TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

Jezuïetenkerk van Poznań

Jezuïetenkerk van Poznań Poznań

Jezuïetenkerk van Poznań

In het hart van Poznań, Polen, gelegen in de historische straten, staat een prachtig voorbeeld van barokke architectuur en religieuze toewijding: de Poznań Fara, ook bekend als Bazylika Matki Bożej Nieustającej Pomocy. Deze adembenemende basiliek, gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, St. Maria Magdalena en St. Stanislaus de Bisschop, is een must-see voor elke reiziger die de rijke culturele geschiedenis van Poznań wil verkennen.

De Geschiedenis van Poznań Fara

De oorsprong van Poznań Fara gaat terug tot de 16e eeuw, toen bisschop Adam Konarski de Jezuïeten naar Poznań uitnodigde en hen de kerk van St. Stanislaus de Bisschop schonk. De bouw van de nieuwe kerk begon in 1651, waarschijnlijk met plannen uit Rome. De eerste bouwfase werd geleid door Tomasz Poncino, maar de voortgang werd onderbroken door de Zweedse bezetting van 1655 tot 1660. Na de bezetting werd het werk hervat onder leiding van Bartłomiej Nataniel Wąsowski, Wojciech Przybyłkowicz en Jan Poradowski. De hoofdbeuk en de gevel, voltooid tussen 1696 en 1701, waren het werk van Jan Catenazzi. De kerk werd ingewijd in 1705 door bisschop Hieronim Wierzbowski, hoewel ze nog niet volledig voltooid was. De laatste details, waaronder het hoofdaltaar en het portaal, werden toegevoegd door Pompeo Ferrari tussen 1727 en 1732.

De Jezuïetenorde werd ontbonden in 1773 en de kerk raakte verder beschadigd in 1780. In 1798 werd de kerk overgenomen door de parochie van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand en St. Maria Magdalena, onder leiding van bisschop Ignacy Raczyński. Belangrijke renovaties vonden plaats in het begin van de 20e eeuw onder leiding van Marian Andrzejewski, en de kerk werd opnieuw gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog, nadat ze door Duitse troepen als opslagplaats was gebruikt. De laatste ronde van renovaties begon in 1990 en gaat nog steeds door.

Het Exterieur van Poznań Fara

Het exterieur van Poznań Fara is een opvallend voorbeeld van barokke architectuur, met een rijkelijk versierde roze gevel versierd met dubbele witte pilasters. De gevel wordt geflankeerd door twee lage torens met koperen helmen, wat een harmonieuze en evenwichtige uitstraling geeft. De centrale geveltop heeft karakteristieke barokke voluten, wat bijdraagt aan de grandeur van de kerk.

Boven het sierlijke barokke portaal bevindt zich een nis met een standbeeld van St. Ignatius van Loyola, de stichter van de Jezuïetenorde, die een brandend hart vasthoudt. Aan zijn voeten ligt een adelaar, die de overwinning van Christus op Satan, voorgesteld door een slang, symboliseert. Onder het standbeeld staat een Latijnse inscriptie: Domus Domini porta coeli (Huis van God en poort naar de hemel). Aan weerszijden van de centrale nis bevinden zich kleinere nissen met standbeelden van St. Adalbert en St. Stanislaus Kostka aan de linkerkant, en St. Stanislaus de Bisschop en St. Aloysius Gonzaga aan de rechterkant. Hogerop zijn standbeelden van St. Francis Borgia en St. Francis Xavier te zien.

Het Interieur van Poznań Fara

Het interieur van Poznań Fara is minstens zo indrukwekkend als het exterieur. De kerk is een basiliek met drie beuken en een transept dat niet verder reikt dan de zijbeuken. Het koor, gelegen aan de zuidkant, eindigt met een eenvoudige muur. De hoofdbeuk, het transept en het koor hebben tongewelven met lunetten, terwijl de zijbeuken en de galerijen erboven kruisgewelven hebben.

Het plafond van de hoofdbeuk is versierd met schilderijen die scènes uit het leven van St. Stanislaus de Bisschop en Martelaar tonen, gemaakt door Karol Dankwart in de 18e eeuw. Het transept toont scènes uit de levens van St. Stanislaus Kostka en St. Ignatius van Loyola. De oorspronkelijke apotheose van de Heilige Drie-eenheid, ooit gelegen op het snijpunt van de hoofdbeuk en het transept, werd vervangen door een illusoire koepel geschilderd door Stanisław Wróblewski in 1949.

De prachtige stucdecoratie van de kerk, daterend van rond 1700, is het werk van Jan Bianco, met restauratie door het team van Jan Żok. De zestien samengestelde zuilen, gemaakt van kunstmatig rood marmer, worden bekroond door 2,5 meter hoge standbeelden van de apostelen en de vier kerkvaders. Boven deze zuilen bevindt zich een zwaar gebroken kroonlijst, waaruit engelenhoofden, wijnstokken, acanthusbladeren, vruchten, bloemen en hoorns des overvloeds tevoorschijn komen. Deze ingewikkelde decoratie strekt zich uit tot de plafonds en lijsten van de schilderijen, met paren putti die de ramen en bogen naar de kapellen sieren.

Het Hoofdaltaar en de Zijaltaren

Het hoofdaltaar, ontworpen door Pompeo Ferrari, heeft een centraal schilderij van Szymon Czechowicz dat St. Stanislaus de Bisschop toont die Piotrowin weer tot leven wekt. Links van het schilderij is een sculpturale weergave van de scène te zien, terwijl rechts St. Stanislaus Kostka een zevenkoppig beest afweert. Het altaar wordt omlijst door eenvoudige zuilen die een dynamische kroonlijst ondersteunen, met allegorieën van geloof en hoop (vrouwen met een kruis en een anker) erboven. De zijaltaren zijn gemodelleerd naar die in de kerk van St. Ignatius in Rome en tonen schilderijen van St. Ignatius van Loyola die de regels van de Jezuïetenorde schrijft en St. Stanislaus Kostka die communie ontvangt van een engel.

De Kapellen van Poznań Fara

Poznań Fara herbergt een reeks prachtig versierde kapellen, elk met een uniek karakter en geschiedenis. De kapel van St. John Francis Regis heeft een standbeeld van de heilige, met een schilderij van St. Maximiliaan Kolbe erboven. De kapel van St. Rosalia is versierd met Latijnse inscripties gedragen door engelen en een schilderij van Onze Lieve Vrouw van Częstochowa. De kapel van de Jezuïetenmartelaren bevat een middeleeuws beeldhouwwerk van de lijdende Christus uit 1430, en de kapel van St. Francis Xavier is opmerkelijk vanwege de sculpturen van Jozua en St. Thomas de Apostel.

De kapel van het Heilig Kruis herbergt een 17e-eeuws schilderij van Christus met een doornenkroon en een laatgotisch kruisbeeld met Maria Magdalena aan de voet. De kapel van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, waar de cultus van het wonderbaarlijke beeld van de Maagd Maria teruggaat tot de 17e eeuw, heeft een schilderij van Władysław Ukleja uit 1952. De kapel van de Altijddurende Aanbidding van het Heilig Sacrament, met zijn eigentijdse interieur, is de oudste kapel voor altijddurende aanbidding in Poznań, opgericht in 1937. De kapel van St. Jozef bevat een schilderij van de Heilige Familie en een voorstelling van de Drie-eenheid, met St. Joachim en St. Anna aan weerszijden. De kapel van St. Michaël de Aartsengel heeft een 18e-eeuws schilderij van de aartsengel die Satan verslaat, met nabijgelegen afbeeldingen van St. Pius X en St. Thérèse van Lisieux. De kapel van St. Aloysius Gonzaga bevat een schilderij van de heilige in een monnikspij, met engelen die een boek en een rol vasthouden. Tot slot is de kapel van St. Francis Borgia gecentreerd rond een schilderij van de Madonna en Kind tussen engelen, met een beeldhouwwerk van St. Francis Borgia die St. Stanislaus Kostka zegent.

De Orgel van Poznań Fara

Het orgel van Poznań

Andere bezienswaardigheden in Poznań

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen