In het hart van Caltagirone, Sicilië, staat de Chiesa del Gesù, ook wel bekend onder de volledige naam Chiesa della Circoncisione di Gesù. Deze prachtige kerk vormt samen met het Jezuïetencollege een van de belangrijkste monumentale complexen in het historische centrum van Caltagirone. De rijke geschiedenis, indrukwekkende architectuur en spirituele betekenis maken het een onmisbare stop voor iedereen die dit charmante Siciliaanse stadje bezoekt.
Het verhaal van de Chiesa del Gesù begint aan het eind van de 16e eeuw. Op 18 september 1569 stelde de onderkoning van Sicilië, Francesco Ferdinando d'Avalos, Prins van Francavilla, aan de gemeenteraad van Caltagirone voor om een Jezuïetencollege op te richten, waarbij hij de voordelen benadrukte die dit zou brengen op het gebied van religie en onderwijs. De bouw begon in 1571, met de architect Andrea Calamech die in 1574 het werk leidde. Tussen 1589 en 1592 droeg Antonuzzo Gagini bij aan het project en in 1593 werd de kerk geopend voor erediensten, zoals vermeld op een marmeren inscriptie.
De kerk ondervond door de eeuwen heen aanzienlijke uitdagingen, te beginnen met de verwoestende aardbeving van 1693, die een groot deel van de structuur vernietigde, waarbij alleen de eerste orde van de gebouwen gespaard bleef. Restauratie-inspanningen in de 18e eeuw culmineerden in de wijding van de kerk op 21 december 1733, onder leiding van bisschop Matteo Trigona van Syracuse.
In 1767 dwong de onderdrukking van de Sociëteit van Jezus de Jezuïeten om Caltagirone te verlaten. De Teresiaanse nonnen die het beheer van de kerk overnamen, introduceerden en bevorderden de cultus van Sint-Theresia van Ávila. De nonnen verbleven in de Jezuïetenlocatie tot 1876, waarna ze verhuisden naar het Klooster van de Allerheiligste Verlosser. Het voormalige college werd vervolgens herbestemd voor openbaar onderwijs, met renovaties die duurden tot 1886.
De kerk leed verdere schade tijdens de aardbeving van Messina in 1908, wat burgemeester Luigi Sturzo ertoe bracht de sluiting ervan aan te bevelen. In 1910 werd de kerk heropend voor erediensten. Tegen 1921 was de kerk in een staat van vergevorderd verval, wat leidde tot de verwijdering van beelden van de gevel en de sloop van de oude klokkentoren om de openbare veiligheid te waarborgen.
De Tweede Wereldoorlog bracht extra verwoesting, vooral aan de decoratieve elementen van de gevel. Op 9 juli 1943 richtten Amerikaanse bommenwerpers zich op Caltagirone, wat aanzienlijke schade veroorzaakte aan de kerk en de omliggende structuren. Restauratie-inspanningen begonnen in 1955 en werden voltooid in 1959, met de heropening van de kerk in 1960. Verdere restauratie en structurele consolidatie van het klooster vonden plaats in 1980, onder leiding van Salvatore Boscarino.
Speurtochten in Caltagirone
Ontdek Caltagirone met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Caltagirone op een spannende en interactieve manier!
De gevel van de kerk is gericht naar het zuidwesten, met de apsis naar het noordoosten. De klokkentoren, herbouwd in het noorden, markeert de linkerzijde. Het dak heeft een recent vervaardigd cassetteplafond. De gevel is verdeeld in twee orden, waarbij de onderste de oudste is. Het centrale deel van de gevel heeft een portaal met daarboven een groot raam met een gebogen fronton. Aan weerszijden van het portaal staan paren Korinthische zuilen, versierd met ingewikkelde arabesken en geflankeerd door nissen met beelden van heiligen uit de Sociëteit van Jezus.
Opvallend onder deze beelden zijn Sint-Franciscus Xaverius, geïdentificeerd door het cartouche naast het portaal, en andere Jezuïetenheiligen, waaronder Sint-Franciscus Regis, Sint-Jacobus Kisai, Sint-Jan Soan de Goto, Sint-Ignatius van Loyola, Sint-Franciscus Borgia, Sint-Paulus Miki en mogelijk Sint-Franciscus de Geronimo of Sint-Stanislaus Kostka. Twee kroonlijsten scheiden de orden, met voluten die de tweede orde met de eerste verbinden. Beelden van Sint-Petrus en Sint-Paulus sieren de voluten, terwijl de nissen sculpturen van de Maagd Maria en Sint-Jozef bevatten.
Het interieur van de Chiesa del Gesù heeft een plattegrond in de vorm van een Latijns kruis met een enkele schip en ruime zijbeuken. Het korte maar brede transept is versierd met stenen elementen gesneden door Antonuzzo Gagini.
Het rechter schip herbergt verschillende kapellen, elk met hun eigen unieke kunstwerken en geschiedenis. De Kapel van de Heilige Michaël de Aartsengel, toegeschreven aan Filippo Paladini, heeft een schilderij van de aartsengel. De Kapel van de Relieken, ooit een doorgang naar het klooster, bevat olieverfschilderijen van Sint-Aloysius Gonzaga en Sint-Stanislaus. Het Altaar van Santa Maria Maggiore, geschonken door Sint-Franciscus Borgia, toont een schilderij van Santa Maria Maggiore, omgeven door een uitgebreid houten kader met talrijke relieken.
Het linker schip omvat de Kapel van de Madonna del Rosario, met een schilderij van Mario Albertella, en het Altaar van de Pietà, met een werk van Filippo Paladini dat de Pietà en Sint-Jacobus de Meerdere afbeeldt. De Kapel van Sint-Ignatius van Loyola, gesponsord door de familie Gravina, toont een schilderij van de heilige, omgeven door ingewikkeld gesneden marmeren zuilen.
Het presbiterium, verhoogd door een trede, heeft een marmeren balustrade en een verguld houten structuur met een schilderij van de Besnijdenis van Jezus. De kerk bezit ook een 16e-eeuws houten kruisbeeld, toegeschreven aan Calogero Cusumano.
Het Tamburini orgel van de kerk, gerestaureerd door Arte Organaria, werd in 2023 ingewijd met een lezing door Monseigneur Giuseppe Liberto en een concert door Gianluca Libertucci. Een gedenkplaat van keramiek door Giacomo Cusumano markeert het evenement.
De Chiesa del Gesù, met zijn rijke geschiedenis, architectonische pracht en spirituele betekenis, staat als een testament voor de blijvende erfenis van de Jezuïeten in Caltagirone. De muren en kunstwerken vertellen verhalen van geloof, veerkracht en artistieke prestatie, wat het een boeiende bestemming maakt voor bezoekers van deze historische Siciliaanse stad.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.