In het hart van Deventer, een stad vol geschiedenis en charme, staat de majestueuze Lebuinuskerk, ook wel bekend als de Grote of Lebuinuskerk. Deze gotische hallenkerk, met zijn imposante verschijning en rijke erfgoed, is een bewijs van de levendige geschiedenis van de stad en haar blijvende geest. Zodra je dit architectonische wonder nadert, word je onmiddellijk getroffen door zijn grootsheid en de verhalen die in de oude stenen gegrift zijn.
De wortels van de Lebuinuskerk gaan terug tot de 8e eeuw toen de Engelse missionaris Lebuinus de IJssel overstak met de missie om de Saksen te bekeren. Hij bouwde de eerste houten kerk op een rivierduin nabij een nederzetting met een natuurlijke haven. Dit bescheiden begin legde de basis voor wat een van de belangrijkste kerken in de regio zou worden.
In de 9e en 10e eeuw werd Deventer een bisschopsresidentie vanwege Vikinginvallen langs de grote rivieren. De kerk kreeg steeds meer belang en behield eeuwenlang een prominente status binnen het bisdom Utrecht. Bisschop Balderik bouwde in de 10e eeuw de eerste stenen kerk op deze plek, waarmee een nieuw tijdperk voor de Lebuinuskerk begon.
Rond 1040 gaf bisschop Bernold opdracht voor de bouw van een grote romaanse basiliek. Deze indrukwekkende structuur, gewijd aan Maria en Lebuinus, had een onafhankelijk kapittel met een eigen proosdij en twintig kanunniken. De basiliek werd echter verwoest door brand in 1235 en opnieuw in 1334.
De huidige gotische hallenkerk, gebouwd tussen 1450 en 1525, verrees uit deze as. Rijkelijk versierd met muurschilderingen, beelden van heiligen en altaren, was de kerk een baken van katholieke pracht. Echter, in 1580 namen de calvinisten de kerk over en noemden het de Grote Kerk. Het interieur leed ernstige schade en de eens levendige decoraties werden wit gepleisterd. Ondanks deze veranderingen zijn er nog steeds sporen van de calvinistische beeldenstorm te zien in de kerk.
Speurtochten in Deventer
Ontdek Deventer met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Deventer op een spannende en interactieve manier!
Tijdens een restauratie in 1927 werden pre-reformatieve muurschilderingen herontdekt in de crypte en de Magistraatskapel, die speciaal voor stadsambtenaren was gebouwd. De hele kerk heeft gepleisterde kruis-, ster- en netgewelven versierd met zowel profane als religieuze afbeeldingen, waarvan sommige dateren uit het begin van de 14e eeuw. Veel van het interieurpleisterwerk werd tijdens de restauratie van 1927 verwijderd, behalve de delen met muurschilderingen.
Belangrijke delen van de romaanse voorganger blijven binnen de huidige structuur bewaard, waaronder de bewaard gebleven romaanse crypte, die een opvallende gelijkenis vertoont met de crypte van de Pieterskerk in Utrecht, ook gebouwd door bisschop Bernold.
De kerk onderging een grote restauratie in het begin van de 20e eeuw onder leiding van Wolter te Riele en P.J.H. Cuypers. Het middeleeuwse dak werd vervangen door de huidige steile daken en alle uitbreidingen, zoals huizen aan de Grote Kerkhof-zijde, werden verwijderd. Deze transformatie deed de kerk meer op een monument op een voetstuk lijken, minder organisch verbonden met de rest van de binnenstad. In het begin van de 21e eeuw ondergingen zowel de kerk als de toren aanzienlijke interne en externe restauraties. De hoofdingang onder de toren werd hersteld en de Magistraatskapel kreeg een afsluitende glazen wand. Het carillon werd ook teruggeplaatst in de oorspronkelijke lantaarnopeningen van de toren.
Oorspronkelijk had de kerk een complex van torens aan de westzijde, met de centrale toren geflankeerd door vier kleinere torens. Na vier eeuwen werden de meeste hiervan gesloopt in 1454. De eerste steen voor de huidige toren werd gelegd in de zomer van 1459. Hoewel er funderingen voor een tweede toren aan de noordzijde bestaan, werd deze nooit gebouwd.
Het bovenste gedeelte van de toren, bekend als de lantaarn, werd in 1613 ontworpen door de beroemde architect Hendrick de Keyser in samenwerking met Pieter Adriaensz van Delft. Gualterus Sylvanus, rector van de Latijnse school van 1603 tot 1619, werd door de gemeenteraad gevraagd om een tekst te leveren voor de vier zijden van de lantaarn. De inscriptie luidt: Fide Deo, Vigila, Consule, Fortis Age, wat vertaald kan worden als Vertrouw op God, wees waakzaam, handel met overleg, wees sterk. De basis van de lantaarn heeft een beloopbaar dek, dat panoramische uitzichten over de stad biedt.
De toren herbergt het oudste bestaande carillon van Pieter en François Hemony. In 2009 onderging het carillon een volledige restauratie. Van de oorspronkelijke 33 Hemony-klokken blijven er 31 over, naast 22 nieuwere. Zes klokken werden toegevoegd om de oude basis van de middentoonstemming te herstellen, inclusief een 1800 kg zware klok en vijf kleine klokken. De grote klokken hangen in een nieuw driedelig stalen klokkenstoel, terwijl de kleinere klokken weer in de lantaarnramen hangen. In totaal zijn er nu 53 klokken.
De klok werd gemaakt in 1862 door de Parijse klokkenmaker Amédée-Philippe Borrel, en de speelrol met toebehoren werd geleverd door de Deventer firma Nering Bögel in 1866.
Voor degenen met een gevoel voor avontuur, is de Lebuinustoren op reguliere tijden open voor publiek om te beklimmen. De smalle wenteltrap die naar de tweede galerij op 46 meter hoogte leidt, bestaat uit 220 treden. De klim is de moeite waard, want bezoekers worden beloond met adembenemende uitzichten over Deventer en het omliggende landschap.
Tot slot is de Lebuinuskerk meer dan alleen een historische kerk; het is een symbool van Deventers rijke geschiedenis en veerkracht. De muren vertellen verhalen van missionaire ijver, middeleeuwse pracht, calvinistische beeldenstorm en moderne restauratie. Of je nu een geschiedenisfanaat bent, een liefhebber van architectuur, of gewoon een nieuwsgierige reiziger, een bezoek aan de Lebuinuskerk is een onvergetelijke reis door de tijd.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.