In het hart van Périgueux, een schilderachtig stadje in de Dordogne-regio van Frankrijk, bevindt zich een schatkamer vol geschiedenis en kunst. Het Musée d'art et d'archéologie du Périgord, vaak afgekort als MAAP, is het oudste museum in het departement en een must-see voor elke cultuurliefhebber. Dit museum, opgericht in 1835, biedt een boeiende reis door de tijd, met een rijke collectie archeologische vondsten, schone kunsten en etnografische artefacten uit niet-Europese culturen, met name Afrika en Oceanië.
De wortels van het Musée d'art et d'archéologie du Périgord gaan terug tot 1804, toen de Comte Wlgrin de Taillefer het eerste museum oprichtte in de Jezuïeten kapel. Naarmate de collectie groeide, werd deze in 1808 verplaatst naar de vomitorium van de Périgueux arena, waardoor het de naam Musée vésunien kreeg. Na de dood van de Comte in 1833, werden zijn antiquiteiten nagelaten met de bedoeling een speciaal museum te creëren nabij de Tour de Vésone, of indien dat niet mogelijk was, in Parijs.
In 1835 vond de collectie, nu bekend als Musée d'antiques et d'objets d'art, een nieuw onderkomen in de gebouwen van de Chapelle des Pénitents Blancs, ten zuiden van het klooster van de Cathédrale Saint-Front. Het museum werd in 1836 hernoemd tot Musée archéologique du département de Dordogne en werd een departementale instelling. Door de jaren heen werd het museum geleid door opmerkelijke figuren zoals Joseph de Mourcin, Abbé Audierne en Dr. Édouard Galy, die een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling ervan.
In 1866 verhuisde het museum naar de huidige locatie, het voormalige Augustijner klooster, dat sinds 1808 als gevangenis had gediend. De archeologische collecties werden geleidelijk overgebracht tussen 1869 en 1874. In 1891 besloot de stad Périgueux het klooster en de omliggende gebouwen te kopen na een aanzienlijke nalatenschap van meer dan 150 schilderijen van de Marquis de Saint-Astier.
Architect Charles Planckaert ontwierp het huidige museumgebouw, dat tussen 1895 en 1898 werd gebouwd. Het museum werd officieel geopend op 14 juli 1903 onder leiding van Gérard de Fayolle, die samen met Maurice Féaux de collecties nauwgezet organiseerde.
Begin je bezoek in de oostvleugel, waar het museum eer betuigt aan zijn oprichters en weldoeners. Hier vind je belangrijke middeleeuwse kunstwerken, zoals het Rabastens-diptiek uit 1280, de Vierge de Notre-Dame-de-Sanilhac, een 13e-eeuws Limoges-email, en het 14e-eeuwse glas-in-loodraam van Saint Silain.
Op de eerste verdieping bevinden zich niet-Europese collecties, de zevende grootste in Frankrijk, en prehistorische artefacten, die nationaal op de vierde plaats staan. De Afrikaanse collecties bevatten culturen zoals Kota, Bembe, Anyi, Bambara, N'guere en Nagô-Yoruba, terwijl de Oceanië-sectie items toont uit Nieuw-Caledonië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Gilbert-eilanden, de Salomonseilanden en de Marquesaseilanden. Elk artefact is doordrenkt met culturele betekenis en dient als een brug tussen de zichtbare en onzichtbare werelden.
Op de bovenste verdieping toont de Prehistorie-sectie, die al lang een hoogtepunt van het museum is, een uitgebreide reeks vuurstenen werktuigen, die de industrieën van vroege mensen in de Périgord-regio over een periode van 400.000 jaar illustreren. Opmerkelijke tentoonstellingen zijn onder andere de gefossiliseerde skeletten uit Regourdou (Neanderthaler, 95.000 jaar oud) en Chancelade (Homo sapiens, ongeveer 12.000 jaar oud), geschilderde of gegraveerde blokken uit de Abri Blanchard (35.000 jaar oud), en de rendiergravure uit Limeuil. Het museum heeft ook een belangrijke collectie Magdalenische botgravures, waaronder de gegraveerde rib van Cro-Magnon en het bizonhangers van Raymonden.
Speurtochten in Périgueux
Ontdek Périgueux met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Périgueux op een spannende en interactieve manier!
De kloostertuin, ontworpen door de 19e-eeuwse architect op verzoek van de stad, verbindt de oost- en westvleugels. Deze serene ruimte is gewijd aan de tentoonstelling en studie van lapidaire collecties uit de Gallo-Romeinse, middeleeuwse en Renaissance-periodes. Het bevat overblijfselen van gebouwen uit Périgueux en de Dordogne, waaronder sculpturen van de oorspronkelijke Romaanse basiliek van Saint-Front, retabels, decoratieve elementen van privé-herenhuizen en funeraire meubels zoals Merovingische en Karolingische sarcofagen en grafstenen uit de 13e en 14e eeuw. De museografie roept een romantische visie op van ruïnes, geïnspireerd door ontdekkingen uit de 18e en 19e eeuw.
De westvleugel, gerenoveerd in 2002, herbergt de in 1857 opgerichte collectie schone kunsten. Deze sectie, verrijkt door regionale schenkingen en aankopen, evenals staatsdepots uit het Louvre en hedendaagse werken uit de Parijse Salons, werd aanzienlijk uitgebreid door de nalatenschap van de Marquis de Saint-Astier in 1891. De collectie wordt gepresenteerd in een kleurrijke, chronologische opstelling, waarbij de kleur van de muren in elke kamer de dominante tinten van de respectieve periode weerspiegelt.
Zo is de kamer uit de 16e en 17e eeuw blauw geschilderd, wat de overheersende kleur in kunstwerken uit die tijd weerspiegelt. De 18e-eeuwse kamer heeft een helder geel dat doet denken aan de gouden tinten van de klassieke en barokke interieurarchitectuur. De 19e-eeuwse kamer is versierd in Empire-groen, terwijl de kamers uit de 19e-20e eeuw overgaan naar lichtgrijs of blauwachtig grijs, in lijn met moderne museografietrends. Elke kamer plaatst de kunst in context door schilderijen, sculpturen, meubels en decoratieve objecten uit Périgord, Frankrijk, Europa en Azië te tonen.
Het Musée d'art et d'archéologie du Périgord is niet zomaar een museum; het is een reis door de tijd en culturen. De diverse collecties en rijke geschiedenis maken het een essentiële bestemming voor iedereen die Périgueux bezoekt. Of je nu een kunstliefhebber bent, een geschiedenisliefhebber of gewoon nieuwsgierig, het MAAP biedt een boeiende en educatieve ervaring die je een diepere waardering zal geven voor het erfgoed van de regio en het bredere menselijke verhaal.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.