De stadskerk van Aarau, lokaal bekend als de Reformierte Stadtkirche, is een fascinerende mix van geschiedenis, architectuur en serene spiritualiteit, gelegen in de charmante oude stad van Aarau, Zwitserland. Dit laatgotische bouwwerk, gebouwd tussen 1471 en 1478, getuigt van de blijvende erfenis van kerkelijke architectuur en de diepe invloed van de Reformatie op de regio. Ga met ons mee op een reis door de tijd terwijl we de rijke geschiedenis, architectonische wonderen en unieke kenmerken van deze historische kerk verkennen.
De oorsprong van de stadskerk van Aarau gaat terug naar archeologische ontdekkingen in de jaren 1930 en 1960, die bewijs onthulden van een kerkstructuur die dateert uit de 10e en 11e eeuw. Deze vroege kerk bevond zich in het huidige Telliquartier, nabij een doorwaadbare plaats over de rivier de Aare. In de tweede helft van de 13e eeuw was de oorspronkelijke kerk zorgvuldig afgebroken, waarbij alleen de fundering overbleef.
In 1275 geven historische documenten aan dat Aarau een nieuwe kerk had, die echter ondergeschikt was aan de parochie van Suhr. Deze eenbeukige structuur, met een naar het noordoosten gerichte, driezijdig gesloten koor, werd later in 1426/1427 uitgebreid met een toren. De huidige stadskerk van Aarau begon met de bouw in 1471 onder leiding van meesterbouwer Sebastian Gisel uit Laufen, waarbij de bestaande toren van de vorige kerk werd geïntegreerd.
De bouwmaterialen, voornamelijk stenen blokken van het gesloopte kasteel Gösgen, werden via vlotten over de rivier de Aare naar de bouwplaats vervoerd. In 1478 was de kerk voltooid en in juli 1479 werd ze ingewijd door de hulpbisschop van Konstanz ter ere van de Maagd Maria. De Reformatie van 1528 bracht aanzienlijke veranderingen met zich mee, waaronder de vernietiging van de twaalf altaren en verschillende beelden van de kerk. In 1663 verhoogde meesterbouwer Simon Erismann de kerktoren, die datzelfde jaar ook een klok kreeg.
Gelegen aan de noordwestelijke rand van de oude stad van Aarau, trekt de stadskerk van Aarau de aandacht met haar sobere maar elegante laatgotische ontwerp. De kerk, met haar wit gepleisterde gevels, heeft een driebeukige basiliek onder een lang zadeldak. De nok van het dak, versierd met een spits torentje, strekt zich uit tot het driezijdig gesloten koor. De aangrenzende zijbeuken, aflopend met lessenaarsdaken, laten het licht van de bovenste ramen vrijelijk binnen.
Getrouw aan de architectonische stijl van bedelorden, is de gevel van de kerk onversierd. De spitsboogvensters van de zijbeuken en de lancetvensters van het koor zijn omlijst met schelpsteen en voorzien van gotisch maaswerk aan de bovenkant. Het noktorentje, bekroond met een haan, is een reconstructie uit 1965 en herbergt een kleine klok.
De kerktoren, overgeërfd van zijn voorganger, is in zes verdiepingen verdeeld door kroonlijsten. De klokkentoren, gelegen op de bovenste verdieping, herbergt zeven klokken gegoten door de Aarau klokkengieterij H. Rüetschi in 1862 en 1899. Het bovenste deel van de toren toont barokke elementen.
Speurtochten in Aarau
Ontdek Aarau met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Aarau op een spannende en interactieve manier!
Het interieur van de stadskerk van Aarau weerspiegelt de strakke lijnen van de buitenkant, met een plechtige maar feestelijke sfeer. Het schip en het koor worden gescheiden door een doksaal dat de gehele breedte van de kerk beslaat, met zeven breedgespannen spitsboogarcades. Oorspronkelijk stonden er altaren onder deze bogen, totdat ze tijdens de Reformatie werden verwijderd. Langs de lengterichting van het schip blijven arcades de architectonische ritmiek versterken.
De stadskerk van Aarau staat bekend om haar prachtige glas-in-loodramen. De zes ramen in het koor, gemaakt door kunstenaar Felix Hoffmann, werden gecreëerd tussen 1940 en 1953. Deze ramen, die verschillende bijbelse scènes uit het Oude en Nieuwe Testament uitbeelden, dienen als een Biblia pauperum (Bijbel van de armen). De oostwaarts gerichte ramen hebben donkerdere tinten om de schittering van de ochtendzon te verminderen, terwijl de zuidwaarts gerichte ramen in lichtere tonen baden. Bovendien creëerde kunstenaar Roland Guignard tussen 1968 en 1970 acht ramen in de zijbeuken, die het Onze Vader uitbeelden door middel van abstracte composities.
In de vloer van het schip, nabij de achterwand van het doksaal, liggen drie grafstenen die de rustplaatsen markeren van prominente personen uit de late 15e eeuw. De preekstoel, gemaakt in 1967, is van hout en versierd met houtsnijwerk geïnspireerd op die in de kerk van Sint-Maria en Michael in Churwalden. Het doopvont dateert uit de oorspronkelijke inrichting van de kerk uit 1475.
De stadskerk van Aarau beschikt over twee opmerkelijke orgels. Het hoofdorgel, met zijn laat-barokke front ontworpen door Johann Konrad Speissegger, werd oorspronkelijk rond 1700 geïnstalleerd. Na verschillende verplaatsingen en renovaties heeft het nu een modern orgelwerk van Orgelbau Kuhn, bestaande uit vier manualen, een pedaal, 61 registers en 4685 pijpen. Een kleiner orgel, ook vervaardigd door Orgelbau Kuhn in 1983, siert de noordmuur van het koor en vervangt een eerder instrument uit 1939.
Het indrukwekkende klokkenspel van de kerk, gegoten door de lokale klokkengieterij H. Rüetschi, klinkt met een plechtig Wachet-auf-motief in As-majeur. Deze indrukwekkende set van zeven klokken, gegoten in 1862 en 1899, is gehuisvest in de hoge toren van de kerk. Daarnaast bevindt zich een kleinere klok, die 81 kg weegt en in 1966 werd gegoten, in het noktorentje en slaat een hoge As-noot.
De stadskerk van Aarau, met haar rijke geschiedenis, architectonische elegantie en serene ambiance, staat als een baken van de culturele en spirituele erfenis van Aarau. Of je nu een architectuurliefhebber bent, een geschiedenisfanaat of een reiziger op zoek naar rust, deze historische kerk belooft een gedenkwaardige en verrijkende ervaring.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.