×
4,5/5 van 124.506 beoordelingen

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Onze-Lieve-Vrouwekerk Calais

Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Église Notre-Dame de Calais, lokaal bekend als église Notre-Dame de Calais, is een bewijs van de rijke geschiedenis en architectonische pracht van de stad Calais, Frankrijk. Dit indrukwekkende gebouw, daterend uit de 14e en 16e eeuw, heeft eeuwen van turbulente geschiedenis meegemaakt, van oorlogen en heroveringen tot restauraties en vieringen. Sinds 13 september 1913 is de kerk geclassificeerd als een historisch monument en blijft het een belangrijk herkenningspunt in Calais, dat bezoekers trekt met zijn unieke mix van gotische en Tudor architecturale stijlen.

Een Middeleeuwse Constructie

De oorsprong van de Église Notre-Dame de Calais gaat terug tot het begin van de 13e eeuw. De oorspronkelijke kerk, gebouwd op de plaats van het huidige transept, was een rechthoekig gebouw met twee geveltorens bij de ingang. De kerk leed echter aanzienlijke schade tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland in 1346-1347. Onder Engelse bezetting vanaf de tweede helft van de 14e eeuw tot de 16e eeuw, werd de kerk herbouwd en uitgebreid en werd ze geassocieerd met het aartsbisdom Canterbury. De Engelsen, met hulp van hun Vlaamse bondgenoten, bouwden de bovenste delen van het schip, het koor en de toren met zandstenen vanwege de ontoegankelijkheid van steengroeven.

De Grootste Kerk van Calais

In 1558 werd Calais heroverd door Frankrijk en werd de Église Notre-Dame de Calais de belangrijkste kerk in de stad na de vernietiging van de Saint-Nicolas kerk, die werd omgebouwd tot een citadel. In de 17e eeuw werd de axiale kapel, bekend als de Kapel van de Maagd, toegevoegd, waardoor de kerk een lengte van 88 meter bereikte en tot zesduizend gelovigen kon herbergen.

Speurtochten in Calais

Ontdek Calais met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Calais op een spannende en interactieve manier!

Tours

Restauratie in de 19e Eeuw

Tijdens de Franse Revolutie werd de kerk omgevormd tot een tempel gewijd aan de Cultus van de Rede en later gebruikt als een magazijn. In 1802 werd de kerk teruggegeven aan de Katholieke Kerk. In de late 19e eeuw begon de deken van Calais, Aartspriester Lencquesaing, met neogotische decoratiewerkzaamheden in 1863. Pleistergewelven bedekten de houten gewelven, pleister bedekte de muren en het hoofdportaal werd herbouwd in de Tudor-stijl, die toen populair was in Calais. De kerk werd officieel aangewezen als historisch monument op 10 september 1913.

Het Huwelijk van Charles de Gaulle en Yvonne Vendroux

Een van de meest opmerkelijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de kerk is het huwelijk van Charles de Gaulle en Yvonne Vendroux op 7 april 1921. Yvonne Vendroux, afkomstig uit een vooraanstaande industriële familie in Calais, ontmoette Charles de Gaulle, toen een kapitein die terugkeerde van een missie in Polen, in Parijs in 1920. Hun huwelijk in de Église Notre-Dame de Calais voegde een belangrijk hoofdstuk toe aan de rijke geschiedenis van de kerk.

Vernietiging en Restauratie in de 20e Eeuw

De kerk leed zware schade tijdens de Tweede Wereldoorlog toen ze op 23 september 1944 door de geallieerden werd gebombardeerd, waardoor de toren instortte op het noordelijke transept. Aanvankelijk bedreigd met totale vernietiging na de Bevrijding, onderging de kerk uitgebreide restauraties vanaf de jaren 60. Het schip en de toren werden herbouwd tussen 1963 en 1973, nieuwe glas-in-loodramen werden gemaakt door meester-glasblazer Gérard Lardeur tussen 1976 en 1978 (en opnieuw in 2001), en het koor, het altaarstuk en de kapel werden gerestaureerd van 2002 tot 2013.

Exterieur Architectuur

De Église Notre-Dame de Calais, gebouwd in de vorm van een Latijns kruis, lijkt op een fort met zijn massieve, versterkte uiterlijk. Het is het enige religieuze gebouw in Frankrijk dat is gebouwd in de Engelse Perpendicular Gothic stijl. Een vierkante lantaarn toren, 56 meter hoog, werd in de 15e eeuw boven de kruising van het transept gebouwd. Versterkt door hoeksteunberen en tussenliggende steunberen, geeft de toren de kerk zijn imposante, versterkte uiterlijk. Het onderste deel van de toren herbergt vier klokken, waarvan de oudste dateert uit 1821 en 2,8 ton weegt. Het bovenste deel van de toren is achthoekig en conisch, bekroond met een spits bedekt met leisteen en bekroond met een haan. Een galerij aan de basis van de spits diende tot 1846 als loopbrug, die op een heldere dag een duidelijk uitzicht bood op Dover Castle.

Interieur Pracht

Het Koor

Het koor van de Église Notre-Dame de Calais is opmerkelijk vanwege zijn grootsheid. Boven het hoogaltaar staat een indrukwekkend barok altaarstuk van polychroom marmer en steen, gemaakt door de Vlaamse beeldhouwer Adam Lottmann tussen 1624 en 1629. Het altaarstuk bevat een schilderij van de Tenhemelopneming door Gerard Seghers, gerestaureerd in 2005, en een nis met een beeld van de Maagd en Kind, omringd door engelen en allegorieën van Geloof en Hoop. Het onderste deel van het hoogaltaar is versierd met fijne sculpturen en een tabernakel versierd met zuilen van jaspis en bas-reliëfs die bijbelse taferelen uitbeelden.

De Mariakapel

De Mariakapel, gebouwd tussen 1631 en 1635, strekt zich uit vanaf het koor en wordt ondersteund door dikke bakstenen steunberen en bekroond met een koepel versierd met een lantaarn. Het exterieur heeft een sobere uitstraling die contrasteert met het rijkelijk versierde interieur, met grote gebogen ramen en klassieke Franse stucwerk. De kapel bevat het albasten grafmonument van Lucrèce de Bernes, de vrouw van Antoine de Jacomel, een meester van verzoeken aan het koninklijk hof.

Het Transept

Het transept herbergt een gebeeldhouwde groep die de Graflegging voorstelt, daterend uit de late 16e of vroege 17e eeuw. De Christusfiguur, liggend op een stenen graf, wordt omringd door Maria, Sint Jan, Maria Magdalena en andere bijbelse figuren. De restauratie van deze kalkstenen beelden heeft sporen van polychromie en de ingewikkelde details van de sculpturen onthuld.

Het Schip

Het schip heeft houten gewelfde plafonds ondersteund door cilindrische kolommen en grote gebogen ramen gevuld met kleurrijk glas-in-lood, gemaakt door Gérard Lardeur. De 15e-eeuwse doopvont, gemaakt van Soignies-steen, werd in 2005 opnieuw geïnstalleerd. Twee 19e-eeuwse wijwatervonten van beeldhouwer Naffei werden ook gerestaureerd en bij de hoofdingang geplaatst.

De Église Notre-Dame de Calais is niet alleen een plaats van aanbidding; het is een levend museum van geschiedenis en kunst, dat de culturele en architectonische evolutie van Calais door de eeuwen heen weerspiegelt. Een bezoek aan deze prachtige kerk biedt een reis door de tijd, die de veerkracht en schoonheid toont van een structuur die de tand des tijds en conflicten heeft doorstaan.

Andere bezienswaardigheden in Calais

Speurtochten in Calais

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen