Het Archeologisch Museum van het oude Capua, lokaal bekend als het Museo archeologico dell'antica Capua, is een verborgen parel in het hart van Santa Maria Capua Vetere, in de provincie Caserta, Campanië. Dit museum getuigt van de rijke en gevarieerde geschiedenis van het oude Capua en biedt bezoekers een fascinerende reis door de tijd, vanaf de prehistorie tot aan de grootsheid van het Romeinse Rijk.
Het museum is gehuisvest in een architectonisch complex uit de 19e eeuw, dat staat op de overblijfselen van het Capitolium, gelegen in het zuidelijke deel van het oude forum. Dit gebouw, dat ooit dienst deed als cavaleriekazerne, wordt sinds 1981 beheerd door het Ministerie van Cultuur. Het gebouw, gemaakt van tufsteen met een houten zadeldak, is gebouwd rondom een vierkante binnenplaats van ongeveer 2.800 vierkante meter. Deze binnenplaats, met een centrale tuin, toont een deel van de buitencollecties van het museum, waaronder stenen fragmenten, sarcofagen en een indrukwekkend mozaïek met maritiem thema dat afkomstig is van nabijgelegen Romeinse baden.
Het museum is ontstaan uit de behoefte om de materialen te presenteren die tijdens opgravingen in de tweede helft van de 20e eeuw in het oude Capua zijn gevonden. Het museum, dat in 1995 werd geopend, richt zich uitsluitend op de oude stad, na een wijziging in de richtlijnen van de archeologische superintendent. Sinds december 2014 wordt het beheerd door het Ministerie van Cultuur via het Campania Museumcentrum, dat in december 2019 de Regionale Directie van Musea werd. In 2022 werd een nieuwe museumroute geopend, met een permanente tentoonstelling genaamd I Segni del Paesaggio. L'Appia e Capua, waarmee het begin van de Romeinse sectie van het museum werd gemarkeerd.
Speurtochten in Santa Maria Capua Vetere
Ontdek Santa Maria Capua Vetere met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Santa Maria Capua Vetere op een spannende en interactieve manier!
De tentoonstelling van het museum volgt een chronologische en thematische volgorde, waarbij bezoekers worden meegenomen op een reis van de embryonale fase van het oude Capua tot de Samnitische en Romeinse gloriedagen van de stad, en uiteindelijk tot de post-Romeinse neergang. De rondleiding is verdeeld in negen zalen die gewijd zijn aan verschillende periodes, waaronder de prehistorie, de ijzertijd, de archaïsche periode, de Etruskische stad, Campanische ridders, heiligdommen en de opkomst van monumentale architectuur.
De entreehal biedt bezoekers toegang tot de tentoonstellingszalen en ruimtes die gewijd zijn aan educatieve activiteiten en laboratoria, gelegen waar ooit de Torre di Sant'Erasmo en het Capitolium stonden. In het midden van de hal staat het monumentale marmeren standbeeld van de Rustende Sater, een verfijnde Romeinse kopie van een standbeeld van Praxiteles. Dit beeldhouwwerk, 1,86 meter hoog en 0,76 meter breed, verkeerde in een slechte staat toen het in 2002 werd ontdekt op Piazza I Ottobre. Gerestaureerd door het Nationaal Archeologisch Museum van Napels, straalt het nu nieuw leven uit, met alleen de rechterarm ontbrekend. De replica van het museum, daterend uit de eerste helft van de 2e eeuw v.Chr., vertoont overeenkomsten met de Saters die zich bevinden in de Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen en het Capitoolmuseum in Rome.
Deze zalen tonen materialen uit de Bronstijd die in de regio Capua zijn gevonden en grafobjecten uit de 9e tot de 7e eeuw v.Chr., afkomstig uit twee grote ijzertijd-necropolen in Capua: de Necropolis van Nuovo Mattatoio en de Necropolis van Colle del Forno. In deze periode werd het gebied bewoond door bevolkingsgroepen van Ausonische en Etruskische afkomst, die contact hadden met de Griekse kolonies Pithecusae en Cumae. Verschillende grafobjecten zijn te zien, waaronder versierde potten, persoonlijke bezittingen van de overledenen zoals scheermessen, fibulae, vlechtpincetten en ringen. Chevron- of vogel-metopebekers, geïmporteerd en lokaal geïmiteerd, getuigen van het contact met de Griekse wereld. Grote fibulae met verlengde stijgbeugels en bogen versierd met kralen van glasdeeg uit graf 365 tonen sporen van contact met de zuidelijke Etruskische wereld. Veel vazen werden lokaal gemaakt.
Zaal IV is gewijd aan de Oriëntaliserende periode en legt de sterke invloed van het oude Griekenland uit tussen het einde van de 7e en de 6e eeuw v.Chr. Hier kunnen bezoekers keramiek en proto-Korinthische en Korinthische Griekse vazen vinden.
Het niveau van bronsbewerking in Capua was hoog, zoals blijkt uit de lebes en ovale vazen. De productie van kneedbare klei was ook significant en werd gebruikt voor het maken van votiefbeelden en voedselgerei. Dakdecoraties, van palmetten antefixen tot die met een Gorgon, een vrouwenhoofd tussen lotusbloemen, of het hoofd van Achelous, tot een plaat met een rennende Gorgon en protomen, zijn ook noemenswaardig.
Zaal VII toont de meest representatieve objecten uit de Archaïsche periode (575-525 v.Chr.) en de Sub-Archaïsche periode (525-423 v.Chr.), die het hoogtepunt en de neergang van de Etruskische beschaving markeren. In de 6e eeuw v.Chr. vermenigvuldigden de Griekse importen, zoals blijkt uit Ionische bekers en die van de Kleine Meesters. Attische vazen overheersen, eerst in zwartfiguur, daarna in roodfiguur, en beelden mythes uit, ook lokaal gemaakt.
In het midden van de 5e eeuw v.Chr. (438 v.Chr.) vestigden de Samnieten zich in Capua, aanvankelijk onder Etruskische heerschappij. Dit gaf aanleiding tot het Campanische volk, dat Capua in 423 overnam. Tekenen van deze periode zijn onder meer riemen, speren of dolken, evenals sierlijke gouden en zilveren sieraden. Talrijke tufstenen graven, vaak met beschilderde binnenmuren, dateren ook uit deze tijd.
Na Capua's verraad aan Rome tijdens de Punische Oorlogen, toen het Hannibal Barca verwelkomde, heroverden de Romeinen de stad in 211 en ontnamen haar politieke rechten en vruchtbare gronden. Hoewel Capua haar autonomie verloor, bleef de stad bloeien met de productie van parfums, tarwe, brons en keramiek, en handhaafde zij handel met het Middellandse Zeegebied. De typologie van graven veranderde, met eenvoudig gegraveerde steles die de figuur van de overledene of hun familieleden toonden.
De laatste zaal herbergt vondsten uit de beroemdste heiligdommen van Capua, waaronder die van Diana Tifatina, de Diana die werd vereerd in de Basiliek van Sant'Angelo in Formis, en de Fond Patturelli. Opmerkelijke items zijn onder meer een sima met leeuwenkop, een standbeeld van Mater Matuta en een tufstenen torso van een sfinx.
Vanaf 2022 zal de permanente tentoonstelling 100 werken bevatten die sinds het midden van de 20e eeuw en in sommige gevallen zelfs eerder bewaard zijn gebleven, waarvan vele nog nooit eerder zijn tentoongesteld. Deze omvatten portretten, imposante marmeren beelden, sculpturen, fresco's, mozaïekvloeren, graven, mijlpalen en inscripties die de getuigen van de Via Appia langs haar route door het Romeinse Capua vertegenwoordigen.
Sinds 2022 herbergt het museum ook de overblijfselen van twee beelden uit de 2e en 3e eeuw: twee marmeren hoofden die keizer Septimius Severus uit de 3e eeuw en de god Dionysus uit
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.