In het hart van de pittoreske Belgische stad Sint-Truiden staat de prachtige Minderbroederskerk, ook wel bekend als de kerk van Sint Franciscus Solanus. Deze schitterende barokke kerk, gewijd aan de Spaanse missionaris Franciscus Solanus die in Zuid-Amerika vereerd wordt, is een architectonisch juweel dat bezoekers aantrekt met zijn rijke geschiedenis en adembenemend ontwerp.
De wortels van de Minderbroederskerk gaan terug tot het begin van de 13e eeuw, toen de franciscaanse broeders, bekend als Minderbroeders in het Nederlands, zich rond 1226 in Sint-Truiden vestigden, het jaar waarin hun stichter, Sint Franciscus van Assisi, overleed. Deze broeders, die tot een bedelorde behoorden, leefden van aalmoezen en waren actief betrokken bij het bieden van onderdak aan daklozen, het verzorgen van zieken en het blussen van branden.
De bouw van het oorspronkelijke klooster begon rond 1257, strategisch gelegen naast de stadsmuur bij de Clockempoort. In 1258 was de eerste kerk, een gotisch bouwwerk, voltooid. Echter, deze vroege kerk werd in 1730 gesloopt om plaats te maken voor het huidige barokke meesterwerk, gebouwd tussen 1731 en 1735, mogelijk onder leiding van pater Johannes Bolgrez, die ook betrokken was bij de bouw van het stadhuis. In 1780 werd de kerk verlaagd in hoogte.
De komst van de Fransen in 1797 leidde tot de ontbinding van het klooster, en de bezittingen werden verkocht. Desondanks slaagden de franciscanen erin veel van de inventaris terug te kopen. Het klooster heropende in 1830. Tijdens een bombardement in 1940 raakten de kerk en het klooster zwaar beschadigd, waarbij het dak en enkele meubels verloren gingen. Restauratiewerkzaamheden in hetzelfde jaar zorgden ervoor dat het gewelf van de kerk werd verhoogd tot de oorspronkelijke hoogte van voor 1780.
In een belangrijke wending bepaalde de bisschop van Hasselt op 17 maart 2019 dat de kerk een seculiere, niet-aanstootgevende bestemming zou krijgen. Vandaag de dag is de stad Sint-Truiden de nieuwe beheerder van deze historische schat.
De Minderbroederskerk, met zijn koor op het noordoosten gericht, vormt een integraal onderdeel van het straatbeeld van de Minderbroedersstraat. Met een lengte van 74 meter, een breedte van 16 meter en een hoogte van 24 meter, biedt de kerk een ruime hal met een enkel schip van zeven traveeën en een verlengd, smaller koor van vijf traveeën eindigend in een driezijdige apsis. De sacristie bevindt zich aan de noordzijde van het koor.
Het exterieur van de kerk is een opvallende mix van rode baksteen en Naamse steen (Maaskalksteen) met mergelstenen hoekbanden. Het zadeldak is bedekt met leisteen, en boven het koor bevindt zich een dakruiter met een klokkentoren. De barokke gevel met pilasters, met zijn torenhoge hoogte en smalle breedte, creëert een sterke verticale indruk, versterkt door hoge pilasters. De derde laag van de gevel heeft een typisch barokke gebogen fronton met voluten en sierlijke vazen, bekroond door een driehoekig fronton met sculpturen, waaronder een kruis en brandende fakkels. De ingang en ramen in de gevel hebben ronde bogen, en een nis herbergt een standbeeld van Sint Franciscus Solanus. De bakstenen zijmuren zijn eenvoudig, onderbroken door vlakke pilasters en boogvensters met glas-in-lood.
Het Minderbroedersklooster strekt zich uit tussen het Minderbroedersplein, de Minderbroedersstraat, de Capucienessenstraat en de stadsmuur van Sint-Truiden. Het complex bestaat uit verschillende vleugels rondom twee binnenplaatsen. Enkele recente gebouwen bevinden zich aan de Capucienessenstraat en op de plaats van de voormalige ziekenboeg. De gevel van het klooster aan de Minderbroedersstraat is bijna blind. Na het bombardement van 1940 overleefde alleen de begane grond van de gebouwen rond de eerste binnenplaats, inclusief de oorspronkelijke kloostergang met brede spitsboogvensters. De bovenverdiepingen werden na 1940 in een eclectische stijl herbouwd. De gebouwen rond de tweede binnenplaats zijn relatief recent, daterend uit 1836, 1907 en 1932.
De kloostertuin werd in 1926 uitgebreid na de ontbinding van het naburige klooster van de Visitatiezusters. De tuin bevat een oude beuk en wordt begrensd door de overwoekerde stadsmuur, een stevige bakstenen muur met steunberen. Een gedenksteen markeert de verhoging van de muur door de franciscanen in 1630.
Het interieur van de Minderbroederskerk is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur, versierd met rijke decoraties. Het interieur is volledig witgekalkt. Tussen de ramen, waarvan sommige glas-in-lood hebben, bevinden zich medaillons met rococo-stucwerk, die portretten van franciscanen tonen. De pilasters hebben Corinthische kapitelen die bogen ondersteunen met decoratief stucwerk. De eenbeukige kerk wordt bedekt door ribgewelven, terwijl de apsis een halfkoepelgewelf heeft. Achter het koor bevindt zich de 18e-eeuwse Portiuncula-kapel met een crypte waarin het graf van pater Victorinus (Jozef Delbrouck), een missionaris die leefde van 1870 tot 1898, ligt.
Opmerkelijke meubels zijn onder andere de laat-barokke zijaltaren uit 1735 en 1741, die deel uitmaken van het oorspronkelijke interieur van de kerk, en het hoofdaltaar, herbouwd in een historiserende stijl na 1940, gebaseerd op het oorspronkelijke altaar. De Portiuncula-kapel bevat een verguld en gemarmerd houten altaar in Louis XV-stijl uit 1735. De eikenhouten preekstoel (circa 1776) en zes eikenhouten biechtstoelen (derde kwart van de 18e eeuw) zijn ook in dezelfde stijl.
Onder de kunstschatten van de kerk bevinden zich een gepolychromeerd houten beeld van de Madonna uit circa 1480 en een Pietà uit circa 1600. Het gepolychromeerde houten beeld van Sint Antonius dateert uit 1699. De veertien witgeschilderde beelden van heiligen, waaronder lokale heiligen Trudo en Godfried van Melveren, geplaatst op sokkels tegen de pilasters, dateren uit het einde van de 19e eeuw.
Een deel van het Minderbroedersklooster herbergt het Museum De Mindere, voorheen bekend als het Museum van de Vlaamse Franciscanen. Dit museum biedt inzicht in het leven van Sint Franciscus en de geschiedenis van de franciscaanse orde, met een tentoonstelling van religieus erfgoed uit verschillende opgeheven franciscaanse kloosters in Vlaanderen. De collectie van het museum omvat schilderijen, sculpturen, grafische werken, liturgische vaten, gewaden, voorwerpen uit het kloosterleven en een model van het Minderbroedersklooster in Sint-Truiden. Het meest opmerkelijke stuk in de collectie is de drinkkom van Sint Franciscus van Assisi, waarvan wordt aangenomen dat deze afkomstig is uit het inmiddels verdwenen franciscaanse klooster in Mechelen.
Samenvattend is de Minderbroederskerk in Sint-Truiden niet zomaar een kerk; het is een getuigenis van de blijvende erfenis van de franciscaanse orde en een baken van barokke architectonische pracht. De muren echoën met eeuwen geschiedenis, waardoor het een onmisbare bestemming is voor iedereen die deze charmante Belgische stad bezoekt.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen