×
4,5/5 van 124.510 beoordelingen

Zeebeurs van Perpignan

Zeebeurs van Perpignan Perpignan

Zeebeurs van Perpignan

Loge de mer, een prachtig voorbeeld van Catalaanse gotische architectuur, staat trots in het hart van Perpignan, Frankrijk. Dit historische gebouw, lokaal bekend als Loge de mer de Perpignan, heeft eeuwen van geschiedenis meegemaakt en blijft een bewijs van het rijke maritieme en commerciële erfgoed van de stad. Gelegen aan het bruisende Place de la Loge, is het een bezienswaardigheid die je niet mag missen bij een bezoek aan de oude binnenstad van Perpignan.

De Geschiedenis van Loge de mer

De oorsprong van Loge de mer gaat terug tot het einde van de 14e eeuw, toen Jean I van Aragon op 22 oktober 1388 een consulaat van de zee oprichtte. Dit consulaat had als taak alle maritieme handelsgeschillen in Perpignan en de omliggende graafschappen Roussillon en Cerdagne te reguleren en beslechten. Tegen 1394 kreeg het ook de verantwoordelijkheid voor het innen van belastingen op goederen die deze regio's binnenkwamen en verlieten. In 1397 gaf Martin I van Aragon toestemming voor de bouw van een speciaal gebouw voor het consulaat, wat het begin markeerde van wat Loge de mer zou worden.

De eerste bouwfase vond waarschijnlijk plaats in het begin van de 15e eeuw, en het gebouw werd voltooid in 1439. Het oorspronkelijke gebouw had een hoge begane grond met vier bogen - twee naar Rue des Marchands en twee naar het plein gericht - die dienst deden als markt. De bovenverdieping huisvestte het tribunaal en de consulaatskantoren, toegankelijk via een torentrap aan het einde van de gevel. Daarnaast was er een kapel in de benedenhal.

In 1540, na de intocht van Karel V in Perpignan, werd het gebouw uitgebreid, waardoor het dubbel zo groot werd tot aan de voormalige zijingang van het stadhuis. Deze uitbreiding spiegelde de oorspronkelijke architectuur, en een gedenkplaat tussen de nieuwe bogen getuigt van deze toevoeging. Het grote plafond van de begane grond hal, ooit gedecoreerd en polychroom, rustte op tussenliggende bogen.

Transformaties door de Eeuwen Heen

In 1751 had het consulaat van de zee zijn activiteiten gestaakt, en het gebouw werd overgedragen aan de Graaf van Mailly, de bevelhebber van Roussillon. Hij transformeerde Loge de mer in een theater, wat leidde tot de vernietiging van het oorspronkelijke plafond en de verwijdering van de kapel, waarvan het altaarstuk werd overgebracht naar de Saint-Jacques Kerk en nu in het Rigaud Museum staat.

Na de Franse Revolutie werd het gebouw herbestemd als postdepot. In 1841 restaureerde de stad Perpignan, onder burgemeester Guiraud de Saint-Marsal, Loge de mer, waarbij werd overwogen het te slopen. Een nieuwe verdieping werd gebouwd om de twee niveaus te herstellen, de gevel werd iets verhoogd en de bovenste balustrade werd herbouwd. Het enige overgebleven deel van de oorspronkelijke balustrade was de pilaar met de beroemde windvaan, die een schip afbeeldde. De begane grond hal werd in 1842 verhuurd als Café de France, terwijl de bovenverdieping een vergaderzaal werd, later genaamd Salle Arago. De bogen aan het plein werden versierd met monumentale gotische houtbewerking.

In 1912 werd een nieuw plafond geplaatst ter vervanging van dat uit 1841, en de gevels werden in 1951 gerestaureerd, waarbij hun neogotische houtwerk verloren ging. Het plein kreeg een marmeren bestrating, en in 1992 werd de ijzeren windvaan vervangen door een replica, waarbij het origineel nu in het stadhuis staat.

Speurtochten in Perpignan

Ontdek Perpignan met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Perpignan op een spannende en interactieve manier!

Tours

Architectonische Hoogtepunten

Loge de mer is een rechthoekig gebouw, met een gevel van 25 meter langs het plein en 10 meter langs de straat. De begane grond heeft twee spitsbogen aan de korte zijde naar de straat gericht, en vier bogen aan de lange zijde naar het plein gericht. De bovenverdieping heeft grote rechthoekige ramen verdeeld in drie lancetten, met vijf groepen van twee ramen aan de pleinzijde gevel.

Het verfijnde steenwerk en de gotische details van Loge de mer zijn een lust voor het oog. De ramen op de bovenverdieping hebben sierlijke traceringen, en de balustrade die het gebouw bekroont is een meesterwerk van gotisch vakmanschap. De windvaan, een schip, herinnert aan de maritieme wortels van het gebouw en voegt een speels element toe aan zijn imposante verschijning.

Het Heden van Loge de mer

In 1984 werd de begane grond ruimte bezet door een fastfoodrestaurant, dat in 2001 werd vervangen door de brasserie Le France. Financiële moeilijkheden leidden tot de sluiting van de brasserie, en in 2017 kocht de stad Perpignan de commerciële huurovereenkomst terug om het toeristenbureau in het gebouw te vestigen.

Vandaag de dag blijft Loge de mer een centraal punt in het burgerleven van Perpignan. Zijn rijke verleden, architectonische schoonheid en centrale ligging maken het een must-see voor toeristen en een geliefd monument voor de lokale bevolking. Of je nu een geschiedenisfanaat, een architectuurliefhebber bent, of gewoon de levendige sfeer van de oude binnenstad van Perpignan wilt opsnuiven, Loge de mer biedt een unieke kijk op het rijke erfgoed en de blijvende geest van de stad.

Andere bezienswaardigheden in Perpignan

Speurtochten in Perpignan

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen