In het hart van St. Pölten, de hoofdstad van Neder-Oostenrijk, bevindt zich een historisch juweel dat zowel geschiedenisliefhebbers als toevallige bezoekers aantrekt: het Museum am Dom St. Pölten. Lokaal bekend als Bistumsgebäude St. Pölten, is dit museum niet alleen een verzameling van artefacten, maar ook een getuigenis van eeuwen kerkgeschiedenis en architectonische pracht.
Het Museum am Dom St. Pölten staat op een locatie met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 8e eeuw. Oorspronkelijk was het de plaats van een Benedictijnenklooster, volgens de legende gesticht door de broers Adalbert en Ottokar van de Abdij van Tegernsee in 791. Dit vroege klooster wordt beschouwd als de kiem waaruit de middeleeuwse stad St. Pölten groeide, met de naam van de stad zelf die zijn oorsprong vindt in de toewijding van het klooster aan St. Hippolytus.
In 1081 werd de locatie omgevormd tot een Augustijner Kanunnikenklooster, dat een belangrijke verbinding had met het klooster van Nitra in Slowakije. Deze nieuwe fase in de geschiedenis van de locatie zag de bouw van een nieuw klooster in het midden van de 17e eeuw, met de belangrijkste bouwfase tussen 1648 en 1650. De vroegbarokke architectuur van deze periode is goed bewaard gebleven, en de gebouwen die je vandaag ziet, dateren grotendeels uit deze tijd. Het complex omvatte de Nieuwe Gastenvleugel, nu bekend als de Bisschopsvleugel, de Bisschopspoort en het Tuinpaviljoen, allemaal gebouwd onder leiding van proost Johann Michael Führer.
De ontbinding van het klooster kwam met de Josephinische hervormingen in 1784, en het jaar daarop werden de gebouwen herbestemd om te dienen als bisschoppelijke zetel voor het nieuw opgerichte bisdom St. Pölten. De eerste bisschop die hier woonde was Johann Heinrich von Kerens, die diende tot 1792. Sindsdien is het complex het administratieve en spirituele centrum van het bisdom, dat het westelijke deel van Neder-Oostenrijk omvat.
Het Museum am Dom St. Pölten is een uitgestrekt complex met twee verdiepingen en drie binnenplaatsen, elk met zijn eigen charme en geschiedenis. De ramen, versierd met stenen kozijnen, dorpels en lateien, zijn symmetrisch gerangschikt, en de steile zadeldaken worden onderbroken door schoorstenen en af en toe dakkapellen.
In het hart van de zuidelijke vierkante Kloostergang Binnenplaats staat een barokke fontein uit 1728. Deze cisterne fontein is omgeven door steen en heeft smeedijzeren steunen voor zijn tinnen klokvormige dak, wat een pittoresk middelpunt vormt voor de binnenplaats.
De rechthoekige Fontein Binnenplaats is opmerkelijk vanwege zijn drie grote, rondboogige doorgangen die leiden naar de Bisschopssteeg, de Binder Binnenplaats en het Kathedraalplein. Het middelpunt van de binnenplaats is een fontein van Wachau-marmer, geplaatst op een tweelaags voetstuk. De centrale stenen kolom is versierd met vier engelenhoofden die water spuiten, een kenmerk dat werd toegevoegd tussen 1653 en 1672.
Historisch gezien diende de Binder Binnenplaats als het economische centrum van het klooster. De naam is afgeleid van de boekbinderij die ooit de westelijke vleugel bezette. De noordelijke en zuidelijke vleugels werden gebruikt als graanopslag, maar werden omgebouwd tot woonruimten voor de kanunniken van de kathedraal toen het bisdom werd opgericht. De noordelijke vleugel heeft ook een tussenverdieping die oorspronkelijk een droogzolder was en werd omgebouwd tot kantoorruimte in 1987/88. De zuidwestelijke uitbreiding van de zuidelijke vleugel staat bekend als de Hofmeisterei.
De Bisschopssteeg wordt geflankeerd door gebouwen en muren, met de Bisschopspoort die de oostelijke grens markeert. Oorspronkelijk gelijk met de oostelijke gevel van het huis aan de Hofstatt 1, werd de poort in 1908 afgebroken om plaats te maken voor de bouw van het districtsadministratiegebouw. Het werd later opnieuw opgebouwd op zijn huidige locatie, met behoud van de oorspronkelijke decoratieve elementen. Het huidige uiterlijk van de poort dateert uit ongeveer 1739.
De noordwestelijke vleugel van de Bisschopssteeg, nu de residentie van de bisschop, valt architectonisch op van de rest van het complex en is relatief jonger. Het werd waarschijnlijk ontworpen door Joseph Munggenast en gebouwd tussen 1735 en 1739 als de Nieuwe Gastenvleugel.
Ten noorden ligt de voormalige kloostertuin, nu de Bisschopstuin, met de Neptunusfontein in het midden en het Tuinpaviljoen aan de westkant. Oorspronkelijk bevonden zich de economische gebouwen van het klooster aan de oostkant, maar sinds het begin van de 20e eeuw huisvest dit gebied de kantoren van de districtsadministratie.
Tegenwoordig is het Museum am Dom St. Pölten meer dan alleen een museum; het is een levend testament van de rijke geschiedenis en culturele erfenis van St. Pölten. Of je nu een bewonderaar bent van barokke architectuur, een geschiedenisliefhebber, of gewoon een nieuwsgierige reiziger, een bezoek aan deze historische locatie biedt een fascinerende blik in het verleden en een serene ontsnapping aan de drukte van het moderne leven.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen