TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

Castle Zweibrücken

Castle Zweibrücken Zweibrücken

Castle Zweibrücken

Schloss Zweibrücken, lokaal bekend als Schloss Zweibrücken, staat als een symbool van pracht en historische betekenis in de charmante stad Zweibrücken, Rheinland-Pfalz, Duitsland. Gebouwd tussen 1720 en 1725, werd dit schitterende paleis oorspronkelijk opgezet als residentie voor de heersers van het Palts-Zweibrücken. Tegenwoordig draagt het de titel van het grootste en meest indrukwekkende seculiere gebouw in de regio Palts. Momenteel dient het als zetel van het regionale Hooggerechtshof van de Palts (Pfälzisches Oberlandesgericht) en de Algemene Aanklager van Zweibrücken (Generalstaatsanwaltschaft).

De Historische Weefsel van Schloss Zweibrücken

De geschiedenis van Schloss Zweibrücken is net zo rijk en gevarieerd als de regio zelf. De vroegste geregistreerde structuur nabij deze locatie was een fort bekend als Burg Zweibrücken, gebouwd in de 12e eeuw door de Graven van Zweibrücken. Dit fort was strategisch gelegen langs een belangrijke handelsroute, waardoor het gebied een belangrijke hub van activiteit werd.

In 1444 kreeg een zijtak van het Huis Wittelsbach de titel van Hertog van een nieuw gevormde staat, het Palts-Zweibrücken, met Zweibrücken als hoofdstad. Gedurende de 16e en 17e eeuw ondernam de hertogelijke familie uitgebreide modernisering en uitbreiding van hun residentie. Een opmerkelijke toevoeging werd gedaan in 1585 met de bouw van een paleis bekend als der lange Bau am Wasser (het lange gebouw bij het water) aan de noordkant van het Schlossplatz, dat een watermolen en een bibliotheek omvatte.

De Barokke Transformatie

Het late 17e eeuw bracht onrust toen de oude en nieuwe gebouwen zwaar beschadigd werden tijdens de Frans-Nederlandse Oorlog (1672-1678). Pas in het begin van de 18e eeuw gaf Hertog Gustav van Zweibrücken opdracht tot de bouw van een nieuwe residentie die zijn rang waardig was. De gekozen architect voor dit grootse project was Jonas Erikson Sundahl, die het paleis ontwierp in de late barokstijl, met de nadruk op comfort en moderniteit in plaats van verdediging.

De bouw vond plaats tussen 1720 en 1725 aan de noordkant van het Schlossplatz. Gezien de moerassige aard van de locatie, bestond het voorbereidende werk uit het in de grond drijven van talrijke eiken palen om een stabiele fundering te bieden. Dit nieuwe paleis is sindsdien twee keer vernietigd en herbouwd, met de huidige structuur als resultaat van de meest recente reconstructie.

Culturele Bloei en Oorlogsschade

Onder het bewind van Hertog Christian IV (1735-1775) werd Schloss Zweibrücken een cultureel centrum, dat bekende kunstenaars aantrok, waaronder de beroemde operacomponist Christoph Willibald von Gluck. Christian IV's neef, Maximilian, die later koning Maximiliaan I van Beieren werd, bracht een deel van zijn jeugd door in het paleis.

Het geluk van het paleis nam een keer voor het ergste op 3 mei 1793, tijdens de Eerste Coalitieoorlog, toen Franse troepen Zweibrücken binnenvielen en plunderden, waardoor het gebouw zwaar beschadigd werd. In 1817 gaf Maximiliaan, toen koning van Beieren, het verwoeste paleis over aan de lokale katholieke gemeenschap, met de opdracht het om te bouwen tot een kerk.

Transformatie tot Kerk en Juridische Zetel

Het centrale deel van het gebouw werd gescheiden van de vleugels en bedekt met leisteen, en op 28 mei 1820 werd het ingewijd als Maximilianskirche (Maximiliaanskerk) door Johann Jakob Humann, de apostolische vicaris van Speyer en Mainz. Later werd een klokkentoren toegevoegd, terwijl de oostvleugel een residentie voor geestelijken werd en de westvleugel werd omgevormd tot een koninklijke residentie en later de zetel van het Koninklijk Hof van Beroep van de Palts. In 1867 werd de kerk ontwijd en het hele gebouw werd overgedragen aan de justitie, waarbij de klokkentoren werd gesloopt.

Vernietiging en Wedergeboorte

Schloss Zweibrücken stond opnieuw voor een ramp op 14 maart 1945, toen de stad werd gebombardeerd door de geallieerde troepen tijdens de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog, waarbij alleen de buitenmuren overeind bleven. Gelukkig werd een kopie van Sundahl's originele plannen ontdekt in Nancy, Frankrijk. Tussen 1962 en 1964 werd het paleis nauwkeurig gereconstrueerd op basis van deze plannen, met gebruik van rode zandsteen uit Noord-Palts en gele zandsteen uit Lotharingen. Tegen 1965 was het gerestaureerde gebouw weer in gebruik als de zetel van het regionale Hooggerechtshof van de Palts en de Algemene Aanklager van Zweibrücken.

Vandaag de dag staat Schloss Zweibrücken als een bewijs van de veerkracht en historische rijkdom van de regio. De grootse architectuur en de rijke geschiedenis blijven bezoekers boeien, waardoor het een must-see bestemming is voor iedereen die het hart van Rheinland-Pfalz verkent.

Andere bezienswaardigheden in Zweibrücken

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen