People's Park in Berkeley, Californië, is een plek vol geschiedenis, activisme en gemeenschapszin. Gelegen ten oosten van Telegraph Avenue en begrensd door Haste en Bowditch Streets en Dwight Way, is dit iconische park sinds eind jaren 60 een centrum van politieke en sociale bewegingen. Hoewel het momenteel wordt herontwikkeld voor nieuwe studentenhuisvesting en woningen voor daklozen, blijft People's Park een blijvend symbool van grassroots activisme en gemeenschapsweerstand.
Het verhaal van People's Park begint in 1956 toen de Regents van de Universiteit van Californië een stuk land van 2,8 hectare toewijzen voor toekomstige ontwikkeling van studentenhuisvesting, parkeerplaatsen en kantoren. Pas in juni 1967 verkreeg de universiteit echter de fondsen om het land te kopen via onteigening. Aanvankelijk was het doel om sportvelden te creëren met studentenhuisvesting als een langetermijnplan. De sloop van de bestaande woningen begon in februari 1968, maar het project liep vast door een gebrek aan ontwikkelingsfondsen, waardoor het terrein 14 maanden gedeeltelijk ontruimd bleef.
Op 15 april 1969 hield de lokale ketelmaker en activist Michael Delacour een bijeenkomst met medepolitieke activisten om te bespreken hoe ze het braakliggende terrein konden omvormen tot een gemeenschapspark. Het idee kreeg snel bijval en op 20 april kwamen meer dan 100 mensen naar de locatie om te beginnen met de aanleg van het park. Lokale landschapsarchitect Jon Read en vele anderen droegen bomen, bloemen, struiken en graszoden bij. Uiteindelijk raakten ongeveer 1.000 mensen direct betrokken, met nog veel meer die geld en materialen doneerden. Het park werd de facto opgericht als een openbaar park door lokale activisten en belichaamde de geest van gemeenschap en collectieve actie.
Speurtochten in Berkeley
Ontdek Berkeley met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Berkeley op een spannende en interactieve manier!
De vreedzame oprichting van People's Park werd al snel geconfronteerd met weerstand van de universiteitsadministratie. Op 13 mei 1969 kondigde universiteitskanselier Roger W. Heyns plannen aan om een voetbalveld op de locatie te bouwen. Dit leidde twee dagen later tot een confrontatie, bekend als Bloody Thursday. Op 15 mei ontruimde de lokale politie het park en arresteerde drie mensen die weigerden te vertrekken. Werklieden van de universiteit plaatsten een 8 voet hoge omheining rond het terrein, wat leidde tot een grote confrontatie tussen politie en demonstranten. De botsing resulteerde in de dood van James Rector, die door de politie werd neergeschoten terwijl hij vanaf het dak van een nabijgelegen gebouw toekeek, en de blijvende blindheid van timmerman Alan Blanchard.
Gouverneur Ronald Reagan riep de noodtoestand uit in Berkeley en stuurde 2.700 troepen van de Nationale Garde. Demonstraties gingen nog enkele dagen door en de troepen bleven twee weken lang gestationeerd in de stad. Ondanks het geweld en de repressie bleef de geest van People's Park bestaan en werd het een symbool van verzet en gemeenschapssolidariteit.
Na de eerste protesten hield de universiteit een 24-uurs bewaking over het terrein en behield de 8 voet hoge omheining. In juni 1969 stemden de Regents van de Universiteit van Californië om het terrein van People's Park om te vormen tot een voetbalveld en parkeerplaats, maar deze plannen werden nooit gerealiseerd. Pogingen om het park te ontwikkelen werden met voortdurende weerstand geconfronteerd, waaronder protesten in 1971 en 1979 toen activisten een parkeerplaats die over een deel van het park was geplaveid, verwijderden.
In het voorjaar van 1991 stelde de universiteit voor om People's Park te herontwikkelen door het Free Speech Stage te verwijderen en verschillende grote volleybalvelden aan te leggen. Dit plan leidde tot een nieuwe golf van protesten, waarbij de politie houten pellets en rubberkogels gebruikte om demonstranten te verspreiden. Meer dan 104 mensen werden gearresteerd en de volleybalvelden bleven tot 1997 toen ze uiteindelijk werden verwijderd.
In de jaren 2000 en 2010 bleef People's Park een plaats van strijd en activisme. In 2011 vonden er een reeks boomzitprotesten plaats, waarbij activisten een houten platform in een van de bomen van het park bezetten. Deze protesten duurden het grootste deel van de herfst van 2011. Ondanks pogingen om de veiligheid en hygiëne te verbeteren, bleef het park een brandpunt voor debatten over dakloosheid, drugsgebruik en openbare veiligheid.
In 2018 onthulde UC Berkeley een plan om 1.100 nieuwe eenheden studentenhuisvesting en 125 eenheden ondersteunende huisvesting voor daklozen op de locatie te bouwen. Dit plan werd met tegenstand van een kleine groep activisten en bewoners geconfronteerd, die het project vertraagden door middel van protesten, rechtszaken en burgerlijke ongehoorzaamheidsacties. Ondanks deze uitdagingen werden de huisvestingsplannen ondersteund door de gemeenteraad van Berkeley, burgemeester Jesse Arreguin en een meerderheid van de studenten van UC Berkeley.
Begin januari 2024 werd het park afgesloten en op 22 juli begon de bouw officieel na een uitspraak van het Hooggerechtshof van Californië ten gunste van het huisvestingsplan van de universiteit. Hoewel de toekomst van People's Park aanzienlijke veranderingen met zich mee kan brengen, zal de nalatenschap als symbool van gemeenschapsactivisme en sociale rechtvaardigheid ongetwijfeld voortduren.
People's Park in Berkeley is meer dan alleen een stuk land; het is een bewijs van de kracht van collectieve actie en de blijvende geest van verzet. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een voorstander van sociale rechtvaardigheid of gewoon iemand die de rijke geschiedenis van Berkeley wil begrijpen, een bezoek aan People's Park biedt een diepgaand inzicht in het hart van een gemeenschap die onvermoeibaar heeft gevochten voor haar ruimte en waarden.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.