TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

St. Norbert (Merseburg)

St. Norbert (Merseburg) Merseburg

St. Norbert (Merseburg)

In het schilderachtige stadje Merseburg in Saksen-Anhalt, Duitsland, staat de Sint-Norbertuskerk als een symbool van geloof, geschiedenis en architectonische pracht. Deze rooms-katholieke kerk is niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een getuigenis van de veerkracht en toewijding van de gemeenschap door de eeuwen heen.

De Geschiedenis van de Sint-Norbertuskerk

De oorsprong van de Sint-Norbertuskerk gaat terug tot 13 december 1860, toen kapelaan Karl Josef Nolte naar Merseburg werd gestuurd, waarmee de oprichting van de katholieke missie in de stad werd gemarkeerd. Voor die tijd behoorde Merseburg tot de parochie van Halle (Saale). Nolte, een toegewijde missionaris, woonde aanvankelijk in het Gasthof Zur alten Post, waar hij af en toe katholieke diensten hield. Met Pasen 1861 had hij in een kamer van dezelfde herberg een eenklas-katholieke school opgezet, waar hij persoonlijk lesgaf aan de leerlingen.

In 1862 huurde Nolte een gebouw in de binnenplaats van de herberg Goldener Stern, dat hij gebruikte als pastorie en school. Deze regeling duurde tot 1869. Met een visie voor een permanente vestiging kocht Nolte een stuk grond aan de Neue Straße (nu Bahnhofstraße) van meester-metselaar Bernhard Bruno Giebenrath. Giebenrath kreeg de opdracht om de kerk, pastorie en school op deze locatie te bouwen.

In 1868 was de bouw van de kerk voltooid, maar pas op 22 juli 1872 werd de kerk ingewijd door bisschop Konrad Martin van Paderborn. De kerk werd gewijd aan Sint Norbert, wat de historische band van het bisdom Merseburg met het aartsbisdom Maagdenburg weerspiegelt, waar Norbert van Xanten in de 12e eeuw aartsbisschop was. De crypte van de kerk herbergt een relikwie van Sint Norbert, een geschenk van het Premonstratenzer klooster in Praag.

De parochie van Merseburg werd officieel opgericht enkele jaren na de Kulturkampf, in 1893. De canonieke oprichting van de Sint-Norbertusparochie vond plaats tijdens een hoogmis op 19 november 1893, met Georg Rother die in 1894 de eerste pastoor werd. Door de jaren heen hebben opmerkelijke figuren zoals Wilhelm Weskamm, die later bisschop van Berlijn werd, als priesters in Merseburg gediend.

Heropbouw en Veerkracht

De Sint-Norbertuskerk stond voor grote uitdagingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gelegen nabij het treinstation, leed de kerk aanzienlijke schade door talloze luchtaanvallen. Ondanks de verwoesting kwam de veerkrachtige geest van de gemeenschap naar voren en tegen de vierde zondag van de Advent in 1945 was de kerk voldoende hersteld om weer diensten te houden.

De volledige heropbouw werd in 1954 voltooid onder leiding van architect Johannes Reuter. In deze periode werd het schip uitgebreid met twee zijbeuken en werd de buitenkant van de kerk versierd met twee prominente beelden van Sint Norbert en Sint Laurentius boven het hoofdportaal. Het huidige interieurontwerp van de kerk dateert uit de jaren 1980.

De naoorlogse periode zag een aanzienlijke toename van de katholieke bevolking in Merseburg door de toestroom van vluchtelingen en ontheemden uit Midden- en Oost-Europa. Deze toename leidde tot de oprichting van dochtergemeenschappen in Bad Lauchstädt (1946), Schafstädt (1948), Langeneichstädt (1954) en Merseburg-Zuid (1960). Van 1961 tot 1965 diende Leo Nowak, die later bisschop van het bisdom Maagdenburg zou worden, als kapelaan in de Sint-Norbertuskerk.

Architectonisch Wonder

De Sint-Norbertuskerk is een voorbeeld van neogotische architectuur. Ontworpen door Arnold Güldenpfennig, de kathedraal- en bisdomsarchitect van Paderborn, heeft de kerk een kenmerkende toren naast het schip, een karakteristiek element van Güldenpfennig's ontwerpen. De kerk is een beschermd monument, vermeld in het monumentenregister met het identificatienummer 094 20114.

Heilige Betekenis

Als hoofdkerk van de Sint-Norbertusparochie in Merseburg heeft de kerk een grote religieuze betekenis. Sinds 2 mei 2010 omvat de parochie ook de kerken van Christus de Koning in Leuna, Maria Regina in Bad Lauchstädt, Sint Heinrich in Braunsbedra-Neumark en Sint Bonifatius in Bad Dürrenberg. Verschillende kerken zijn echter geseculariseerd en uit de parochie verwijderd, waaronder het Heilig Hart in Mücheln-Neubiendorf (2006), de Heilige Drie Koningen in Großkayna (2009), Sint Anna in Schkopau (2015) en Sint Ulrich in Merseburg-Zuid (2016).

Ondanks dat slechts drie procent van de bevolking van Merseburg katholiek is, blijft de aanwezigheid van de kerk een krachtig symbool van het rijke religieuze erfgoed van de stad. Het lage percentage katholieken kan worden toegeschreven aan de Reformatie, die werd ingevoerd na de dood van bisschop Michael Helding in 1561. Tegenwoordig zijn, afgezien van de Sint-Norbertuskerk, alle andere kerken in Merseburg, inclusief de kathedraal van de stad, protestants, hoewel slechts negen procent van de bevolking tot de regionale protestantse kerk behoort.

De Sint-Norbertuskerk in Merseburg is niet alleen een plaats van aanbidding; het is een symbool van geloof, veerkracht en gemeenschapsgeest. Of je nu een geschiedenisliefhebber, een architectuurliefhebber of een spirituele zoeker bent, een bezoek aan deze historische kerk biedt een diepgaande blik op de blijvende erfenis van de katholieke gemeenschap van Merseburg.

Andere bezienswaardigheden in Merseburg

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen