In het hart van Waver, België, staat de église Saint-Jean-Baptiste de Wavre, een prachtig voorbeeld van laatgotische architectuur die de turbulente geschiedenis van de stad heeft meegemaakt. Deze 15e-eeuwse kerk, lokaal bekend als de Sint-Jan-Baptistkerk, is niet alleen een plaats van aanbidding maar ook een monument van historische betekenis, en sinds 1937 geclassificeerd als erfgoed in Wallonië.
De oorsprong van de église Saint-Jean-Baptiste de Wavre gaat terug naar een eerdere kerk op dezelfde locatie, voor het eerst vermeld in documenten uit 1086. Deze eerdere structuur werd in 1489 verwoest door een verwoestende brand die de helft van de bevolking van Waver het leven kostte en de kerk in as legde. De huidige gotische kerk verrees uit deze as aan het einde van de 15e eeuw, als symbool van de veerkracht en vastberadenheid van de lokale gemeenschap.
De toren van de kerk heeft door de eeuwen heen verschillende transformaties ondergaan. Rond 1560 werd de toren bekroond met een sierlijke lantaarn met een bol en een kleinere lantaarn erbovenop. In 1631 verhoogde architect Jacques Franquart de toren verder door een spits toe te voegen die bijna 80 meter hoog reikte. Helaas werd deze spits in 1695 door een andere verwoestende brand verwoest, die ook delen van de kerk en veel omliggende huizen vernietigde. Het koor werd in 1718 herbouwd en toont een mix van gotische en latere architecturale stijlen.
Op 18 juni 1815 bevond de kerk zich in het kruisvuur van de Slag bij Waver, een belangrijke gebeurtenis tijdens de Napoleontische oorlogen. Een Franse kanonskogel is nog steeds ingebed in een van de pilaren van de rechter zijbeuk, als een aangrijpende herinnering aan de doorstane conflicten.
De église Saint-Jean-Baptiste de Wavre onderscheidt zich door het uitgebreide gebruik van ijzerhoudende zandsteen, een materiaal dat afkomstig is uit lokale steengroeven in Limal en Ottenburg. Dit geeft de kerk haar warme, karakteristieke tint, die prachtig contrasteert met de witte kalksteen die in de toren is gebruikt.
Speurtochten in Waver
Ontdek Waver met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Waver op een spannende en interactieve manier!
De imposante toren, die de gevel van de kerk vormt, is een architectonisch wonder op zich. Gebouwd uit afwisselende lagen rode baksteen en witte kalksteen, is de basis van de toren versterkt met ijzerhoudende zandsteen. Deze robuuste structuur wordt verder versterkt door krachtige steunberen die smaller worden naarmate ze omhoog gaan. De westgevel van de toren heeft een magnifieke kalkstenen portiek, met op elke bovenste verdieping paren spitsboogvensters, behalve de bovenste verdieping, die twee ronde oculi boven de klok heeft. Het jaartal 1617 is gegraveerd tussen de vensters van de eerste verdieping, wat een belangrijk moment in de geschiedenis van de toren markeert.
De grote portiek van de kerk is een opvallend voorbeeld van gotisch ontwerp, met een enorme spitsboog die uit witte kalksteen is gehouwen. Deze boog is versierd met zeven ingewikkeld gebeeldhouwde archivolten, wat bijdraagt aan zijn grandeur. De portiek bevat ook een lagere, afgeplatte boogdeur met daarboven een groot raam met modern gebrandschilderd glas, dat een verbluffend brandpunt vormt.
In tegenstelling tot de toren zijn het schip, het transept en het koor volledig gebouwd uit ijzerhoudende zandsteen, wat de structuur zijn kenmerkende, warme kleur geeft. Deze delen van de kerk zijn voorzien van grote spitsboogvensters met modern gebrandschilderd glas, waardoor natuurlijk licht het interieur binnenstroomt. De noord- en zuidgevels worden ondersteund door standaard steunberen, terwijl het koor, de noordelijke kapel en de sacristie unieke, kortere steunberen met gotische ornamenten hebben.
Bij binnenkomst in de église Saint-Jean-Baptiste de Wavre worden bezoekers begroet door een opvallend contrast tussen de crèmekleurige muren en de stenen kolommen, bogen en gewelfribben die zijn gemaakt van ijzerhoudende zandsteen en witte kalksteen. Dit spel van kleuren creëert een visueel verbluffend, bijna polychromatisch effect.
Het schip wordt gekenmerkt door een ribgewelf met kalkstenen ribben, ondersteund door grote ijzerhoudende zandstenen kolommen met achthoekige bases. De spitsbogen die op deze kolommen rusten zijn samengesteld uit afwisselende zandsteen- en kalksteenblokken, gerangschikt in een intrigerend onregelmatig patroon.
De dubbele boog van het transept, die het scheidt van het schip, weerspiegelt de onregelmatige afwisseling van zandsteen- en kalksteenblokken. De triomfboog die naar het koor leidt is echter volledig van zandsteen gemaakt, evenals de bogen die de kruising van het transept scheiden van de noordelijke en zuidelijke armen. Een interessante asymmetrie is te vinden in de gewelfribben: die in de noordelijke arm zijn van zandsteen, terwijl die in het schip, de kruising en de zuidelijke arm van kalksteen zijn.
Het in 1718 herbouwde koor is een latere toevoeging aan de kerk en weerspiegelt een andere architectonische periode. De raamkozijnen en gewelfribben hier zijn gemaakt van grijze kalksteen, wat een koelere toon geeft in vergelijking met de warmere materialen die in het schip en het transept zijn gebruikt.
De toren van de kerk herbergt een opmerkelijk carillon, ingehuldigd in 1954 met 49 klokken gegoten door Marcel Michiels Jr. uit Doornik. Een 50ste klok, toegevoegd in 2003, eert Deken Albert Pirson, Koning Albert II en Wavers eerste beiaardier, Albert Boon. Het carillon had oorspronkelijk een elektromechanisch systeem met geperforeerde metalen banden, dat in 1986 werd vervangen door een volledig elektronisch systeem. Openbare concerten worden twee keer per week gehouden tijdens de marktdagen van de stad op woensdag en zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur, waarbij de lucht wordt gevuld met melodieuze klanken.
De église Saint-Jean-Baptiste de Wavre draagt nog steeds de littekens van de Slag bij Waver, met een Franse kanonskogel ingebed in een pilaar van de rechter zijbeuk, ongeveer vier meter boven de grond. Deze aangrijpende relikwie gaat vergezeld van een plaquette met een inscriptie in het Latijn, ter herdenking van de doorstane conflicten.
Tot slot is de église Saint-Jean-Baptiste de Wavre niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een getuigenis van de veerkracht en geschiedenis van Waver. De architecturale pracht, historische betekenis en culturele erfgoed maken het een must-see monument voor iedereen die deze charmante Belgische stad verkent.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.