Burg Wiener Neustadt, gelegen in het hart van Wiener Neustadt, Oostenrijk, is een indrukwekkend fort vol geschiedenis en architectonische pracht. Plaatselijk bekend als Burg in Wiener Neustadt, dateert dit kasteel uit de 12e eeuw en heeft het door de jaren heen verschillende functies vervuld, van verdedigingsbolwerk tot koninklijke residentie, en nu als de thuisbasis van de Theresianische Militaire Academie.
Burg Wiener Neustadt vindt zijn oorsprong in de late 12e eeuw toen het werd gebouwd als een versterkte structuur om de regio te beschermen tegen externe bedreigingen, met name van het Koninkrijk Hongarije. De benodigde fondsen voor de bouw werden verkregen uit het losgeld dat werd betaald voor de vrijlating van Richard Leeuwenhart door Hertog Leopold V. De stad Wiener Neustadt zelf werd rond dezelfde tijd gesticht, met de naam Nova Civitas of Nieuwe Stad die zijn doel weerspiegelde.
In de 13e eeuw, onder het bewind van Hertog Frederik II, werd een citadel met vier torens gebouwd in de zuidoostelijke hoek van de stad. De eerste gedocumenteerde vermelding van deze versterking dateert uit 1260. Echter, het oorspronkelijke kasteel leed aanzienlijke schade door aardbevingen in 1348 en 1356, wat leidde tot de wederopbouw door Leopold III van Habsburg in 1379.
De 15e eeuw markeerde de gouden eeuw van Burg Wiener Neustadt. Het werd de residentie van Keizer Frederik III, die vele decennia vanuit dit kasteel regeerde. Tijdens zijn heerschappij werden de St. Joriskathedraal en de iconische Wappenwand (Wapenschildmuur) gebouwd. Het kasteel, met zijn vier hoektorens, leek grotendeels op zijn huidige verschijning. De inscriptie A.E.I.O.U., een persoonlijk symbool van Frederik III, is nog steeds op verschillende plaatsen binnen het kasteel te vinden.
Onder Keizer Maximiliaan I verloor het kasteel zijn status als permanente residentie maar kreeg het een unieke kluizenarij voor de keizer. Maximiliaan I werd begraven in de St. Joriskapel binnen het kasteel in 1519. Het kasteel bleef een belangrijke rol spelen in de Oostenrijkse geschiedenis, als toevluchtsoord voor Aartshertog Ferdinand tijdens de protestantse opstanden en als staatsgevangenis voor bekende figuren zoals Franz Rákóczi en Graaf Peter Zrin.
In 1529 leed het kasteel aanzienlijke schade tijdens het Turkse beleg, en het werd verder verwoest door branden in 1608 en 1616. Tegen het midden van de 18e eeuw was het kasteel in verval geraakt. Echter, in 1751 herbestemde Keizerin Maria Theresia het kasteel als een adellijke cadettenacademie, de Theresianische Militaire Academie. Uitgebreide renovaties werden uitgevoerd om plaats te bieden aan maximaal 200 officier cadetten, en de academie opende officieel haar deuren op 11 november 1752.
Het kasteel leed verdere schade door een aardbeving in 1768 en werd vervolgens herbouwd door architect Nikolaus Pacassi. De wederopbouw omvatte het verwijderen van drie van de vier torens, het creëren van nieuwe keizerlijke kamers, een grote trap en een prachtig westportaal. Het kasteel bleef grotendeels onveranderd tot het einde van de Tweede Wereldoorlog toen het zwaar beschadigd werd door bombardementen, branden en plunderingen. Het restauratiewerk van 1946 tot 1959 bewaarde trouw de historische vorm van het kasteel terwijl het interieur werd gemoderniseerd om aan de hedendaagse behoeften te voldoen. De Theresianische Militaire Academie hervatte haar activiteiten in 1958.
Vandaag de dag staat Burg Wiener Neustadt als een getuigenis van Oostenrijks rijke militaire en koninklijke erfgoed. Bezoekers kunnen de kasteelgronden verkennen, inclusief de indrukwekkende St. Joriskathedraal, een laatgotische driebeukige hallenkerk gebouwd tussen 1440 en 1460. De kathedraal, oorspronkelijk genoemd de Kapel van Maria, werd door Frederik III hernoemd als de Kerk van St. Joris en werd de zetel van de Orde van St. Joris. Keizer Maximiliaan I is begraven onder het hoofdaltaar.
De tentoonstelling in het kasteel, gecreëerd in 2019 ter gelegenheid van de samenwerking met de Provinciale Tentoonstelling van Neder-Oostenrijk, biedt een fascinerende reis door de geschiedenis. De rondleiding begint in de binnenplaats van het kasteel met uitzicht op de Wappenwand en gaat verder in de St. Joriskathedraal. Het volgt het leven van Maximiliaan I, waarbij zijn transformatie van de laatste ridder tot de eerste kanonnier en zijn rol als middeleeuwse sociale media-ster wordt belicht. De tentoonstelling duikt ook in de geschiedenis van de Theresianische Militaire Academie, waarbij de tradities en training van officier cadetten van 1752 tot heden worden getoond.
Het kasteel wordt omringd door het Academiepark, een uitgestrekt gebied van 186 hectare dat oorspronkelijk een moerassig gebied was, drooggelegd door Frederik III. Het park, toegankelijk voor het publiek sinds het bewind van Maria Theresia, werd later omgevormd tot een Engels stijl tuin. Aan de rand van het park ligt de begraafplaats van de Theresianische Militaire Academie, een serene en historische rustplaats.
Een opmerkelijk kenmerk binnen het park is de stenen obelisk op de Rosenhügel. Opgericht op het kruispunt van Fohlenhof-Allee en Große Querallee, markeert deze marmeren obelisk de plaats waar Aartshertogin Maria Theresia naar verluidt in 1735 verloofd zou zijn met Frans van Lotharingen. De obelisk herdenkt ook de bezoeken van keizers aan de academie tussen 1769 en 1918.
Burg Wiener Neustadt is niet alleen een historisch overblijfsel; het is een levend monument dat nog steeds een vitale rol speelt in de militaire opleiding van Oostenrijk. De muren echoën met verhalen van keizers, ridders en cadetten, en bieden bezoekers een unieke blik op het verleden terwijl het nog steeds een praktische functie vervult in het heden. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig, een bezoek aan Burg Wiener Neustadt belooft een onvergetelijke ervaring te zijn.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen