In het hart van Giessen, Duitsland, bevindt zich een bijzondere plek die wiskunde tot een avontuur voor iedereen maakt: het Mathematikum. Dit is niet zomaar een museum; het is het eerste interactieve wiskundemuseum ter wereld, waar getallen, vormen en patronen op verrassende manieren tot leven komen. Opgericht door Albrecht Beutelspacher en geopend door de toenmalige Duitse president Johannes Rau op 19 november 2002, is het Mathematikum uitgegroeid tot een centrum van nieuwsgierigheid en leren, met jaarlijks meer dan 120.000 bezoekers.
Het doel van het Mathematikum is om wiskunde toegankelijk te maken voor mensen van alle leeftijden, achtergronden en opleidingsniveaus door middel van zintuiglijke ervaringen. Vergeet de angstaanjagende formules en vergelijkingen; hier draait wiskunde om praktische verkenning. Onder het motto Wiskunde om aan te raken biedt het museum ongeveer 200 interactieve stations waar bezoekers op een tastbare manier met wiskundige concepten kunnen omgaan. Stel je voor dat je in een zeepbel stapt om de unieke eigenschappen ervan te ontdekken, figuren creëert met spiegels, geometrische vormen reconstrueert of Leonardo's Brug bouwt met houten blokken. Deze activiteiten maken complexe wiskundige relaties toegankelijk en intuïtief, waardoor een gevoel van verwondering wordt gewekt en bezoekers worden aangemoedigd om vragen te stellen en antwoorden te zoeken.
De wortels van het Mathematikum gaan terug tot 1993, toen Albrecht Beutelspacher een seminar organiseerde over geometrische modellen aan de Justus Liebig Universiteit in Giessen. Studenten kregen de opdracht om wiskundige modellen te ontwikkelen, te bouwen en uit te leggen. Dit leidde tot de eerste Wiskunde om aan te raken tentoonstelling in 1994, die werd getoond bij het Instituut voor Didactiek van Wiskunde aan de Universiteit van Giessen. Het succes van deze tentoonstelling leidde tot verdere exposities, waaronder een in het Schoolmuseum in Neurenberg in 1995. Tegen 1996 had het idee van een permanent wiskundemuseum vaste vorm gekregen, wat leidde tot de oprichting van een ondersteuningsvereniging en de ontwikkeling van een reizende tentoonstelling die sinds 1998 zowel nationaal als internationaal te zien is geweest.
De realisatie van een permanent museum kwam een grote stap dichterbij in 2000 toen de Hessische minister voor Wetenschap en Kunst, Ruth Wagner, één miljoen Duitse mark toekende voor de bouw ervan. De stad Giessen speelde ook een cruciale rol door het voormalige hoofd douanekantoor aan te kopen en het gratis ter beschikking te stellen aan de ondersteuningsvereniging. De bouw begon in februari 2002 en slechts negen maanden later opende het Mathematikum zijn deuren. Het museum breidde in de loop der jaren uit met nieuwe verdiepingen en tentoonstellingsruimtes, waaronder het Mini-Mathematikum in 2009, dat specifiek gericht is op jonge kinderen van vier tot acht jaar.
Speurtochten in Gießen
Ontdek Gießen met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Gießen op een spannende en interactieve manier!
Het Mini-Mathematikum, een permanente sectie van het museum sinds 1 mei 2009, is ontworpen voor de jongste wiskundigen. Dit gebied bevat experimenten die zijn afgestemd op kinderen van vier tot acht jaar, met de nadruk op fundamentele wiskundige concepten zoals getallen, vormen en patronen. Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum werden verschillende experimenten vernieuwd of vervangen door geheel nieuwe stations, die op 24 september 2019 werden onthuld.
Het bereik van het Mathematikum strekt zich uit voorbij de fysieke locatie door middel van zijn reizende tentoonstellingen, die voortkwamen uit de Wiskunde om aan te raken displays ontwikkeld door Beutelspacher en zijn studenten. Deze tentoonstellingen zijn te zien geweest op scholen, universiteiten, musea en financiële instellingen zowel binnen Duitsland als in het buitenland. Elk jaar worden er ongeveer 25 reizende tentoonstellingen georganiseerd, waardoor scholen en andere geïnteresseerde partijen deze kunnen boeken.
Het Mathematikum werkt ook samen met andere wetenschapscentra en biedt tentoonstellingen en inspiratie. Zo werden in 2007 tentoonstellingen gestuurd naar het Dynamikum in Pirmasens, en het Erlebnisland Mathematik in Dresden, dat in september 2008 werd geopend, werd ontwikkeld volgens het Giessense model en bevat verschillende experimenten die door het Mathematikum zijn gemaakt.
Naast de permanente tentoonstellingen organiseert het Mathematikum speciale tentoonstellingen over onderwerpen die verband houden met wiskunde. Deze tentoonstellingen volgen het principe van hands on – minds on – hearts on en bestrijken een breed scala aan thema's, van optische verschijnselen en puzzels tot de kruising van wiskunde en natuur. Opmerkelijke tentoonstellingen waren onder andere BlickPunkte, rätsel!, NaturTalente en Leonardo im Mathematikum.
Regelmatige evenementen verrijken ook het aanbod van het Mathematikum. Maandelijkse activiteiten omvatten kindercolleges, trainingen voor docenten en lezingen over verschillende wiskundige onderwerpen. Het museum heeft zelfs een wereldrecord gevestigd voor het langste pi-lezen, waarbij meer dan 300 mensen in totaal 108.000 decimalen van pi lazen gedurende 30 uur op 5 juni 2004.
De innovatieve benadering van het Mathematikum om wiskunde toegankelijk en boeiend te maken, heeft het tal van onderscheidingen opgeleverd. Deze omvatten de Duitse IQ-prijs in 2004, erkenning als een Uitstekende Plaats door de Duitsland – Land van Ideeën initiatief in 2006, de Hessische Cultuurprijs in 2008 en een speciale prijs van de Sparkassen-Kulturstiftung Hessen-Thüringen in 2010.
Of je nu een wiskundeliefhebber bent of iemand die wiskunde altijd uitdagend heeft gevonden, het Mathematikum biedt een ervaring die zowel verhelderend als plezierig is. Het is een plek waar nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd en de schoonheid van wiskunde op de meest onverwachte en verrukkelijke manieren wordt onthuld. Dus, de volgende keer dat je in Giessen bent, stap dan zeker binnen in de wereld van het Mathematikum – waar wiskunde niet alleen wordt geleerd, maar wordt beleefd!
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.