuur. Archeologische opgravingen in 1967 brachten resten aan het licht van een Ottoonse apsidale hal met een plat dak en lage transepten onder de huidige kerk. Deze vroege structuur, gebouwd rond 950, was ongewoon groot voor zijn tijd en plaats, wat suggereert dat het meer diende dan alleen de familie van de lokale graaf. De kerk werd rond 1150 om onbekende redenen gesloopt. In 1196 schonken de graven Gottfried en Hermann de kerk aan het Premonstratenzer klooster van Wedinghausen, een schenking die werd bevestigd door paus Celestinus II. Het klooster zorgde voor de parochiepriester en twee kapelaans, met de abt als aartsdiaken van Werl.

De Gotische Transformatie

De bouw van de huidige gotische hallenkerk begon tussen 1330 en 1370, te beginnen met de westelijke zijbeukmuren. De oostelijke delen van de kerk en het koor werden gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw. De ramen in het koor, ontworpen door Benedictijnse broeder Notker Becker, tonen de verrezen Christus, Maria en Johannes de Doper. De eiken dakstoel, voltooid rond 1391, is nog steeds intact. De driebeukige gotische hallenkerk heeft een schip van vijf traveeën en een zijbeuk van zes traveeën, met het koor bestaande uit een enkele travee met een 3/8 afsluiting. De kruisribgewelven zijn versierd met gebeeldhouwde sluitstenen, en de vrijstaande pilaren hebben een ronde kern met vier driekwart kolommen. De muurdiensten zijn halfrond of driekwart rond in doorsnede, terwijl die in de koortravee bestaan uit peervormige bundels zonder kapitelen.

Speurtochten in Werl

Ontdek Werl met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Werl op een spannende en interactieve manier!

Tours

Een Mengeling van Stijlen

Een van de meest opvallende kenmerken van de St. Walburga Kerk is de mix van bouwstijlen. De romaanse toren, toegevoegd in de 12e eeuw, werd later tussen 1733 en 1736 bekroond met een barokke koepel door meesterbouwer Michael Moser en timmerman Caspar Nölle. De neoromaanse westgevel werd gebouwd tussen 1893 en 1897. De buitenkant wordt gekenmerkt door getrapte steunberen, een doorlopende basislijst en twee- tot vierdelige ramen, waarvan de laatste rond 1420 werden voltooid. De rijk geprofileerde dagkanten van de vier gotische ingangen (waarvan er één is dichtgemetseld) hebben sierlijke boogvelden met blind maaswerk. De kerk onderging uitgebreide renovaties van 1972 tot 1983 en opnieuw in 1988, wat zorgt voor het behoud voor toekomstige generaties.

De Schatten Binnenin

Hoewel veel van het oorspronkelijke gotische interieur verloren ging tijdens de beeldenstorm, herbergt de St. Walburga Kerk nog steeds enkele belangrijke artefacten. De rijke en uniforme inrichting van de kerk, verworven na de terugkeer van de oude katholieke orde in 1590, bepaalt in hoge mate de ruimtelijke indruk.

De Gerechtszetel

Een van de unieke kenmerken van de St. Walburga Kerk is de gerechtszetel van het Officialaatshof voor het Hertogdom Westfalen, daterend uit 1725. Dit hof, het hoogste kerkelijke hof, werd tussen 1478 en 1483 door de Keulse keurvorst en aartsbisschop Clemens August van Wittelsbach van Soest naar Werl verplaatst. Het hof bleef in Werl tot 1802. De gerechtszetel, versierd met de wapenschilden van aartsbisschop Clemens August en official Johann Dettmar von Mellin, is een bewijs van de historische betekenis van de kerk. De houtsnijwerken op de omheining en de rechterszetels verwijzen symbolisch naar gerechtelijke procedures en de kardinale deugden van matigheid, kracht, gerechtigheid en voorzichtigheid.

De Altaren

De altaren van de kerk zijn even indrukwekkend. Het hoogaltaar heeft een geschilderd vleugelretabel uit circa 1600, gesigneerd door Johann tom Ring. De panelen tonen scènes uit de jeugd van Jezus, waaronder de Annunciatie, het Bezoek, Kerstmis en de Opdracht in de Tempel, met het centrale beeld van de Aanbidding der Wijzen.

Het Heilige Kruis en het Ziboriumaltaar

De St. Walburga Kerk was ooit een vereerde bedevaartsplaats, bekend om het Heilige Kruis van Werl, een centrale relikwie waarvan werd aangenomen dat het wonderbaarlijke krachten had. Het kruis, voor het eerst gedocumenteerd in 1370, werd vernietigd in 1583 tijdens de Truchsessische Oorlog, maar werd herontdekt in 1938 en gerestaureerd in 1953. Het staat nu op het opmerkelijke Ziboriumaltaar, gebouwd van zandsteen aan het einde van de 14e eeuw. Het altaar heeft een rijkelijk ontwerp, met grote geprofileerde bogen, een achthoekige structuur versierd met pinakels en kruisbloemen, en smeedijzeren hekwerken met leliebanden.

Het Erbsälzer Altaar

Het Erbsälzer Altaar, gewijd aan de Heilige Maria, Aartsengel Michaël en de heiligen Catharina en Cecilia, werd oorspronkelijk geschonken in 1485 en vervangen in 1594. De predella van het altaar, versierd met familiewapens, toont een reliëf van de gekruisigde Christus geflankeerd door vertegenwoordigers van het Nieuwe en Oude Verbond. Het rijke fronton draagt het wapen van het Heilige Roomse Rijk van de Duitse Natie met de dubbelkoppige adelaar en een figuur van Christus met de wereldbol erboven.

De St. Walburga Kerk is niet alleen een plaats van aanbidding; het is een levend museum van geschiedenis, kunst en architectuur. De muren en artefacten vertellen het verhaal van het geloof, de veerkracht en de toewijding van een gemeenschap door de eeuwen heen. Of je nu een geschiedenisfanaat, een architectuurliefhebber of een nieuwsgierige reiziger bent, een bezoek aan de St. Walburga Kerk in Werl is een reis door de tijd die je niet snel zult vergeten.

Andere bezienswaardigheden in Werl

Speurtochten in Werl

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen