In het hart van de Belgische stad Sint-Truiden staat de indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwekerk, ook wel bekend als de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming. Dit prachtige bouwwerk, met een mix van gotische en neogotische architectuur, is niet alleen een getuigenis van de rijke geschiedenis van de stad, maar ook een symbool van haar culturele erfgoed. Als de belangrijkste parochiekerk van Sint-Truiden neemt het een belangrijke plaats in in de harten van de lokale bevolking en is het een must-see voor iedereen die de regio verkent.
Het verhaal van de Onze-Lieve-Vrouwekerk is er een van veerkracht en verandering. De huidige kerk is de derde op deze locatie, waarvan de eerste teruggaat tot de 11e eeuw. Deze eerste kerk, gebouwd onder leiding van Abt Adelardus II van de Sint-Trudo Abdij, werd tragisch verwoest door een brand in 1086. De tweede kerk verscheen kort daarna, met de eerste vermelding in 1107. Tot 1133 was het de enige parochiekerk van de stad, waarna de rechten werden gedeeld met de Sint-Gangulfuskerk.
In 1399 werd de kerk door de prins-bisschop van Luik, Jan van Beieren, verheven tot collegiale kerk, waarbij twaalf seculiere kanunniken werden aangesteld door de abten van Sint-Truiden. Deze belangrijke verandering leidde tot een gotische transformatie van het toen grotendeels romaanse gebouw. Het ruime koor, daterend uit het begin van de 14e eeuw, was ontworpen om de kanunniken in hun koorbanken te huisvesten. Het schip en de zijbeuken werden voltooid in de 15e eeuw, en in 1542 werd de Onze-Lieve-Vrouwekapel toegevoegd op bevel van de abdij.
De oorspronkelijke toren, gebouwd tussen 1504 en 1556, stortte in 1668 in. Vanwege een gebrek aan fondsen werd deze niet herbouwd, en in plaats daarvan werd een dakruiter geplaatst om de kerkklokken te huisvesten. De huidige neogotische toren, compleet met twee traptorens, werd tussen 1847 en 1852 gebouwd door de Gentse architect Lodewijk Roelandt, gebaseerd op een eerder ontwerp van architect J. Gerard. Dit project vereiste dat de kerk met één travee werd ingekort. Uitgebreide restauraties tussen 1848 en 1864 introduceerden neogotische ornamenten aan de buitenkant, en het gotische maaswerk van de ramen werd toegevoegd. De portalen dateren uit 1878, en de oorspronkelijke sacristie werd in 1912 vervangen door de huidige, kleinere. De meest recente restauratie vond plaats van 1970 tot 1972 onder toezicht van architect P. Van Mechelen.
Tegenwoordig dient de Onze-Lieve-Vrouwekerk als parochiekerk binnen het Bisdom Hasselt en is overdag open voor het publiek. De schatkamer is gratis toegankelijk en biedt een blik op de rijke geschiedenis en het artistieke erfgoed van de kerk.
De witte zandstenen westgevel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, met zijn torenhoge spits, domineert het oostelijke deel van de Grote Markt. De neogotische toren, met zijn vier verdiepingen en achthoekige lantaarn bekroond door een naaldspits bedekt met leisteen, is een opvallend kenmerk. De torenverdiepingen zijn versierd met opengewerkt boogfriezen, geprofileerde spitsboogramen en een roosvenster. Aan weerszijden van de toren bevinden zich twee traptorens en twee steunberen. De portalen in de west-, noord- en zuidgevels zijn neogotisch, spitsboogvormig en gemaakt van zandsteen. Een vierde portaal bevindt zich in de noordmuur.
Het gotische schip is gebouwd van baksteen op een kalkstenen plint. Het zadeldak, met kleine dakkapellen en een dakruiter met een peervormige spits, wordt ondersteund door luchtbogen en steunberen. De zijbeuken hebben lessenaarsdaken bedekt met leisteen. De noordelijke en zuidelijke transeptarmen zijn beide voorzien van steunberen, met neogotische pinakels en uitgebreid gerestaureerde spitsboogramen.
De laatgotische bakstenen Onze-Lieve-Vrouwekapel, een verlenging van de derde travee van de noordelijke zijbeuk, steekt uit ten opzichte van de rest van het gebouw. Het gotische koor is ook gemaakt van baksteen en heeft hoge spitsboogramen.
Speurtochten in Sint-Truiden
Ontdek Sint-Truiden met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Sint-Truiden op een spannende en interactieve manier!
Het interieur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk is een schatkamer van historische en artistieke betekenis. De kerk bestaat uit een driebeukig schip van vier traveeën, een transept van één travee en een koor van één travee met een driezijdige afsluiting. De ingang bevindt zich op de begane grond van de toren, die gewelfd is met een ribgewelf op hoekconsoles. Het interieur is gedeeltelijk witgepleisterd, met ongeverfde natuurstenen zuilen. De kapitelloze, gebundelde zuilen ondersteunen ribgewelven tussen spitsboogvormige gordelbogen. De ribben in de zijbeuken, ook met ribgewelven, worden ondersteund door gebeeldhouwde kraagstenen. De laatste twee traveeën van de zijbeuken en de transeptarmen hebben een stergewelf, met sluitstenen versierd met engelenhoofden.
De Onze-Lieve-Vrouwekapel is gescheiden van de kerk door een smeedijzeren hek en heeft een gepleisterd en geschilderd interieur in een relatief donkere neogotische stijl. Het koor, met een straalgewelf, is vergelijkbaar gedecoreerd. De triomfboog toont een muurschildering van het Laatste Oordeel, geschilderd door Johannes Van den Eynde in 1626 en gerestaureerd in 1862. Een 16e-eeuws polychroom houten triomfkruis hangt in het schip.
Andere opmerkelijke beelden zijn onder meer een polychroom houten beeld van Madonna met Kind en inktpot (laat 14e eeuw) en talrijke laatgotische beelden uit circa 1500, waaronder een eikenhouten beeld van Christus aan het Kruis (laat 15e eeuw), polychrome houten beelden van Christus op de Koude Steen (begin 16e eeuw), Christus in het Graf (16e eeuw), Sint-Anna met de Maagd en Kind (circa 1500), Madonna met Kind op een maansikkel (laat 16e eeuw), en beelden van Sint-Barbara en Sint-Margaretha van Antiochië (circa 1500).
Uit de barokperiode is er een polychroom houten beeld van Madonna met Kind toegeschreven aan de in Sint-Truiden geboren beeldhouwer Artus Quellinus de Jonge (laat 17e eeuw), witgeschilderde houten beelden van Sint-Paulus en Sint-Simon (17e eeuw), een polychroom houten beeld van Sint-Odilia (circa 1700), Sint-Hubertus en Sint-Jozef met Kind (begin 18e eeuw), en houten beelden van Madonna met Kind, Sint-Lambertus en Sint-Trudo (19e eeuw).
Opmerkelijke meubels zijn onder meer het zijaltaar van Sint-Lucia (begin 18e eeuw), twee eiken biechtstoelen in Louis XV-stijl, de eiken preekstoel (1773), de neogotische koorbanken en het koperen doopvont (circa 1860). De kerk herbergt ook verschillende grafstenen uit de 16e en 17e eeuw.
De crypte, toegankelijk via de sacristie, herbergt een prachtige kerkschat, waaronder enkele zeer oude kunstvoorwerpen. Veel voorwerpen in de schatkamer zijn afkomstig uit de voormalige abdij van Sint-Truiden. Hoogtepunten zijn de reliekhouders van Sint-Trudo en Sint-Eucherius, verschillende reliekbustes, een dozijn zilveren apostelbeelden, diverse vergulde zilveren monstransen en talrijke andere liturgische voorwerpen en gewaden.
Tot slot is de Onze-Lieve-Vrouwekerk niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een levend museum dat een diepgaande duik biedt in de rijke geschiedenis en kunst van Sint-Truiden. De architectonische pracht, historische artefacten en spirituele betekenis maken het een onmisbare bestemming voor iedereen die deze charmante Belgische stad bezoekt.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.