Gelegen op een steile kalksteenrots in het hart van de oude stad van Stolberg in Noordrijn-Westfalen, Duitsland, is Burg Stolberg een betoverend kasteel dat historische charme en architectonische pracht uitstraalt. Als het symbool en de bakermat van de stad heeft dit kasteel eeuwen van geschiedenis en transformatie meegemaakt, waardoor het een onmisbare bestemming is voor zowel geschiedenisliefhebbers als toeristen.
De oorsprong van Burg Stolberg gaat terug tot de 12e eeuw, toen het werd gebouwd door de adellijke Herren von Stalburg. Het diende aanvankelijk als een bolwerk, wat ook blijkt uit de naam die is afgeleid van het Middelhoogduitse woord "stal," wat stevig of standvastig betekent. Door de eeuwen heen heeft het kasteel talrijke veranderingen ondergaan, die de turbulente geschiedenis van de regio weerspiegelen.
In het midden van de 15e eeuw verpandden de hertogen van Jülich het toen vervallen kasteel aan de heren van Nesselrode, die het herbouwden als een Offenhaus – een vesting open voor de troepen van de hertog. In het midden van de 16e eeuw breidde Hieronymus von Efferen het kasteel uit na de verwoesting, wat bijdroeg aan de grandeur ervan. Door een huwelijk ging het kasteel en de heerlijkheid over naar de Reichsfreiherren Raitz von Frentz. Echter, tegen de 18e en 19e eeuw was het kasteel in verval geraakt.
Het keerpunt kwam in 1863 toen het kasteel in burgerlijke handen kwam. De Stolbergse fabrikant Moritz Kraus ondernam vanaf 1888 een omvangrijk restauratieproject, waarbij het kasteel in een historiserende stijl werd herbouwd. In 1909 schonk Kraus het gerestaureerde kasteel genereus aan de stad Stolberg, waardoor het bewaard bleef voor toekomstige generaties.
De architectonische indeling van Burg Stolberg is een fascinerende mix van middeleeuwse en moderne elementen, verdeeld over vier terrassen die afdalen naar de oude stad van Stolberg. Voornamelijk gebouwd van kalksteen afkomstig uit nabijgelegen steengroeven, getuigen de structuren van het kasteel van het vakmanschap van verschillende tijdperken.
Het hoogste niveau van het kasteelcomplex bevat de oorspronkelijke laatmiddeleeuwse gebouwen, waaronder de voormalige kanontoren, de palas (woongebouw), twee bijgebouwen, de Renaissance-rechtbank, het bovenste poortgebouw, de westtoren en overblijfselen van de ringmuur. De lagere niveaus, ontwikkeld in de 19e en 20e eeuw, omvatten het poortgebouw, het lagere poortgebouw en het kasteelhuis, allemaal gelegen in de buitenste voorburcht en de Zwinger (buitenhof) gebieden.
De Grote Toren, de hoogste structuur binnen het kasteel, heeft ondanks zijn imposante hoogte slechts drie verdiepingen. De neoromaanse rondboogvensters, omlijst met arduin, en een rondboogfries dat de grens tussen de tweede verdieping en het topplatform markeert, voegen toe aan de middeleeuwse charme. Een wenteltrap en een lift in de noordtoren bieden toegang tot de bovenste binnenplaats, waar bezoekers een overdekte put en de ingang van de palas kunnen vinden.
De drie verdiepingen tellende palas is een hoogtepunt van het kasteel, met een twee verdiepingen tellende halachtige structuur die dienst doet als foyer en trap aan de noordzijde. De begane grond herbergt functionele kamers zoals een garderobe en toiletten. Een trap aan het oostelijke uiteinde leidt naar een overloop, van waaruit verdere trappen naar de eerste verdieping van de Grote Toren en de tweede verdieping van de foyer leiden, met uitzicht door vier naar het noorden gerichte ramen.
De tweede verdieping van de palas herbergt de indrukwekkende Ridderszaal, de grootste kamer in het kasteel. Met drie kruisvensters in de zuidmuur en de oorspronkelijke gotische buitenramen met zitnissen aan de noordzijde, straalt de Ridderszaal historische grandeur uit. Een deur in de westmuur leidt naar de voormalige rechtszaal, toegankelijk vanaf de tweede verdieping van de foyer.
De westelijke flank van het kasteel wordt gedomineerd door de drie verdiepingen tellende Renaissance-westtoren, bekroond met een uivormige koepel. Verbonden met de rechtszaal door een overdekte gang, leidt de westtoren naar het een verdieping tellende bovenste poortgebouw. Onder het poortgebouw dalen trappen af naar de lagere binnenplaats, wat een schilderachtige route door het kasteelterrein biedt.
Het poortgebouw, voltooid in 1909, markeert de zuidoostelijke grens van het kasteelcomplex. Volledig gebouwd van puinsteen, past de onregelmatige, drie vleugelige indeling zich aan de topografische kenmerken van de kasteelrots en de oude stad aan. Ten zuiden van het kasteel, langs de Luciaweg, ligt het lagere poortgebouw met een aan de binnenplaatszijde overdekte gang en een kleine binnenplaats die leidt naar het kasteelhuis. Dit tweevleugelige gebouw, gebouwd in het begin van de 20e eeuw, heeft een vakwerkgevel aan de binnenplaatszijde, wat bijdraagt aan de rustieke charme.
Onder het kasteel ligt een mysterieuze tunnelstelsel van onbekende oorsprong, waarschijnlijk daterend uit de 16e tot 18e eeuw. De tunnels strekken zich ongeveer 150 meter uit, van een binnenplaats aan de Burgstraße tot een gebouw aan de Klatterstraße, onder de buitenste voorburcht. Historisch gezien dienden deze tunnels als koelruimtes voor een plaatselijke brouwerij en wijnopslag voor de gastronomie van Stolberg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze hergebruikt als schuilkelders, wat een extra laag toevoegt aan de rijke geschiedenis van het kasteel.
Tegenwoordig staat Burg Stolberg als een cultureel centrum, waar verschillende evenementen worden georganiseerd en meerdere verenigingen zijn gehuisvest. De kelders herbergen een gastronomische inrichting, terwijl het poortgebouw een lokaal en ambachtelijk museum huisvest, wat bezoekers uitnodigt om zich onder te dompelen in het rijke erfgoed van Stolberg. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een architectuurliefhebber of gewoon op zoek bent naar een schilderachtige plek om te verkennen, Burg Stolberg biedt een boeiende reis door de tijd en een kijkje in het levendige verleden van de regio.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen