In het hart van Nordhorn, Niedersachsen, Duitsland, bevindt zich een unieke en aangrijpende plek van herinnering, bekend als de Zwarte Tuin, of Schwarzer Garten in de lokale taal. Deze centrale herdenkingsplaats is gewijd aan de gesneuvelde soldaten van verschillende oorlogen en degenen die vervolgd werden vanwege hun ras of politieke overtuigingen tijdens het nationaalsocialistische tijdperk. De Zwarte Tuin, ontworpen door de Amerikaanse conceptuele kunstenaar Jenny Holzer tussen 1992 en 1995, combineert elementen van traditionele monumenten met een onderscheidende artistieke visie, waardoor een ruimte ontstaat die zowel reflectief als evocatief is.
De Zwarte Tuin ligt in het stadscentrum van Nordhorn, in een gebied dat bekend staat als Völlinkhoff, tussen de Vechtestraße en de Van-Delden-Straße. Deze locatie was eerder de thuisbasis van een gedenkteken voor de gesneuvelde soldaten van de Frans-Duitse Oorlog van 1870/71 en de Eerste Wereldoorlog, dat later werd uitgebreid om ook degenen die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen te eren. Tegenwoordig eert de tuin ook Joodse burgers en anderen die tijdens het nazi-regime vervolgd en omgekomen zijn.
Holzer's ontwerp voor de Zwarte Tuin is bedoeld als een anti-monument, een plek waar bezoekers worden aangemoedigd om na te denken over de onvergetelijkheid van het verleden door middel van de unieke lay-out. De tuin heeft drie concentrische cirkelvormige paden die worden doorkruist door twee rechte paden. In het midden staat het voetstuk van het oorspronkelijke monument, een symbolisch brandpunt waar het ontwerp van de tuin omheen draait.
De naam van de tuin is afgeleid van de kenmerkende beplanting. De bloembedden, gevormd door de kruisende paden, zijn gevuld met donkere, bijna zwarte planten. Dominant onder deze planten zijn de zwarte slangenbaard (Ophiopogon planiscapus), kruipend zenegroen (Ajuga) en purperklokje (Heuchera). Deze worden aangevuld met seizoensplanten zoals krokussen, Queen of the Night-tulpen, Devil's Delight-daglelies en King of the Blacks-anjers. Grotere planten en struiken, waaronder Judasbomen en bloedpruimen, dragen bij aan de sombere esthetiek van de tuin. Aan weerszijden van de ingang staan twee treurbeuken, terwijl in het midden een appelboom met zwarte vruchten staat, die vruchtbaarheid en leven symboliseert, evenals de val uit de gratie en de sterfelijkheid.
Het gebruik van zwarte planten is significant in de Europese cultuur, waar de kleur zwart wordt geassocieerd met rouw, dood en melancholie. Holzer's keuze van flora is bedoeld om een gevoel van duisternis en verlies op te roepen, wat het doel van de tuin als een plek van herinnering en contemplatie weerspiegelt. Het oorspronkelijke beplantingsplan, dat veel exotische soorten omvatte, moest worden aangepast aan het Europese klimaat, wat leidde tot een grotere opname van inheemse bodembedekkers en vaste planten.
Verspreid over de bloembedden staan vijf banken van rode Bentheimer zandsteen, gegraveerd met teksten van Holzer in zowel het Duits als het Engels. Deze inscripties dienen als schrijnende herinneringen aan de verschrikkingen van de oorlog. Naast de plaquette gewijd aan de politiek en raciaal vervolgden, bevindt zich een kleine Witte Tuin, een bed van witbloeiende planten die zuiverheid en onschuld symboliseren, wat een aangrijpend contrast vormt met de omringende zwarte planten.
De bloembedden zijn omrand met rode Weser zandsteen en de paden zijn bedekt met rode baksteensnippers, wat bijdraagt aan het onderscheidende kleurenpalet van de tuin. De herdenkingsplaquettes vermelden niet alle namen van de gesneuvelde burgers van Nordhorn, aangezien sommige plaatsen pas in 1929 en 1974 bij de stad werden gevoegd en hun eigen monumenten hadden. De plaquettes bevatten de naam, geboorteplaats, sterfdatum en plaats van overlijden van de herdachte personen.
De oorsprong van de Zwarte Tuin gaat terug tot 1929, toen de stad Nordhorn, met de financiële steun van haar burgers, een gedenkteken voor de gesneuvelde soldaten van de Frans-Duitse Oorlog en de Eerste Wereldoorlog in opdracht gaf. Het oorspronkelijke monument bevatte een bronzen beeld van een opkomende jonge man, wat controverse veroorzaakte en uiteindelijk werd verwijderd. Het huidige ontwerp van Jenny Holzer werd officieel onthuld op 8 mei 1995 en is sindsdien een belangrijke locatie geworden op de Duits-Nederlandse kunst- en cultuurroute bekend als Kunstwegen.
Het ontwerp en het doel van de tuin zijn niet zonder controverse gebleven. Zowel het oorspronkelijke oorlogsmonument als de herontwerpen van Holzer kregen door de jaren heen aanzienlijke tegenstand. Desondanks staat de Zwarte Tuin vandaag de dag als een krachtig testament voor de herinnering aan degenen die hebben geleden en omgekomen zijn tijdens conflicten en vervolging.
Bezoekers van de Zwarte Tuin kunnen een serene en contemplatieve ervaring verwachten. De lay-out van de tuin moedigt reflectie aan, met zijn concentrische paden die bezoekers door een symbolische reis van herinnering en herdenking leiden. De combinatie van donkere planten, symbolische inscripties en doordachte ontwerpelementen creëert een ruimte die zowel mooi als somber is, en bezoekers uitnodigt om stil te staan en na te denken over het verleden.
Of je nu een geschiedenisenthousiasteling bent, een kunstliefhebber of gewoon op zoek bent naar een rustige plek voor reflectie, de Zwarte Tuin in Nordhorn biedt een unieke en ontroerende ervaring. Het is een plek waar het verleden wordt herinnerd en de lessen van de geschiedenis tot leven worden gebracht door doordacht ontwerp en symbolische elementen, wat het een must-see bestemming maakt in Niedersachsen.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen