Het Monument van de Slag bij de Ebro, lokaal bekend als het Monumento conmemorativo de la Batalla del Ebro, is een opvallend en ontroerend herkenningspunt in het hart van Tortosa, Spanje. Dit imposante monument, dat oprijst uit de wateren van de Ebro-rivier, herinnert aan een van de meest belangrijke en wrede veldslagen van de Spaanse Burgeroorlog. Het werd ontworpen door beeldhouwer Lluís Maria Saumells i Panadés, in november 1962 besteld, voltooid in november 1964 en op 26 juni 1966 ingehuldigd door generaal Franco tijdens een grootse ceremonie.
Het Monument van de Slag bij de Ebro is door de jaren heen onderwerp geweest van veel debat en interpretatie. Sommigen beschouwen het als een monument voor de overwinning van de Francoisten, terwijl anderen het zien als een eerbetoon aan het laatste grote Republikeinse offensief of als een bredere herdenking van allen die hun leven verloren in de Slag bij de Ebro. Zonder de duidelijke Francoistische symbolen wordt het ook gewaardeerd als een belangrijk kunstwerk, dat de unieke spirituele expressie van Saumells belichaamt. Het wordt beschouwd als een van zijn meest ambitieuze en grootse werken, waardoor hij een prominente figuur werd in het artistieke landschap van Tarragona.
Het Monument van de Slag bij de Ebro bestaat uit een betonnen pilaar die als sokkel dient, waaruit twee hoge, holle ijzeren torenspitsen in een piramidevorm oprijzen. Oorspronkelijk bedoeld om van beton te zijn, werden de spitsen uiteindelijk van staal gemaakt op advies van ingenieurs. De hoogste spits, 26 meter hoog, heeft een groot Sint-Jacobskruis bevestigd aan een van zijn hoeken, tegenover de brug. Op de top staat een standbeeld van een soldaat, een figuur die op verschillende manieren wordt geïnterpreteerd: sommigen zien hem als iemand die een ster plaatst in het hemelse gewelf, terwijl anderen hem zien als geleid door de ster, met zijn rechterarm opgeheven in een gebaar van aspiratie of hoop. Dicht bij de basis symboliseren onregelmatige gaten granaatscherven, die geleidelijk veranderen in gegraveerde kruisen en andere symbolen naarmate men hoger komt, eindigend in kleurrijk glas-in-lood aan de top.
De kleinere spits, 16 meter hoog, wordt bekroond door een figuur van een adelaar met gespreide vleugels. Deze adelaar is gemaakt van gecombineerde metalen platen, terwijl het standbeeld van de soldaat een meer volumetrische behandeling krijgt. De glas-in-loodramen (betonglas) zijn het werk van Francesc Fornells i Pla, ontworpen om te schitteren met nachtelijke verlichting geleverd door een onderwaterkabel. De metalen structuren zijn gemaakt door Hijo de Miguel Mateu uit Barcelona, en het bronzen beeld van de soldaat werd gegoten door de Artistieke Gieterij Vilà uit Valls.
Speurtochten in Tortosa
Ontdek Tortosa met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Tortosa op een spannende en interactieve manier!
De locatie van het monument heeft historische betekenis, aangezien het ooit werd doorkruist door de oude pontonbrug, die in 1892 werd verbrand. De basis van het monument is een van de pilaren die de Pont de la Cinta ondersteunden, gebouwd ter vervanging van de pontonbrug. Het project voor de brug werd in 1895 besteld, met Josep M. Cornet als directeur van de werken. De brug werd in april 1938 opgeblazen door de Republikeinen.
Het monument werd gedreven door de burgerlijke gouverneur Rafael Fernández Martínez, de president van de Diputación, Antoni Soler Morey, en de burgemeester van Tortosa, Joaquim Fabra, ter viering van de 25ste verjaardag van de Slag bij de Ebro in 1964 en het einde van de Burgeroorlog, door de Francoistische propaganda aangeduid als de 25 Años de Paz (25 Jaar Vrede). Het concept van het monument werd toevertrouwd aan Lluís Maria Saumells i Panadés, die in december 1962 een voorlopig model klaar had. Het monument werd voltooid op 13 november 1964 en in 1966 ingehuldigd door generaal Franco.
Met de herinvoering van het partijsysteem verwijderde de gemeenteraad van Tortosa enkele van de meest uitgesproken Francoistische elementen van het monument, zoals de Víctor-inscriptie die door de adelaar in zijn klauwen werd gehouden. Echter, delen van de burgermaatschappij riepen op tot verwijdering van het monoliet, terwijl anderen het verdedigden vanwege zijn artistieke waarde en potentieel voor herinterpretatie.
Er zijn twee pogingen geweest om lokale referenda te promoten om over het lot van het monument te beslissen. In 2010 blokkeerden gemeentelijke groepen van CiU en PP het initiatief. Op 12 januari 2015 werd een motie van de gemeentelijke groep ICV om de raadpleging opnieuw te overwegen verworpen door de gemeentelijke groepen CiU, PP en PxC. Begin maart 2016 stemde het Catalaanse Parlement voor een verzoek aan de gemeenteraad van Tortosa om het monument van de Slag bij de Ebro onmiddellijk te verwijderen. Op 28 mei 2016 werd een niet-bindende volksraadpleging gehouden om de toekomst van het controversiële Francoistische monument te beslissen. Het resultaat zag 68,36% van de inwoners stemmen om het monument te behouden, met een opkomst van 29,3% (8.464 mensen). Van de 28.466 stemgerechtigden kozen 31,25% (2.631 stemmen) voor optie A (verwijdering), terwijl 68,36% (5.755 stemmen) voor optie B (behoud) stemden.
In maart 2017 oordeelde een rechtbank in Tarragona dat de gemeenteraad van Tortosa niet de bevoegdheid had om op te treden tegen het monument, en vereiste dat de raad een catalogus van Francoistische overblijfselen opstelde in overeenstemming met de Wet op het Historisch Geheugen. Twee jaar later, in maart 2019, diende de gemeenteraad van Tortosa de catalogus in bij de rechtbank, inclusief het Monument van de Slag bij de Ebro.
Op 16 november 2020 werd het monument niet langer beschouwd als een Integraal Erfgoed van het Catalaanse Culturele Erfgoed door de Stedelijke Planningscommissie van de Terres de l'Ebre (CUTE). Het monoliet werd niet langer opgenomen in een van de drie beschermingscategorieën onder de Catalaanse Erfgoedwet, en met de definitieve wijziging van het Tortosa POUM werd de catalogusvermelding (0154) verwijderd uit de catalogus van historische, artistieke en milieugebouwen en stedelijke en landelijke ensembles van de stad. Na deze voorlopige stap van decatalogisering kondigde de Generalitat de Catalunya de verwijdering van het monument aan in de zomer van 2021, waarbij alleen de pilaar en de inscriptie eronder zouden blijven.
Op 9 juli 2021 beval de Administratieve Rechtbank nr. 2 van Tarragona echter de opschorting van de verwijdering van het monument. De rechtbank honoreerde het verzoek om voorlopige maatregelen van het Collectief voor de Herinterpretatie van het Monument van de Slag bij de Ebro (Corembe), dat pleitte voor behoud en herinterpretatie, met het argument dat demontage van het monument het herstel ervan onmogelijk of zeer moeilijk zou maken. De rechter voegde eraan toe dat er geen urgentie was om het monoliet te ontmantelen, gezien de verschillende beroepen tegen de werken.
Vandaag de dag staat het Monument van de Slag bij de Ebro als een getuigenis van de complexe en veelzijdige geschiedenis van Tortosa en de bredere regio. Of het nu wordt gezien als een symbool van overwinning, een eerbetoon aan de gevallenen of een belangrijk kunstwerk, het blijft gedachten en reflecties oproepen bij degenen die het bezoeken.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.