Gelegen in het hart van Giessen, Duitsland, is Theater Giessen (plaatselijk bekend als Stadttheater Gießen) een symbool van cultureel erfgoed en artistieke expressie. Dit prachtige gebouw, gelegen aan de Berliner Platz, is niet alleen een theater maar ook een historisch monument dat een cruciale rol heeft gespeeld in de culturele ontwikkeling van de stad. Met zijn neoklassieke architectuur vermengd met elementen van Art Nouveau, is Theater Giessen zowel visueel als cultureel een genot, met een divers repertoire dat opera, musicals, operettes, klassieke en hedendaagse toneelstukken en moderne dansvoorstellingen omvat.
De reis van Theater Giessen begon in 1890 toen een groep burgers uit Giessen, onder leiding van universiteitsprofessor Carl Fromme, een theatervereniging oprichtte met als doel de theatercultuur van de stad te verbeteren. Aanvankelijk richtte de vereniging zich op het organiseren van gastvoorstellingen van externe gezelschappen. Echter, tegen 1897 breidde de visie onder leiding van Fromme zich uit om van Giessen een vaste theaterlocatie te maken. Deze visie leidde uiteindelijk tot de vorming van een theaterunie met de steden Marburg en Bad Nauheim in het seizoen 1902/1903.
Het bestaande theater in Giessen bleek ontoereikend, wat de vereniging ertoe bracht de bouw van een speciaal theatergebouw na te streven. Ondanks aanvankelijke financiële uitdagingen, bood de stad Giessen in 1903 een stuk grond gratis aan. Deze geste, gecombineerd met een burgerinitiatief dat tweederde van de bouwkosten inzamelde, leidde tot de realisatie van Theater Giessen. Het gebouw, voltooid in 1907 tegen een kostprijs van 630.000 mark, staat als een testament voor de gemeenschapsgeest van de burgers, zoals boven de ingang gegraveerd: EIN DENKMAL BÜRGERLICHEN GEMEINSINNS (Een Monument van Burgerlijke Geestdrift).
Het architectonische ontwerp van Theater Giessen is het werk van het gerenommeerde Weense architectenbureau Fellner & Helmer, in samenwerking met de Giessense architect Hans Meyer, die toezicht hield op de bouw. Het ontwerp van het gebouw, beïnvloed door Art Nouveau, vertoont gelijkenissen met andere theaters ontworpen door Fellner & Helmer, zoals die in Klagenfurt en Jablonec nad Nisou. Dit architectonische wonder combineert neoklassieke en Art Nouveau-elementen, waardoor het een uniek en boeiend bouwwerk is.
De voorgevel van Theater Giessen is versierd met ingewikkelde details. De zandkleurige stucwerkgevel rijst op boven een sokkel van Ettringer tufsteen. De drie grote, donkerbruine ingangsportalen, beschut door een glazen luifel, leiden naar een vestibule met zes hoge, smalle ramen omlijst in wit en voorzien van Art Nouveau-glas-in-lood. De gevel is verder verfraaid met zeven allegorische voorstellingen, waaronder Boosaardigheid, Spot, Lust, Satyr, Minachting, Geestigheid en Woede. De beelden van Thalia, de muze van komedie, en Melpomene, de muze van tragedie, flankeren het opschrift van Friedrich Schiller: Denn aus der Kräfte schön vereintem Streben erhebt sich wirkend erst das wahre Leben (Want uit het mooie streven van verenigde krachten ontstaat pas het ware leven).
Speurtochten in Gießen
Ontdek Gießen met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Gießen op een spannende en interactieve manier!
Theater Giessen opende officieel zijn deuren op 27 juli 1907 met een grootse voorstelling die onder andere Das Vorspiel auf dem Theater uit Goethe's Faust, Heinrich von Kleist's Der zerbrochne Krug en Friedrich Schiller's Wallensteins Lager omvatte. De eerste directeur, Hermann Steingoetter, die sinds 1903 in functie was, leidde het theater door zijn vroege jaren, waarin gesproken drama de boventoon voerde. In 1932/1933 breidde het theater uit met een eigen orkest, wat de weg vrijmaakte voor muziektheater.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed het theater aanzienlijke schade door brandbommen op 6 december 1944. Financiële beperkingen vertraagden uitgebreide reparaties, maar een theaterloterij in 1951 maakte de restauratie van de zaal, foyer en kaartverkoophal mogelijk. Het theater heropende op 18 november 1951 met een uitvoering van Richard Wagner's Tannhäuser. Latere renovaties in 1978/1979 en 1998 verbeterden de faciliteiten van het theater verder, waaronder de toevoeging van een akoestisch plafond, nieuwe stoelen en gerestaureerde Jugendstil-elementen.
Vandaag de dag is Theater Giessen een van de weinige vooroorlogse gebouwen in het stadscentrum van Giessen. Het opereert als een vijf-branches theater, met een rijk en gevarieerd programma dat tegemoetkomt aan diverse artistieke smaken. Het grote podium, bekend als het Großes Haus, biedt plaats aan 652 toeschouwers, terwijl het kleinere podium, taT, 99 gasten kan ontvangen, wat een intieme setting biedt voor experimentele en hedendaagse voorstellingen.
Onder leiding van artistiek directeur Simone Sterr sinds het seizoen 2022/2023, blijft Theater Giessen bloeien als een cultureel centrum dat publiek uit de hele regio aantrekt. Of je nu een fan bent van klassieke opera, moderne dans of hedendaags theater, een bezoek aan Theater Giessen belooft een onvergetelijke ervaring, die historische charme combineert met baanbrekende uitvoeringen.
Tot slot is Theater Giessen niet alleen een locatie voor voorstellingen; het is een levend monument voor de culturele en gemeenschappelijke geest van Giessen. Zijn rijke verleden, architectonische schoonheid en levendige heden maken het een must-see bestemming voor iedereen die het culturele landschap van Hessen, Duitsland verkent.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.