In het schilderachtige stadje Wernigerode, gelegen in het Harz-district van Saksen-Anhalt, Duitsland, staat een opmerkelijk gebouw dat bekend staat als de Liebfrauenkirche. Deze historische kerk, die nu dienstdoet als concertzaal, is een getuigenis van het rijke culturele en architectonische erfgoed van de regio.
De oorsprong van de Liebfrauenkirche gaat terug tot 1230, toen het voor het eerst werd genoemd als een romaanse structuur met twee torens. De geschiedenis van de kerk wordt echter gekenmerkt door een reeks transformaties en wedergeboortes. In 1751 verwoestte een verwoestende brand het Burgstraßenviertel, waardoor de oorspronkelijke structuur tot as werd gereduceerd. De wederopbouw begon in 1756, dankzij de financiële steun van de Deense koninklijke familie en graaf Christian Ernst zu Stolberg-Wernigerode. De kerk werd in barokstijl herbouwd door de meesterbouwer van de graaf, Johann Friedrich Heintzmann, en voltooid in 1762.
Een van de meest opvallende kenmerken van de Liebfrauenkirche is de toren. Oorspronkelijk een bescheiden barokke structuur, werd deze in 1891 vervangen door een oversized neogotische aanpassing van een vijf-knoppen toren, compleet met vier tussenliggende klokkentorens en vier bovenste torentjes. Hoewel het de bedoeling was om de hele kerk in neogotische stijl te verbouwen, beperkten financiële beperkingen de transformatie tot alleen de toren. Tegenwoordig staat deze toren als een prominente bezienswaardigheid, met drie klokken en een klok, en dient als uitkijkpunt voor bezoekers.
De architectuur van de Liebfrauenkirche is relatief eenvoudig maar diep elegant. De kerk is voornamelijk gebouwd van lokaal gewonnen en gedeeltelijk gepleisterde Rogenstein, een soort kalksteen, en heeft een rechthoekige vorm van 17,20 meter breed en 31,70 meter lang. De noordelijke en zuidelijke zijden hebben uitbreidingen van elk 4,70 meter bij 7,20 meter. Een kroonlijst loopt langs de noordelijke, zuidelijke en oostelijke zijden op een hoogte van ongeveer 3 meter, waardoor de buitenkant in twee secties wordt verdeeld. Het onderste deel heeft kleine vlakgebogen ramen, terwijl het bovenste deel is versierd met hoge rondboogramen.
De oostelijke zijde van de kerk, ontworpen als de hoofdfaçade, is bijzonder opmerkelijk. Het centrale deel van de façade is iets verhoogd en bekroond met een driehoekige gevel. In deze gevel bevindt zich een zandstenen cartouche versierd met koperen stralen en gegraveerd met de Latijnse zin Deo et Evangelio Jesu Christ (Aan God en het Evangelie van Jezus Christus). Hieronder draagt een fries de inscriptie Christiano Ernesto Comite in Stolberg Regnate Henrico Ernesto filio et Christiano Friederico nepote florentibus MDCCLXII, een toewijding aan graaf Christian Ernst, zijn zoon Heinrich Ernst en zijn kleinzoon Christian Friedrich.
Speurtochten in Wernigerode
Ontdek Wernigerode met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Wernigerode op een spannende en interactieve manier!
De ongeveer 60 meter hoge toren van de Liebfrauenkirche is gebouwd van zandsteen en geflankeerd door twee kleinere torentjes aan weerszijden. De hoofdtoren is versterkt met getrapte steunberen die reiken tot de hoogte van de geluidsramen. Boven deze ramen bevinden zich vier hoektorens die de spits omlijsten. Het bovenste derde deel van de spits heeft vier extra kleine spitsen. De ingang van de kerk is nu via de toren, die een getrapt portaal heeft met een tympaan dat het Lam Gods afbeeldt.
In het voorjaar van 1891 werd de huidige torenklok geïnstalleerd, vervaardigd door de gerenommeerde klokkenmakers Ed. Korfhage & Söhne uit Buehr. Deze klok, voornamelijk gemaakt van gietijzer, is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven en wordt nog steeds met de hand opgewonden. De wijzerplaten hebben elk een diameter van 2 meter, wat het een opvallend kenmerk van de toren maakt.
Het interieur van de Liebfrauenkirche heeft grotendeels zijn oorspronkelijke vorm behouden en dient als een uitstekend voorbeeld van een rechthoekige barokke zaalkerk. Het eenvoudige houten plafond is ontworpen als een gewelfd tongewelf, terwijl de vloer is gelegd met rode bakstenen. Het interieur van de kerk getuigt van het hoge vakmanschap van de beeldhouwers van Wernigerode, met veel van de oorspronkelijke meubels die nu in de St. Sylvestri-kerk worden bewaard om hun culturele en artistieke waarde te behouden.
Het altaar van de Liebfrauenkirche, gemaakt door de hofmeubelmaker Johann Michael Möser in 1759, is een kanselaltaar. Het altaarblok is gemaakt van dezelfde rode bakstenen als de kerkvloer en is bekroond met een getrapt podium. De kansel wordt geflankeerd door zuilen in Korinthische stijl, en het baldakijn boven de kansel lijkt op een baldakijn. Het altaar wordt bekroond met een kruis omgeven door een vlammende krans, en daaronder bevindt zich een houten paneel met de inscriptie Jehova Licht in Recht.
Het altaarschilderij, waarschijnlijk gemaakt door Christian Bernhard Rode in 1760, toont een kruisigingsscène gedomineerd door de figuur van Christus. Het schilderij toont ook Maria, de moeder van Jezus, de discipel Johannes, Maria Magdalena, een centurion en soldaten die loten werpen om de kleding van Christus. De oorsprong van het schilderij is enigszins mysterieus, maar men gelooft dat het een geschenk was van Rode, mogelijk gemaakt door de dichter Johann Wilhelm Ludwig Gleim's connectie met graaf Christian Ernst.
In 2018 werd de Liebfrauenkirche verkocht aan de Wernigerode Cultural Foundation met de visie om het te transformeren tot een concertzaal. De kerk werd ontwijd op 3 februari 2019 en de ombouw begon kort daarna. De nieuwe concertzaal, genaamd Konzerthaus Liebfrauen, opende zijn deuren op 3 maart 2022. De transformatie omvatte de verwijdering van de oorspronkelijke kerkbanken en de installatie van getrapte theaterstoelen die gericht zijn op het orgel. Ondanks deze veranderingen zijn het altaar en de prinselijke loge behouden gebleven, waardoor de historische essentie van de kerk behouden blijft.
Tegenwoordig staat de Liebfrauenkirche als een cultureel monument, dat zijn rijke historische verleden combineert met een levendig heden als concertlocatie. Het dient als een baken van Wernigerode's blijvende erfenis en een getuigenis van de toewijding van de stad om haar culturele erfgoed te behouden terwijl ze zich aanpast aan hedendaagse behoeften.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.