×
4,5/5 van 124.960 beoordelingen

Margarethakerk

Margarethakerk Gotha

Margarethakerk

De Margarethenkirche in Gotha, Thüringen, is een fascinerende mix van geschiedenis en architectuur en staat trots op de Neumarkt. Deze laatgotische hallenkerk, een van de oudste gebouwen in de stad, heeft eeuwen van verandering doorstaan en blijft een baken van spirituele en culturele betekenis.

De Middeleeuwse Oorsprong

De oorsprong van de Margarethenkirche gaat terug tot 1064, toen het voor het eerst werd genoemd in een erfelijke rentebrief. In 1405 werd hier een Latijnse school opgericht, waardoor de plek een centrum van leren en geloof werd. De transformatie van een Romaanse basiliek naar een laatgotische hallenkerk begon in 1494. De bouw begon aan de oostkant en verving geleidelijk het oudere bouwwerk, wat resulteerde in het prachtige gebouw dat we vandaag de dag zien. Het koor en de spitsboogramen met maaswerk zijn uitstekende voorbeelden van gotische kunst. Het kruisgewelf van de sacristie, het torenraam en het hoofdportaal, bekend als het Bruidsportaal, tonen nog steeds de gotische versieringen uit deze periode.

In 1522 verkondigde Pastor Johann Langenhan het Evangelie in de St. Margarethen, wat het begin van de Reformatie in Gotha markeerde. Dit belangrijke moment veranderde de Margarethenkirche in de eerste Evangelisch-Lutherse kerk in de stad. Echter, de Reformatie bracht financiële uitdagingen met zich mee, waardoor de torenbouw werd stopgezet toen donateurs hun steun introkken. De onrust van de Reformatie, inclusief de Gothaer Pfaffensturm, leidde ertoe dat Martin Luther zijn vriend Friedrich Myconius naar Gotha stuurde. Myconius werd de eerste Evangelische Superintendent in 1524, organiseerde de Reformatie in Gotha en zorgde ervoor dat de bouw van de toren werd voortgezet, die in 1542 werd voltooid.

De Renaissance en Barokke Transformaties

Tijdens de Renaissance was Gotha een belangrijke stad, vergelijkbaar in grootte met Dresden en Leipzig. Deze prominente positie rechtvaardigde de bouw van zo'n grote kerk langs de Via Regia, de handelsroute van Parijs naar Kiev. Echter, het belang van de stad nam af na de vernietiging van het Grimmenstein-fort en de verwoestingen door oorlogen, hongersnoden en branden. De Margarethenkirche liep schade op maar werd niet volledig verwoest.

De 17e eeuw zag een heropleving onder Hertog Ernst de Vrome, die in 1640 het Hertogdom Saksen-Gotha stichtte. Hij begon met de wederopbouw van de kerk, waarbij vorstelijke en raadsstoelen, drie verdiepingen tellende galerijen en een nieuw orgel werden toegevoegd. In 1652 was de restauratie voltooid. De kerk onderging verdere barokke transformaties tussen 1725 en 1727 onder Hertog Frederik II van Saksen-Gotha-Altenburg. De pilaren, preekstoel, galerijen en het koor kregen een barokke stijl en de kerk werd opnieuw ingewijd in december 1727. Het epitaaf voor Hertog Ernst de Vrome, gemaakt door meesterbouwer Biedermann in 1728, is een opmerkelijk kenmerk aan de noordmuur. Beelden van Philipp Melanchthon en Martin Luther, vervaardigd door de Gotha-beeldhouwer Christian Behrens in 1904, sieren het gotische Bruidsportaal.

Speurtochten in Gotha

Ontdek Gotha met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Gotha op een spannende en interactieve manier!

Tours

Veerkracht in de Moderne Tijd

De 20e eeuw bracht zowel uitdagingen als veerkracht voor de Margarethenkirche. In 1917 werden de bronzen klokken omgesmolten voor oorlogsdoeleinden, vervangen door stalen klokken in 1922. De kerk leed zware schade tijdens een luchtaanval in 1944, maar de naoorlogse periode zag inspanningen om de structuur te herbouwen. Pastor Linz leidde de restauratie van 1952 tot 1955, waarbij de nadruk lag op de laatgotische stijl terwijl barokke elementen behouden bleven. De fragiele kolommen werden versterkt en in 1953 werden de eerste kerstvespers na de oorlog gevierd. Een nieuw orgel van de Potsdamse orgelbouwer Alexander Schuke werd in 1961 ingewijd.

De late jaren 1980 brachten verdere renovatie en modernisering onder Superintendent Eckardt Hoffmann. Delen van de kerk werden afgescheiden en geglazuurd om gemeenschapsruimten te creëren, wat resulteerde in een winterkerk. Deze renovatie werd voltooid en ingewijd op de eerste Advent van 1991. Tijdens de Vreedzame Revolutie van 1989 was de kerk in aanbouw en speelde geen rol in de gebeurtenissen, die zich concentreerden rond de Augustinerkirche.

De Klokken en Moderne Bijdragen

De stalen klokken van 1922 vielen stil in december 2014 vanwege schade. In augustus 2017 werden de oude klokken verwijderd en vier nieuwe bronzen klokken, gegoten in Karlsruhe, werden in de kerktoren geïnstalleerd. Het project, dat ongeveer €200.000 kostte, werd voornamelijk gefinancierd door donaties. De grootste klok, genaamd Margarethe, werd ingewijd op 30 september 2017 en de nieuwe klokken luidden voor het eerst op Hervormingsdag.

Het Orgel en de Vorstelijke Grafkelder

Het orgel van de Margarethenkirche, gebouwd in 1961 door Alexander Schuke Potsdam Orgelbau, is gehuisvest in de originele orgelkast uit 1632 van Johann Moritz Weise. Het instrument heeft 36 registers verdeeld over drie manualen en een pedaal, met mechanische toetsacties en pneumatische registeracties.

Onder het altaar ligt de vorstelijke grafkelder, waar Hertog Ernst de Vrome als eerste werd bijgezet in 1675. Tot de voltooiing van de nieuwe vorstelijke grafkelder in Slot Friedenstein in 1680 werden hier leden van de hertogelijke familie, waaronder Hertogin Elisabeth Sophia en enkele van hun kinderen, begraven. De grafkelder is niet toegankelijk voor het publiek, maar het interieur van de kerk bevat nog steeds het epitaaf voor Hertog Ernst en Elisabeth Sophia, gemaakt tijdens de barokke herinrichting door architect Jeremias Tüttleb en meesterbouwer Biedermann.

Samenvattend is de Margarethenkirche in Gotha niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een getuigenis van de rijke geschiedenis en veerkracht van de stad. De gotische en barokke elementen, historische betekenis en voortdurende aanpassingen door de eeuwen heen maken het een must-see monument voor iedereen die het culturele erfgoed van Thüringen wil verkennen.

Andere bezienswaardigheden in Gotha

Speurtochten in Gotha

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen