Neumarktkirche St. Thomae Cantuariensis in Merseburg, gelegen in de Saalekreis in Saksen-Anhalt, Duitsland, is een indrukwekkende romaanse kerk die een getuigenis is van middeleeuwse architectuur en kerkgeschiedenis. Deze charmante maar majestueuze kerk maakt deel uit van de Merseburgse parochie binnen de Evangelische Kerk in Centraal Duitsland en is een belangrijke halte op de Romaanse Weg, een schilderachtige route die de architectonische wonderen van de romaanse periode toont.
De bouw van de Neumarktkirche St. Thomae begon tussen 1173, het jaar van de heiligverklaring van St. Thomas Becket, en 1188, toen de kerk voor het eerst werd genoemd in een document van keizer Frederik I Barbarossa. De kerk werd in twee fasen gebouwd, van oost naar west, en tegen 1188 waren de oostelijke delen al in gebruik. Aanvankelijk werd hier in het begin van de 14e eeuw een kapittel van kanunniken opgericht, maar dit werd al snel verplaatst naar de Sixtikirche.
Het oorspronkelijke gebouw was een basiliek met een plat dak en steile verhoudingen, afwisselend ondersteund, met een koorvierkant met een apsis, twee zij-apsissen bij het transept en twee torens aan de westelijke uiteinden van de zijbeuken. De westelijke zijde had een galerij die via twee arcades uitkwam in het schip. Tijdens een restauratie in 1825/26 werden de noordelijke zijbeuk, de zuidelijke zij-apsis en een middeleeuwse sacristie aan de zuidkant van het koorvierkant gesloopt. De zuidelijke zijbeuk, de zuidelijke toren en de noordelijke zij-apsis waren al verloren gegaan, waarschijnlijk door slechte bodemomstandigheden nabij de Saale. De locatie werd met 1,5 tot 2 meter verhoogd vanwege het stijgende grondwaterpeil, waardoor het gebouw een verzonken uiterlijk kreeg.
De buitenkant van de Neumarktkirche St. Thomae is opgebouwd uit regelmatig puinmetselwerk, wat het een eenvoudig maar stevig uiterlijk geeft. De daklijst van de hoofdapsis is versierd met een balfries, en het rijke basisprofiel loopt door rond de portalen. De westelijke structuur is onversierd, behalve een rondboogvenster geflankeerd door twee monolithische vierruitsvensters op de westgevel. De overgebleven noordelijke toren heeft rechthoekige spleetvensters en gepaarde klankbogen in de bovenste verdieping, bekroond met een zadeldak en een dakruiter.
Opmerkelijk zijn de twee zuilenportalen aan de noordzijde, die tijdens de restauratie van 1821 werden verwisseld. Het huidige schipportaal was oorspronkelijk geïnstalleerd in het transept en heeft een versierde zuil in de stijl van de kerk in Königslutter. Het hoofdportaal bij het transept bevond zich oorspronkelijk in de noordelijke zijbeuk en toont kapitelen die in de 19e eeuw werden vernieuwd, samen met een opvallende zuil gemaakt van vier ineengestrengelde ronde staven. In de middeleeuwen werden knoopmotieven vaak gebruikt als magische symbolen om boze geesten af te weren.
Binnenin doet de architectonische sculptuur denken aan de eigentijdse delen van de collegiale kerk van het klooster op de Petersberg bij Halle. De schiparcades zijn versierd met eenvoudige, relatief vlakke kubuskapitelen, en de vensters hebben steile onthullingen.
Speurtochten in Merseburg
Ontdek Merseburg met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Merseburg op een spannende en interactieve manier!
In 1975 bevatte het interieur van de kerk een barok altaar met een groep figuren van Michael Hoppenhaupt uit 1695, die de verrezen Christus op de ontwakende Adam, vergezeld door Petrus en Johannes, uitbeeldden. De koepel van de apsis bevatte afbeeldingen van God de Vader, Mozes en een profeet. Een houten triomfkruis uit het tweede kwart van de 16e eeuw was geplaatst in de triomfboog. Ook was er een eenvoudige houten preekstoel met afbeeldingen van de twaalf apostelen uit het begin van de 17e eeuw. Het grote romaanse doopvont, gemaakt van rode zandsteen met rijke figuratieve decoratie, werd in 1831 verplaatst naar de Dom van Merseburg.
Een levensgrote houten voorstelling van Sint-Anna met de Maagd en het Kind, daterend uit het einde van de 15e eeuw, maakte ook deel uit van de inrichting van de kerk. Het orgelkas uit het einde van de 17e eeuw was al vóór 1975 verwijderd. Het altaar, triomfkruis en andere voorwerpen zijn nu ondergebracht in de Stadtkirche St. Maximi. Een doopengel wordt tentoongesteld in het Merseburgse Museum voor Cultuurgeschiedenis.
Tegenwoordig omvat de inrichting van de kerk een crucifix in de triomfboog, een reliëf van Thomas Becket door Gabriele Messerschmidt en een gedenkteken genaamd Grote Kruisigingsgroep voor een Rode Muur door Klaus Friedrich Messerschmidt. Daarnaast is een zeven-delige beeldengroep getiteld Terra Ottonum door Dieter M. Weidenbach opmerkelijk.
Na jaren van verwaarlozing onderging de kerk een uitgebreide restauratie van 1991 tot 1995, nadat ze in de jaren 70 door de gemeente was verlaten vanwege de bouwvallige staat. Tijdens de restauratie werd het grondniveau van 1188 hersteld, waardoor bezoekers een indruk krijgen van de oorspronkelijke ruimte. Archeologische opgravingen uitgevoerd door het Instituut voor Monumentenzorg in Halle onthulden de fundering van het doopvont, dat nu wordt tentoongesteld in de Dom van Merseburg.
Sinds 1993 wordt de kerk weer gebruikt voor kerkdiensten en is het een station op de oecumenische pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, waar ook overnachtingsmogelijkheden worden geboden. In 2013 werd de kerk getroffen door overstromingen van de Saale, en de Merseburger Oude Stad Vereniging ondersteunde de noodzakelijke renovaties.
Neumarktkirche St. Thomae is niet alleen een plaats van aanbidding; het is een historisch juweeltje dat het verhaal vertelt van middeleeuwse architectuur en de blijvende geest van de gemeenschap die het door de eeuwen heen heeft behouden. Een bezoek aan deze kerk biedt een blik in het verleden en een serene ruimte voor reflectie en waardering van haar architectonische schoonheid.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.