San Vicente, lokaal bekend als Basílica de San Vicente, is een architectonisch juweel in de historische stad Ávila, Spanje. Deze Romaanse basiliek is de op een na grootste en belangrijkste kerk in de stad na de Kathedraal van Salvador en is een van de meest indrukwekkende voorbeelden van Romaanse architectuur in het land. In 1882 werd San Vicente uitgeroepen tot Nationaal Monument en in 1985 tot UNESCO Werelderfgoed. Het is een onmisbare bestemming voor iedereen die de rijke culturele erfgoed van Ávila wil verkennen.
De oorsprong van San Vicente gaat terug tot het begin van de 4e eeuw, tijdens de vervolging van christenen onder de Romeinse keizer Diocletianus. Volgens de traditie werden drie broers en zussen, Vicente, Sabina en Cristeta, gemarteld vanwege hun geloof en begraven in een rotsachtige holte waar de basiliek nu staat. De legende vertelt dat de persoon die verantwoordelijk was voor hun dood, een berouwvolle Jood, later een tempel bouwde boven hun graf, een verhaal dat levendig wordt afgebeeld in het cenotaaf binnen de basiliek.
Vanwege de dreiging van mosliminvallen beval koning Ferdinand I van León en Castilië in 1062 dat de relikwieën van de martelaren naar het klooster van San Pedro de Arlanza in Burgos werden verplaatst. Pas in 1175, nadat de Reconquista was gevorderd en de grens naar het zuiden was verschoven, werden hun resten teruggebracht naar hun oorspronkelijke rustplaats. De bouw van de huidige basiliek begon rond 1130 en ging door met aanzienlijke bijdragen van koningen Alfonso X de Wijze en Sancho IV, en werd uiteindelijk voltooid in het begin van de 14e eeuw.
Ondanks verschillende renovaties van de 14e tot de 19e eeuw heeft de basiliek zijn Romaanse stijl behouden. Opmerkelijk is dat het tussen het midden van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd gerestaureerd door de architect Enrique María Repullés y Vargas, die respectvolle restauratiepraktijken hanteerde, een zeldzaamheid in die tijd.
San Vicente is gebouwd van caleña-steen, een soort zandsteen met gele, oranje en roodachtige tinten vanwege het ijzeroxidegehalte, afkomstig uit het nabijgelegen dorp La Colilla. De basiliek heeft een Latijns kruisplan met drie beuken die eindigen in halfronde apsissen, een lange dwarsbeuk, een cimborio, een atrium, twee onvoltooide torens en een crypte. De pilaren hebben een Grieks kruisontwerp op cilindrische plinten met ingebedde halve kolommen, en de beuken zijn bedekt met ribgewelven. De oudste delen van de basiliek zijn het triapsidale koor en de dwarsbeuk.
De westelijke gevel, voltooid in het midden van de 12e eeuw, is versierd met grote archivolten versierd met figuren van Christus en de apostelen. De crypte, verdeeld in drie kapellen onder elke apsis, herbergt het Romaanse beeld van de Maagd van Soterraña, de beschermheilige van de stad samen met Sint-Theresia. Het beeld werd in de jaren 1980 gerestaureerd, waardoor de oorspronkelijke pracht na eeuwen van bedekking door kleding weer tevoorschijn kwam.
Het meest opvallende kenmerk van de basiliek is de westelijke portaal, beroemd om zijn ingewikkelde decoratie. Het heeft vijf archivolten met een daklijst versierd met figuren van mannen en vrouwen in ongebruikelijke houdingen. Het timpaan is verdeeld in twee secties die scènes uit het leven van Lazarus weergeven, met in de centrale mullion een standbeeld van Christus geflankeerd door tien apostelen. Deze portaal wordt vaak vergeleken met de Pórtico de la Gloria vanwege de gelijkenissen. De zuidelijke portaal is ook opmerkelijk, met een scène van de Annunciatie aan de linkerkant en zeven archivolten met afwisselende bloemendecoraties, wat een elegant effect creëert. De noordelijke portaal is eenvoudiger en dient als een hulptoegang met vier archivolten, waarvan alleen de binnenste is versierd met bloemmotieven.
Speurtochten in Ávila
Ontdek Ávila met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Ávila op een spannende en interactieve manier!
In de basiliek is het hoofdaltaar een barok meesterwerk van verguld hout met Solomonskolommen, met een centraal figuur van San Vicente geflankeerd door zijn zussen. Het smeedwerk wordt beschouwd als het beste in Ávila en bevindt zich momenteel nabij de afdaling naar de crypte. De zuidelijke dwarsbeuk herbergt het renaissancegraf van San Pedro del Barco, en de basiliek heeft ook een barok orgel.
Het meest opmerkelijke element binnen San Vicente is het cenotaaf van de martelaren Vicente, Sabina en Cristeta. Dit polychrome stenen monument is een van de beste voorbeelden van Romaanse beeldhouwkunst in Spanje, bewaard in uitstekende staat. Het cenotaaf, gevormd als een drieledig zadeldak met schaaldecoraties, toont reliëfs die scènes uit het verhaal van de wijzen en het martelaarschap van de heiligen weergeven. De voorkant van het cenotaaf toont een Pantocrator in een mandorla, met een stier en een leeuw aan zijn voeten, symbolen van de evangelisten Lucas en Marcus. Onder de Pantocrator bevindt zich de Rosa Juradera, een symbool dat werd gebruikt in middeleeuwse rechtszaken waarbij de beschuldigde zijn hand zou plaatsen. San Vicente was een van de drie juradera-kerken in het Koninkrijk Castilië, samen met San Isidoro in León en Santa Gadea in Burgos, hoewel deze praktijk in 1505 werd afgeschaft.
San Vicente is niet zomaar een basiliek; het is een getuigenis van het blijvende geloof en artistieke erfgoed van Ávila. De muren en sculpturen vertellen verhalen van toewijding, berouw en artistieke uitmuntendheid, waardoor het een must-see is voor iedereen die zich wil verdiepen in het rijke historische en culturele weefsel van Spanje.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.