Gelegen in het schilderachtige stadje Aosta, genesteld in de Italiaanse Alpen, staan de oude Romeinse muren van Aosta (lokaal bekend als Mura di Aosta) als een bewijs van de grootsheid en technische bekwaamheid van het Romeinse Rijk. Deze oude vestingwerken hebben de tand des tijds doorstaan en bewaren een stukje geschiedenis die teruggaat tot de oprichting van Augusta Praetoria Salassorum, de Romeinse naam voor Aosta, in 25 voor Christus.
De oorspronkelijke Romeinse muren, gebouwd om de groeiende stad te beschermen, vormen een bijna perfect rechthoek, met een lengte van 727,50 meter aan de lange zijden en 574 meter aan de korte zijden. Dit indrukwekkende staaltje techniek was ontworpen om de stad te beschermen tegen invasies en om de Romeinse dominantie in de regio te bevestigen. De muren, gemaakt van mortel en cement met rivierkiezelstenen, zijn ongeveer 2 meter dik aan de basis. Oorspronkelijk bereikten de muren een hoogte van 6,5 meter en werden ze versterkt met steunberen om hun verdedigingscapaciteit te vergroten.
Strategisch geplaatste poorten onderbreken de muren en dienen als belangrijke in- en uitgangen voor de stad. Aan de oostkant ligt de Porta Praetoria, de hoofdingang van de stad. Aan de westelijke, noordelijke en zuidelijke zijden bevinden zich respectievelijk de Porta Decumana, Porta Principalis Sinistra en Porta Principalis Dextra. Deze poorten waren niet alleen functioneel maar ook symbolisch, en vertegenwoordigden de macht en organisatie van het Romeinse Rijk. De Decumanus Maximus en Cardo Maximus, de hoofdstraten van de stad, kruisten bij deze poorten en benadrukten hun belang in de stedelijke indeling.
Speurtochten in Aosta
Ontdek Aosta met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Aosta op een spannende en interactieve manier!
Op regelmatige afstanden langs de muren werden tweeverdiepingstorens gebouwd om de verdediging van de stad te versterken. Oorspronkelijk waren er ongeveer twintig torens, die elk dienden als een wachter om het omliggende gebied te bewaken en te beschermen. Door de eeuwen heen hebben deze torens tal van aanpassingen ondergaan door weersinvloeden en menselijke tussenkomst, maar ze blijven stille getuigen van het rijke verleden van de stad.
Gelegen in de noordoostelijke hoek van de omheining, heeft de Tour du Bailliage een rijke geschiedenis. In de 12e eeuw renoveerde de adellijke familie De Palais de toren en verhoogde deze met stenen van de Romeinse muren. In de 15e eeuw werd het de zetel van het lokale baljuwschap en huisvestte het de rechtbank en de gevangenis. De toren bleef dienst doen als gevangenis van Aosta tot 1984, waarna hij werd gerestaureerd en nu gepland is om het hoofdkwartier van het Institut musical de la Vallée d'Aoste te worden.
De Tour Fromage, genoemd naar de familie Du Fromage, werd in de 12e eeuw gebouwd nabij het Romeinse theater. Door de geschiedenis heen heeft het verschillende renovaties ondergaan. Opmerkelijk is dat het in 1549 een officiële lunch organiseerde ter ere van Ferdinand I van Gonzaga, de gouverneur van Milaan. Sinds 1975 wordt de toren gebruikt voor tentoonstellingen, wat een culturele dimensie toevoegt aan zijn historische betekenis.
Deze toren heeft veel van zijn oorspronkelijke vorm behouden en ontleent zijn naam aan het langdurige gebruik als graanschuur. Gelegen nabij de openbare tuin en het treinstation van Aosta, werd het ooit overwogen om te worden omgebouwd tot een museum van Romeinse artefacten. Ondanks schade door een brand in 1894, werd het gerestaureerd door de Portugese architect Alfredo d'Andrade. De museumplannen werden echter uiteindelijk verlaten.
Staande waar ooit de Porta Principalis Dextra was, heeft de Tour Bramafam door de eeuwen heen verschillende functies gehad, waaronder een gerechtsgebouw, kolenopslag en graanschuur. De naam, afgeleid van het lokale dialect en betekend hongerige roep, weerspiegelt de ontberingen waarmee de inwoners van Aosta tijdens een hongersnood werden geconfronteerd. De toren werd in de late 19e eeuw gerestaureerd, waarbij tijdens de opgravingen tal van artefacten uit de Romeinse tijd werden ontdekt.
Ooit bekend als Tour Friour, was deze toren uit de Romeinse tijd de thuisbasis van de familie Friour van de 11e tot de 15e eeuw. Een wenteltrap leidt naar de derde verdieping, toegevoegd in de 15e eeuw. De naam van de toren veranderde in Tour du Lépreux als verwijzing naar Pierre-Bernard Guasco, een melaatse die daar van 1773 tot 1803 was opgesloten. Later diende het als toevluchtsoord voor cholerapatiënten en als observatorium. Vandaag de dag is het eigendom van de autonome regio Valle d'Aosta en worden er tentoonstellingen gehouden.
Slechts een deel van het fort dat ooit de Tourneuve omvatte is vandaag de dag zichtbaar. Gebouwd op de fundamenten van een reeds bestaande Romeinse toren, staat de Tourneuve als een herinnering aan de gelaagde geschiedenis van de stad.
Deze middeleeuwse toren werd gebouwd op de ruïnes van de Porta Praetoria. De adellijke familie van Porta Saint-Ours, waaronder bisschoppen van Aosta en Genève, woonde daar tot 1185. Na hun verhuizing naar het Château de Quart, werd de familie bekend als de Seigneurs de Quart. De zuidkant van de toren huisvestte ooit de gemeenschappelijke oven van de wijk. Sinds 1830 bekend als de Tour de l'Insinuation, diende het als stadsarchief.
De oude Romeinse muren van Aosta, met hun indrukwekkende poorten en robuuste torens, bieden een fascinerende blik in het verleden. Wandelend langs deze oude vestingwerken, kan men bijna de echo's van Romeinse soldaten en middeleeuwse ridders horen, de zwaarte van de geschiedenis voelen en zich verwonderen over de blijvende erfenis van deze opmerkelijke stad.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.