Am Markt 3, ook wel bekend als het Peter-Ulrich-Haus, is een architectonisch juweel in het hart van Pirna, Sachsen, Duitsland. Dit historische gebouw, daterend uit het begin van de 16e eeuw, getuigt van de rijke culturele en architectonische erfenis van de regio. Tegenwoordig herbergt het het Tom-Pauls-Theater, een levendige culturele locatie die nieuw leven in deze oude structuur blaast.
Het verhaal van Am Markt 3 begint met de bouwer, Peter Ulrich, een meesterbouwer die rond 1440 in Heilbronn werd geboren. Ulrich verscheen voor het eerst in Sachsen in 1478, waar hij diende als hertogelijke meesterbouwer voor keurvorst Ernst en hertog Albrecht. Zijn werk bracht hem naar Dresden, waar hij verschillende bouwprojecten uitvoerde en in 1493 burgerrechten verwierf. In 1502 werd hij naar Pirna geroepen om toezicht te houden op de bouw van de Marienkirche, een taak die hem tot zijn dood in 1513 of 1514 zou bezighouden.
Op 12 juni 1503 kocht Peter Ulrich het oorspronkelijke, waarschijnlijk vervallen, huis voor honderd Meissense guldens. Het huis, gelegen in een rij koopmanshuizen, had eerder toebehoord aan Paul Nack, een lid van een invloedrijke lakenmakersfamilie in Pirna. Opgravingen in 2010 onthulden twee ovens in het oostelijke, niet-onderkelderde deel van het huis, daterend uit de tijd van Nack. Deze ovens werden gebruikt voor de bewerking van stoffen, wat wijst op het commerciële verleden van het gebouw.
Vanwege enkele geschillen werd de start van de bouw vertraagd, en Ulrich moest onderdak huren in Pirna. In 1505 begon hij met de bijna volledige sloop van het oude huis, waarbij alleen de zuidelijke buitenmuur behouden bleef. Het nieuwe huis, voltooid in 1506, werd met drie meter naar de markt uitgebreid en had een grootse ingang. Ondanks latere aanpassingen is de gevel grotendeels origineel gebleven.
Na Ulrich's dood onderging het huis verschillende eigendomsoverdrachten en talloze wijzigingen. In 1520 verwierf bakker Martin Standfest het pand en vergrootte de eenvoudige rechthoekige ramen tot dubbele ramen. Hij voegde ook aanzienlijke scheidingswanden toe in de ingangshal.
Een grote brand in juli 1547 veroorzaakte aanzienlijke schade aan het huis, waarbij alleen de kamers op de eerste verdieping gespaard bleven. Het huis werd verkocht aan koopman Oswald Schein, die de noordelijke gevel herstelde en de huidige dakstructuur bouwde, waarbij Ulrich's raamprofielen werden behouden. Schein gewelfde ook de ingangshal met ingewikkelde cellulaire gewelven en voegde een renaissance-stijl gevel toe aan het dak, gericht naar de markt. Deze gevel werd in 1880 vervangen door de huidige dakvorm met eenvoudige dakkapellen.
In 1572 runde Caspar Milich de oudste bekende apotheek op de Pirna-markt vanuit het huis tot 1575. De begane grond diende zowel als commerciële ruimte als woonruimte. Rond 1750 huisvestte de begane grond het Koninklijk Keurvorstelijk Saksisch Staatsaccijnskantoor, dat verantwoordelijk was voor de inning van de Algemene Consumptieaccijns (vergelijkbaar met de huidige BTW). De begane grond bevatte ook een rookkeuken en een paardenstal. Door de jaren heen was het huis de thuisbasis van kooplieden, kousenmakers en schoenmakers.
In de late 19e eeuw werden grote openingen in de gevel gemaakt voor etalages, en tijdens de DDR-periode huisvestte het huis een kruideniers- en groentewinkel. Na de hereniging van Duitsland stond het gebouw lange tijd leeg. Plannen om het om te bouwen tot woonruimte mislukten vanwege de noordelijke ligging, de smalle binnenplaats en de interne structuur. Tegen 2002 waren er al overwegingen om het gebouw voor culturele doeleinden te gebruiken.
Speurtochten in Pirna
Ontdek Pirna met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Pirna op een spannende en interactieve manier!
In 2008, na negen jaar inspanningen om het Peter-Ulrich-Haus te behouden, presenteerde de Pirnaer Wohnungsgesellschaft WGP twee concepten voor toekomstig gebruik. Het Pirnaer Kuratorium Altstadt stelde voor het gebouw om te bouwen tot een museum voor stedelijke burgerkunst en een gemeenschapscentrum. De stad koos echter voor het tweede voorstel van Tom Pauls. Zijn Ilse-Bähnert-Stiftung kocht het huis in augustus 2009 en de renovaties begonnen op 1 december 2009. De totale kosten van 3,3 miljoen euro werden gedeeltelijk gefinancierd door 2,4 miljoen euro aan stedelijke ontwikkelingssubsidies.
De renovatie omvatte het verwijderen van talloze muren die in de loop der eeuwen waren toegevoegd. In 2013 ontvingen de ambachtslieden die betrokken waren bij de restauratie, waaronder de Meissense meester-schilder Bill Quaas en Tom Pauls, de Federale Prijs voor Ambachtelijk Vakmanschap in Monumentenzorg. De restauratie werd geprezen om zijn aandacht voor detail, met pigmenten, bindmiddelen en verschillende vlekken die volgens historische modellen werden gemaakt en aangebracht met dierlijke haarborstels onder toezicht van de staatsconservator.
Op 11 november 2011 opende acteur en cabaretier Tom Pauls het naar hem vernoemde theater in het Peter-Ulrich-Haus. De Grote Zaal biedt nu plaats aan 180 mensen, en de bibliotheek toont huishoudelijke voorwerpen uit de bouwperiode van het gebouw. De locatie biedt plaats aan 40 gasten voor evenementen.
De buitenkant van Am Markt 3 wordt gekenmerkt door zijn gekoppelde vensterkozijnen op beide bovenverdiepingen en een meesterlijk vormgegeven ogee-boogportaal, een van de vroegst bewaard gebleven nisportalen in Saksen. Toen het straatniveau in 1810 werd verhoogd, werd ook het portaal verhoogd.
Binnen zullen bezoekers die het café op de begane grond vanaf de markt betreden onmiddellijk het houten balkenplafond in het voorste deel van het café opmerken, daterend uit de bouwperiode van het huis. De eenvoudige, ongeprofileerde plafonds waren donkerbruin geglazuurd door Ulrich en kregen later een uniforme witte kalk-caseïne verfafwerking met zwarte omlijsting en zwart-witte cassettes tussen de balken. Dit ontwerp is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, met extra verflagen eronder.
De voormalige grote zaal wordt nu gebruikt als theaterzaal. Deze ruimte kan al tijdens de bouw van het huis hebben bestaan. Het is bevestigd dat Oswald Schein na de brand van 1547 een ongewoon grote zaal op de bovenverdieping bouwde. In 1999 en 2009 ontdekten bouwonderzoekers resten van twee verflagen, waarvan de oudste een archaïsche afbeelding van een paard in een vensteromlijsting bevat. Een nieuwere verflage omvat groene chromatische bloemmotieven en twee initialen, waarvan er één nog leesbaar is als IGS, waarschijnlijk verwijzend naar de familie Schein. De grootte van de zaal was van korte duur, aangezien de zoon van Schein waarschijnlijk twee vakwerk-kruismuren toevoegde, die later werden aangevuld met meer muren en plafondbekleding toen het huis in de late 18e eeuw werd omgebouwd tot huurwoning.
Tegenwoordig toont het Peter-Ulrich-Haus ook artefacten uit zijn geschiedenis, ontdekt door het Saksische Staatsbureau voor Archeologie tijdens bouwwerkzaamheden. Deze omvatten kruiken, potfragmenten en de resten van een vilten hoed, evenals tegels van ovens die dateren van vóór Ulrich's reconstructie. Deze tegels zijn opmerkelijk vanwege hun goud- en zilverkleurige mica-coating, een oppervlaktebehandeling die in de 15e eeuw in Saksen onbekend was, wat wijst op actieve handel met Bohemen, waar dergelijke tegels werden geproduceerd. De oude ovens bevatten ook reliëfversierde bladtegels met architectonische, bloem- en bijbelse motieven.
De kamerstructuren van de voormalige woonkamer, gereconstrueerde zwarte keuken en aangrenzende slaapkamer zijn nu herkenbaar. Ulrich vernieuwde de kruisgewelfde kelder en de centrale pilaar achter de marktzijde kelder, een structuur die nog steeds zichtbaar is. De keldertrap, gebouwd rond 1520, leidt nog steeds naar de kelder, waar de vloer van de aangrenzende tonopslagkelder is geplaveid met rivierkiezelstenen, volgens een historisch model.
Am Markt 3
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.