Eastbourne Redoubt, een opvallend cirkelvormig kustfort, staat trots aan de zuidkust van Engeland in Eastbourne, East Sussex. Dit indrukwekkende bouwwerk, gebouwd in 1805, was een cruciaal onderdeel van de Britse anti-invasiestrategie tijdens de Napoleontische oorlogen. Tegenwoordig is het een fascinerende historische locatie, waar bezoekers een kijkje kunnen nemen in het rijke verleden en de unieke architectonische kenmerken kunnen verkennen.
De oorsprong van Eastbourne Redoubt gaat terug naar een conferentie gehouden in Rochester op 21 oktober 1804. Deze bijeenkomst, bijgewoond door premier William Pitt de Jongere, was bedoeld om verdedigingsmaatregelen te bespreken tegen de geplande invasie van Napoleon in het Verenigd Koninkrijk. Het resultaat was een baanbrekend plan voorgesteld door kapitein William Henry Ford van de Royal Engineers en ondersteund door brigadegeneraal William Twiss. Dit ambitieuze plan riep op tot de bouw van een keten van cirkelvormige artillerietorens, bekend als Martello-torens, langs de kust. Onder deze torens waren drie grotere 11-kanonstorens, of grote redoubts, gepland op strategische locaties, waaronder Eastbourne.
Het contract voor de bouw van de Eastbourne Redoubt werd toegewezen aan William Hobson, die op 16 april 1805 met de werkzaamheden begon. De structuur werd gebouwd met vijf miljoen bakstenen, deels per schuit uit Londen aangevoerd en deels lokaal geproduceerd. Tegen 1808 was de redoubt bijna voltooid, hoewel de laatste details en betalingen werden uitgesteld totdat al het werk naar tevredenheid was afgerond. De redoubt was aanvankelijk bewapend met 24-ponder kanonnen, later vervangen door krachtigere 36-ponder kanonnen om mogelijke bombardementen van Franse zware artillerie tegen te gaan. Gelukkig was tegen de tijd dat de redoubt volledig bewapend en bemand was, de dreiging van een invasie aanzienlijk verminderd, en de kanonnen werden slechts één keer in 1812 in woede afgevuurd, zonder hun doel te raken.
Bij binnenkomst in de Eastbourne Redoubt valt onmiddellijk het indrukwekkende cirkelvormige ontwerp op, met een diameter van 224 voet. De structuur is voornamelijk gebouwd van baksteen, met enkele granieten bekledingen. De onderste laag bestaat uit 24 kazematten, of gewelfde kamers, gerangschikt in een ring rond een centraal paradeplein. Elke kazemat had een specifieke functie, zoals het hoofdmagazijn in kazemat 11, de keuken in kazemat 8, en de detentiecellen in kazematten 23 en 24.
De bovenste laag, bekend als de terreplein of kanonplatform, heeft een hoge borstwering met granieten schietgaten voor elf kanonnen. Naast elke kanonpositie bevindt zich een L-vormig uitgavenmagazijn, dat munitie opsloeg en onderdak bood aan de kanonbemanningen tijdens vijandelijke bombardementen. De borstwering omvat ook een hoofdingang, oorspronkelijk de enige toegang tot de redoubt, en een houten ophaalbrug, in 2003 herbouwd met hulp van de Royal Engineers.
Speurtochten in Eastbourne
Ontdek Eastbourne met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Eastbourne op een spannende en interactieve manier!
Eastbourne Redoubt is omgeven door een droge gracht, 30 voet diep en 25 voet breed, met een glacis of aarden helling die afloopt naar het maaiveld. Hoewel de gracht en glacis aan de zeezijde werden verwijderd tijdens de aanleg van een zeewering en promenade in 1890, zijn de overgebleven verdedigingswerken nog steeds indrukwekkend. De bodem van de gracht wordt doorkruist door vijf caponnières, of overdekte galerijen, met schietgaten waardoor verdedigers op aanvallers konden schieten. Deze unieke caponnières werden halverwege de 19e eeuw toegevoegd, waardoor de verdedigingscapaciteiten van de redoubt werden verbeterd.
Gedurende de 19e eeuw evolueerde de rol van de Eastbourne Redoubt van een fort tot een kazerne, waar troepen korte tijd verbleven terwijl ze gebruik maakten van nabijgelegen oefenfaciliteiten. Ondanks de beoogde capaciteit van 350 man, wordt aangenomen dat er nooit meer dan 200 soldaten tegelijkertijd waren gestationeerd. De bewapening van het fort werd geleidelijk verbeterd, met 68-ponder gladloops kanonnen die in 1853 de oorspronkelijke 36-ponders vervingen, en verdere verbeteringen in de jaren 1870 en 1880.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende de redoubt als hoofdkwartier en tijdelijke gevangenis voor de militaire politie. In 1926 kocht de Eastbourne Borough Council de redoubt voor £150, met de bedoeling het om te vormen tot een recreatieve locatie. Hoewel de meeste plannen niet werden gerealiseerd, werden in 1934 een nieuw muziekkiosk en colonnade gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de redoubt door het leger gevorderd voor opslag, en werden luchtafweergeschut op de kanonplatforms geplaatst om V-1 vliegende bommen te bestrijden.
Tegenwoordig is Eastbourne Redoubt een populaire toeristische attractie, open voor het publiek van april tot half november. Bezoekers kunnen gratis het kanonplatform en paradeplein verkennen, terwijl een toegangsprijs toegang geeft tot het interieur van het fort, waar de regimentale musea van de Queen's Royal Irish Hussars en het Royal Sussex Regiment zijn gehuisvest, evenals de militaire collectie van de Sussex Combined Services.
De redoubt organiseert ook een verscheidenheid aan evenementen, zoals films, lezingen, rondleidingen, sterrenkijken en spooknachten, waardoor het een levendige en boeiende bestemming is voor bezoekers van alle leeftijden. Met zijn rijke geschiedenis, unieke architectuur en divers activiteitenprogramma is Eastbourne Redoubt een must-see locatie voor iedereen die geïnteresseerd is in de kustverdediging en militaire erfgoed van Groot-Brittannië.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.