Het Keizerlijk Paleis, lokaal bekend als Zamek Cesarski w Poznaniu, is een getuigenis van de rijke en complexe geschiedenis van de stad. Dit indrukwekkende gebouw, gebouwd voor de laatste Duitse keizer en koning van Pruisen, Wilhelm II, is een van de jongste kastelen in Europa, maar het speelt een belangrijke rol in het architectonische en culturele landschap van Poznań.
De bouw van het Keizerlijk Paleis begon in 1905, volgens de ontwerpen van architect Franz Schwechten. Veel elementen van het paleis werden echter beïnvloed door de persoonlijke voorkeuren van keizer Wilhelm II, die zijn nieuwe residentie nauwgezet plande. Het paleis werd officieel overgedragen aan de keizer op 21 augustus 1910, tijdens zijn bezoek aan Poznań, een evenement bekend als Posener Kaisertage. De totale bouwkosten bedroegen maar liefst 5 miljoen mark, een aanzienlijk bedrag in die tijd.
Het paleis werd gebouwd in de neoromaanse stijl, die Wilhelm II beschouwde als de meest Germaanse en representatief voor de grandeur van het Heilige Roomse Rijk. Het ontwerp was bedoeld om de regio Groot-Polen stevig te verankeren als onderdeel van het Duitse Rijk. Het hoofdgebouw, gelegen in het zuidelijke deel van het complex, bestaat uit twee vleugels: de grotere westelijke vleugel, waar de woonvertrekken zich bevonden, en de oostelijke vleugel, die de representatieve kamers bevatte.
De begane grond van de westelijke vleugel herbergde de kamers van de hofmaarschalk, de huishoudster en andere leden van het gevolg van de keizer. De eerste verdieping werd ingenomen door de appartementen van het keizerlijk paar en een privékapel, ontworpen in Byzantijnse stijl door August Oetken, gelegen in de toren. Een privé-ingang voor de keizer bevond zich aan de westelijke gevel van de toren, met trappen die rechtstreeks naar de eerste verdieping leidden. De slaapkamers van de keizer en keizerin waren verbonden door een gang versierd met beelden van vier heersers: Geron, Otto I, Frederik Barbarossa en Władysław II de Balling.
De meest indrukwekkende kamer in de representatieve vleugel was de Troonzaal, geïnspireerd op Byzantijnse basilieken. Het had grote ramen aan drie zijden, omgeven door arcades ondersteund door zuilen. Tussen de bogen stonden acht beelden van Duitse keizers, en in de centrale nis van de arcade stond de oosterse keizerlijke troon. Boven deze bogen waren galerijen voor gasten en het orkest. De ingang van dit deel van het paleis bevond zich aan de Wałowa-straat (nu Kościuszki-straat).
Speurtochten in Poznań
Ontdek Poznań met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Poznań op een spannende en interactieve manier!
Achter het paleis, richting Berlińska-straat (nu Fredry-straat), lag een tuin die aan de oost- en noordzijde werd omsloten door dienstvertrekken, stallen, garages en een koetshuis. De Rozenhof heeft nog steeds de Leeuwenfontein, gemodelleerd naar de fontein in het Patio de los Leones in het Alhambra, Granada. Het hoofdgebouw werd van de St. Marcin-straat gescheiden door een binnenplaats omgeven door een sierlijk ijzeren hek.
De locatie van het paleis was strategisch gekozen om Poznań om te vormen tot een residentiestad na de ontmanteling van de vesting. Het Keizerlijk District, ontworpen door een van Europa's voornaamste stedenbouwkundigen, Joseph Stübben, omvatte verschillende belangrijke gebouwen zoals het Hoofdpostkantoor, de Kredietunie, Collegium Maius, het Auditorium van de Adam Mickiewicz Universiteit, Collegium Minus, Collegium Iuridicum, het Operahuis, het gebouw van de Muziekacademie en de Kerk van de Allerheiligste Verlosser. Een monument voor Otto von Bismarck stond ooit nabij het paleis, op wat nu het A. Mickiewicz-plein is.
Tijdens de Grote Poolse Opstand herbergden de kelders van het paleis keukens met enorme fornuizen, waar maaltijden voor de opstandelingen werden bereid. Na de opstand werd het paleis staatseigendom. In 1921 wees de Poolse regering het toe aan het Staatshoofd, en later aan de President. Door de jaren heen huisvestte het paleis het Ministerie van het Voormalige Pruisische District, verschillende afdelingen van de Universiteit van Poznań, studentenorganisaties, scoutinggroepen en verschillende redacties van tijdschriften.
In 1939, na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, werd het paleis herbestemd als residentie voor Adolf Hitler en zijn plaatsvervanger, Arthur Greiser. Architect Franz Böhmer kreeg de opdracht om de interieurs te herontwerpen in de totalitaire stijl van het Derde Rijk. De voormalige kapel werd omgebouwd tot Hitlers persoonlijke kantoor, compleet met een elektrisch verwarmd balkon voor het bekijken van parades. Er is echter geen bewijs dat Hitler ooit Poznań heeft bezocht. De transformatie van het paleis werd in 1943 stopgezet vanwege tegenslagen aan het Oostfront.
Na de val van de citadel op 23 februari 1945, diende het paleis als doorgangskamp voor Duitse krijgsgevangenen en later als kazerne voor het Poolse Volksleger. Naoorlogse plannen om het gebouw, geassocieerd met de periodes van opdeling en Duitse bezetting, te slopen, werden geschrapt vanwege financiële beperkingen. In plaats daarvan werden de meeste nazi-symbolen verwijderd en werd de beschadigde bovenste verdieping van de klokkentoren ontmanteld.
In 1948 werd het paleis omgedoopt tot het Nieuwe Stadhuis en werd het de zetel van de Gemeentelijke Nationale Raad. In 1962 werd het aangewezen als het Paleis van Cultuur, waar verschillende culturele activiteiten werden georganiseerd. Op 6 maart 1979 werd het Keizerlijk Paleis opgenomen als cultureel monument. Tegenwoordig wordt het paleis beheerd door het Cultureel Centrum Zamek. De Troonzaal dient nu als de Grote Zaal, en sommige appartementen zijn omgebouwd tot tentoonstellings- en concertzalen. Het paleis huisvest ook verschillende instellingen, waaronder het Animatietheater en het Kinderkunstcentrum. In de zomer vinden in de binnenplaatsen van het paleis vaak concerten, theatervoorstellingen en filmvertoningen plaats.
Sinds 2002 is het paleis de belangrijkste locatie voor het presenteren van kunst als onderdeel van de Internationale Beeldhouwtriennale. In juni van datzelfde jaar opende het Museum van de Opstand van Poznań Juni 1956 op de begane grond met uitzicht op de Święty Marcin-straat. In 2010 vierde het paleis zijn honderdjarig bestaan, en eind 2012 werd een grote renovatie van het Grote Zaalcomplex voltooid.
Met zijn fascinerende geschiedenis, prachtige architectuur en levendige culturele leven is het Keizerlijk Paleis in Poznań een must-see bestemming voor iedereen die deze mooie Poolse stad verkent. Of je nu een geschiedenisenthousiasteling bent, een architectuurliefhebber, of gewoon op zoek bent naar een unieke culturele ervaring, het Keizerlijk Paleis biedt voor ieder wat wils.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.