De Menenpoort, lokaal bekend als de Menenpoort, is een plechtig en indrukwekkend eerbetoon aan de Britse en Commonwealth-soldaten die hun leven verloren in de Ieperboog tijdens de Eerste Wereldoorlog en van wie de laatste rustplaatsen onbekend blijven. Dit iconische oorlogsmonument, gelegen aan de oostelijke uitgang van Ieper in België, markeert het beginpunt van de weg die ooit talloze soldaten naar de frontlinies leidde. Zodra je deze monumentale structuur nadert, word je meteen getroffen door zijn grandeur en de historische betekenis die het met zich meedraagt.
De oorsprong van de Menenpoort gaat terug tot de middeleeuwen, toen de oorspronkelijke poort in de oostelijke muur van Ieper bekend stond als de Hangoartpoort. Door de eeuwen heen, onder de bezetting van de Habsburgers en de Fransen, onderging de stad Ieper aanzienlijke versterkingen, vooral door de beroemde Franse militaire ingenieur Sebastien Le Prestre, Seigneur de Vauban. Tegen de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog in augustus 1914 was de poort bekend geworden als de Menenpoort, omdat het de weg naar de nabijgelegen stad Menen leidde.
Ieper had een cruciale strategische positie tijdens de oorlog, omdat het op de route lag van Duitsland's geplande opmars door België zoals uiteengezet in het Schlieffen Plan. De stad werd het brandpunt van vijf grote veldslagen, waarbij de geallieerden het fel verdedigden tegen Duitse aanvallen. De Menenpoort, waarlangs vele soldaten naar de frontlinies marcheerden, zag de komen en gaan van ontelbare troepen, van wie velen nooit zouden terugkeren. Ongeveer 300.000 Britse en Commonwealth-soldaten kwamen om in de Ieperboog, en 90.000 van hen hebben geen bekende graven.
Het Menenpoort Memorial werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield en gebouwd door de Imperial War Graves Commission, nu bekend als de Commonwealth War Graves Commission. Het monument werd onthuld op 24 juli 1927 en het ontwerp weerspiegelt zowel plechtigheid als grandeur. De triomfboog, bekroond door een geduldige leeuw die zowel Groot-Brittannië als Vlaanderen vertegenwoordigt, dient als een passend eerbetoon aan de gevallenen.
De grote Hall of Memory binnen de Menenpoort bevat de namen van 54.395 Commonwealth-soldaten die stierven in de Ieperboog en van wie de lichamen nooit werden geïdentificeerd of gevonden. Het enorme aantal namen dat in de stenen panelen is geëtst, is een aangrijpende herinnering aan de immense menselijke kosten van de oorlog. Vanwege ruimtegebrek werd een willekeurige einddatum van 15 augustus 1917 gekozen, en de namen van 34.984 Britse soldaten die na deze datum vermist raakten, zijn in plaats daarvan gegraveerd op het Tyne Cot Memorial to the Missing. De Menenpoort vermeldt niet de namen van de vermiste Nieuw-Zeelandse en Newfoundland-soldaten, die op afzonderlijke monumenten worden geëerd.
De inscripties op de Menenpoort, voorgesteld door Rudyard Kipling, voegen een laag van poëtische plechtigheid toe aan het monument. Binnen de boog luidt de inscriptie: Ad Majorem Dei Gloriam, een eeuwenoude Latijnse uitdrukking die betekent Tot meerdere eer van God. De hoofdinscriptie op zowel de oost- als westkant van de boog stelt: Hier zijn de namen opgetekend van officieren en mannen die vielen in de Ieperboog, maar aan wie het lot van de oorlog een bekende en geëerde begrafenis ontzegde, gegeven aan hun kameraden in de dood. Een andere aangrijpende toewijding aan de andere kant van de boog luidt: Zij zullen een kroon van glorie ontvangen die niet verwelkt.
De Menenpoort bevat ook ronde panelen met Latijnse inscripties, Pro Patria en Pro Rege, wat respectievelijk Voor Vaderland en Voor Koning betekent. Een Franse inscriptie erkent de burgers van Ieper en drukt dankbaarheid uit voor hun rol in de verdediging van de stad naast het Britse leger.
Een van de meest ontroerende tradities verbonden aan de Menenpoort is de dagelijkse Last Post ceremonie. Sinds 2 juli 1928, behalve tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog, hebben klaroenblazers van de Last Post Association elke avond om 20:00 uur de Last Post geblazen. Deze ceremonie dient als een aangrijpende herinnering aan de offers van de soldaten en de dankbaarheid van de burgers van Ieper. Zelfs tijdens de bezetting ging de ceremonie door op Brookwood Military Cemetery in Surrey, Engeland, en werd hervat bij de Menenpoort op 6 september 1944, de avond dat Ieper werd bevrijd door Poolse troepen.
Tijdens de uitgebreide versie van de ceremonie hebben individuen en groepen de mogelijkheid om kransen te leggen ter nagedachtenis aan de gevallenen. Bands, koren en militaire eenheden van over de hele wereld nemen ook deel, wat bijdraagt aan de plechtigheid en de betekenis van de ceremonie.
Onder de duizenden namen gegraveerd in de Menenpoort zijn die van acht ontvangers van het Victoria Cross, de hoogste militaire onderscheiding voor moed. Deze omvatten Lance Corporal Frederick Fisher, Brigadier-Generaal Charles FitzClarence, en Company Sergeant Major Frederick William Hall, onder anderen. Bovendien eert het monument individuen zoals Luitenant George Archer-Shee, de inspiratie voor Terence Rattigan's toneelstuk The Winslow Boy, en Luitenant-Kolonel Edgar Mobbs, een Engelse rugby-international.
Zelfs vandaag de dag blijft de Menenpoort een krachtig symbool van herdenking. De resten van vermiste soldaten worden af en toe ontdekt tijdens bouw- of wegwerkzaamheden in de regio Ieper. Wanneer dergelijke resten worden gevonden, krijgen ze een behoorlijke begrafenis in een van de oorlogsbegraafplaatsen in het gebied, en indien geïdentificeerd, wordt de overeenkomstige naam van de Menenpoort verwijderd.
De Menenpoort staat niet alleen als een gedenkteken voor het verleden, maar ook als een herinnering aan de blijvende nalatenschap van degenen die hun leven gaven in de zoektocht naar vrede en vrijheid. Het is een plek van reflectie, herdenking en respect, die bezoekers van over de hele wereld uitnodigt om de herinnering aan de gevallenen te eren en na te denken over de diepgaande impact van oorlog op de mensheid.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen