×
4,5/5 van 125.120 beoordelingen

Kathedraal van de Verrijzenis van Tomas de Apostel

Kathedraal van de Verrijzenis van Tomas de Apostel Zamość

Kathedraal van de Verrijzenis van Tomas de Apostel

De Kathedraal van de Verrijzenis en Sint-Thomas de Apostel, plaatselijk bekend als Katedra Zmartwychwstania Pańskiego i św. Tomasza Apostoła w Zamościu, is een prachtig voorbeeld van renaissance-architectuur in het hart van Zamość, Polen. Dit majestueuze bouwwerk, met zijn rijke geschiedenis en architectonische schoonheid, getuigt van het culturele en religieuze erfgoed van de stad.

De Geschiedenis van de Kathedraal

De Kathedraal van de Verrijzenis en Sint-Thomas de Apostel werd gesticht door Jan Zamoyski, de oprichter van Zamość, aan het eind van de 16e eeuw. Het ontwerp van de kathedraal werd toevertrouwd aan de Italiaanse architect Bernardo Morando, die zich liet inspireren door Italiaanse kerken uit de 15e en 16e eeuw. Oorspronkelijk diende het gebouw als een collegiale kerk onder de jurisdictie van het bisdom Chełm. Pas in 1992, met de oprichting van het bisdom Zamość-Lubaczów, werd het verheven tot de status van kathedraal.

De interieurdecoratie van de kathedraal werd voltooid in het begin van de 17e eeuw, na de dood van de architect. De wijding van de kerk vond plaats in 1637. Belangrijke wijzigingen werden aangebracht tijdens de periode van de Poolse delingen, tussen 1824 en 1826, onder leiding van generaal J. Mallet-Malletski, die toezicht hield op de uitbreiding en modernisering van de vesting van Zamość. In deze periode werd de kathedraal verlaagd en werd de gevel aangepast naar een meer klassieke stijl, wat resulteerde in het verwijderen van inscripties en wapenschilden van de familie Zamoyski, evenals enkele interieurelementen.

Verdere renovaties en veranderingen werden aangebracht in de tweede helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw, als gevolg van verschillende beschadigingen. In 1999, tijdens zijn zevende pelgrimstocht naar Polen, bezocht paus Johannes Paulus II de kathedraal. De kerk dient ook als parochiekerk, met een andere kerk, Sint-Catharina, gelegen binnen de parochie in de oude stad.

Dankzij financiering van de Europese Unie, verkregen door de parochie in 2010 (onder het Regionaal Operationeel Programma van het woiwodschap Lublin) voor projecten waaronder de renovatie van de kathedraal en de klokkentoren, werd de kerk hersteld naar haar vroegere pracht van het eind van de 16e tot het begin van de 19e eeuw. De totale kosten van het project bedroegen 26,3 miljoen PLN, waarvan 22,3 miljoen PLN werd gefinancierd door de Europese Unie.

Architectonische Wonderen en Interieurpracht

De architectonische stijl van de kathedraal wordt geassocieerd met de zogenaamde Lublin Renaissance. De afmetingen, in een verhouding van 3:2, meten 45 meter in lengte en 30 meter in breedte, wat de afmetingen van Zamość in die tijd weerspiegelt en een vijftienvoudige verkleining van de grootte van de stad vertegenwoordigt. De kathedraal is van het basiliektype, met een hogere hoofdbeuk met tongewelven en lunetten, die 20 meter hoog reiken, en lagere zijbeuken. Vandaag de dag zijn er drie ingangen tot de kathedraal – de hoofdentree vanuit het westen en twee zijingangen via voormalige kapellen (vanuit het noorden en zuiden).

Het huidige laat-barokke altaar uit de tweede helft van de 18e eeuw verving het oorspronkelijke vroeg-barokke altaar, dat werd verplaatst naar Tarnogród. Het altaar heeft vier kolommen, tussen twee waarvan het hoofdschilderij hangt dat Sint-Thomas de Apostel toont, knielend voor de verrezen Jezus. Aan de zijwanden van het priesterkoor hangen vier andere schilderijen die de patroonheilige van de kerk tonen. Het altaar herbergt ook een zilveren rococo-tabernakel uit het midden van de 18e eeuw.

Binnenin zijn er negen kapellen, vier in elk van de lagere zijbeuken en één bij het priesterkoor (aan de rechterkant). Elke kapel is rijk aan waardevolle objecten, altaren en schilderijen gewijd aan verschillende figuren en personen:

Zuidelijke (rechter) zijbeuk:

  • Kapel van de Familie Zamoyski: Gewijd aan de Gedaanteverandering van de Heer (Ordynacka), herbergt het de zwartmarmeren grafsteen van Jan Zamoyski, een schilderij van de Gedaanteverandering, kleinere portretten van de stichter van de stad en zijn zoon Thomas, en de grafsteen met beelden van de 14e ordinaat, Thomas F. Zamoyski.
  • Rozenkranskapel: Bevat een kopie van het schilderij van Onze-Lieve-Vrouw van Częstochowa.
  • Infułacka Kapel: Toont een schilderij van Sint-Nicolaas Bisschop.
  • Relikwieënkapel: Bevat een barokaltaar uit de 17e eeuw met reliekhouders (meestal rococo) en een schilderij van Sint-Maria Magdalena.
  • Heilige Drievuldigheidskapel: Nu dichtgemetseld, herbergt het de bibliotheek van de kerk.

Noordelijke (linker) zijbeuk:

  • Academische Kapel: Toont een schilderij van Sint-Jan Cantius, de patroonheilige van de Academie van Zamość.
  • Annunciatiekapel: Herbergt een waardevolle kopie van het Annunciatie schilderij uit Florence.
  • Kapel van de Gekruisigde Christus: Bevat beelden die verband houden met de kruiswegstaties.
  • Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bescherming: Toont een schilderij van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, zeer vereerd door de inwoners van de stad.

Aan de muur van de sacristie, gelegen in de dichtgemetselde kapel links van het hoofdaltaar, hangt een ander schilderij – Jezus de Barmhartige. Onder de hoofdbeuk bevinden zich crypten met kisten en de as van de familie Zamoyski. De ingang beneden is afgesloten met ijzeren deuren met de wapenschilden van de familie, horizontaal gelegd in de vloer nabij de Rozenkranskapel. Jan Zamoyski rust in een van de crypten. Tot voor kort was dit gebied open voor bezoekers.

Enkele van de acht hoge pilaren (vier aan elke kant van de hoofdbeuk) dragen epitafen, waaronder een voor Szymon Szymonowic. De kathedraal herbergt ook een orgel met 25 registers, gebouwd in 1896 door de Lvivse orgelbouwer Jan Śliwiński.

Speurtochten in Zamość

Ontdek Zamość met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Zamość op een spannende en interactieve manier!

Tours

Bijbehorende Gebouwen en Structuren

Aangrenzend aan de kathedraal (aan de noordzijde) staat een laat-barokke klokkentoren, gebouwd in de tweede helft van de 18e eeuw, met aanzienlijke reconstructie tijdens de interbellumperiode van de vorige eeuw. De toren herbergt drie klokken:

  • Jan: De grootste, uit de 17e eeuw.
  • Wawrzyniec: Uit de 18e eeuw.
  • Tomasz: Ook uit de 18e eeuw.

Tijdens het zomerseizoen is de klokkentoren open voor bezoekers, die een aantrekkelijk uitzicht over de oude stad biedt.

Aan de zuidzijde van de kathedraal werd de Infułatka, het dekenhuis van Zamość, gebouwd aan het eind van de 16e eeuw en herbouwd in de eerste helft van de volgende eeuw. Tot 2017 huisvestte het het Sacrale Museum van de Kathedraal van Zamość, dat in 2019 werd verplaatst naar een ander historisch gebouw van de parochie – het vicarishuis (bekend als Wikarówka) aan de noordzijde van de kathedraal.

In 1988 werd hier het eerste van twee monumenten voor paus Johannes Paulus II in Zamość opgericht.

Samenvattend is de Kathedraal van de Verrijzenis en Sint-Thomas de Apostel niet alleen een plaats van aanb

Andere bezienswaardigheden in Zamość

Speurtochten in Zamość

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen