TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

Borbyer Kirche

Borbyer Kirche Eckernförde

Borbyer Kirche

Op de majestueuze Petersberg in de charmante wijk Borby in Eckernförde, Schleswig-Holstein, staat de Borbyer Kirche als een getuigenis van eeuwen geschiedenis en architectonische ontwikkeling. Deze indrukwekkende veldsteenkerk, met zijn opvallende torenspits en serene omgeving, nodigt bezoekers uit om terug in de tijd te stappen en zijn fascinerende verleden te ontdekken.

De Historische Wortels van de Borbyer Kirche

De oorsprong van de Borbyer Kirche gaat terug tot het midden van de 12e eeuw, met de bouw waarschijnlijk gestart tussen 1150 en 1180. De kerk is gebouwd op de locatie van een voormalige vluchtburcht, waarvan nog sporen te zien zijn in de vorm van ringmuren en een omheinde begraafplaats. De overvloedige veldstenen in de omgeving werden gebruikt voor de bouw, volgens de Jutlandse-Scandinavische bouwstijl, gekenmerkt door robuuste muren van 1,10 tot 1,30 meter dik.

Het vroege bouwwerk had twee portalen: het nu afgesloten vrouwenportaal aan de noordkant en de manneningang aan de zuidkant. Deze laatste is een rondboogportaal ondersteund door twee roodachtige granieten zuilen, met een tympaan waarop een bebaarde bisschop met een boek en een bisschopsstaf, naast een lam dat Christus symboliseert, is afgebeeld. Deze bisschop zou de patroonheilige van de kerk kunnen zijn geweest, hoewel dit niet is bevestigd.

Architectonische Ontwikkeling en Verbeteringen

In de late 13e eeuw zorgde een golf van vestigingen voor de noodzaak om de kerk westwaarts uit te breiden met twee traveeën, een verandering die nog steeds zichtbaar is. De muren werden gebouwd met vierkante veldstenen op een fundering, met vroege gotische spitsboogvensters. Het houten balkenplafond werd vervangen door een gewelf, en de rondboog die het schip en het koor scheidde, werd verbreed. Door de eeuwen heen zijn er verschillende renovaties en verbeteringen uitgevoerd, waaronder de verwijdering van de kleine rechthoekige priesterdeur in de 19e eeuw en de vergroting van de ramen in 1866.

In de kerk zijn nog steeds de initialen van timmerlieden en het jaartal 1680 te vinden op een van de middelste balken, een overblijfsel van renovaties na de Dertigjarige Oorlog. De houten galerijen aan de noordkant, toegevoegd in de periode na de Reformatie, werden in 1966 verwijderd. Uitgebreide renovaties in de afgelopen decennia hebben tot doel gehad de kerk in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, waarbij het oude houten plafond weer zichtbaar werd. De oude torenkamer, gerenoveerd van 1988 tot 1989, herbergt nu gedenkplaten voor de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Woelige Geschiedenis van de Toren

De westelijke toren van de kerk heeft een bewogen verleden, met de bouw in de 15e eeuw waarbij dikke bakstenen muren werden opgetrokken om een nieuwe toren te ondersteunen. Echter, een blikseminslag in 1595 vernietigde de toren, die pas in 1643 volledig werd hersteld. In 1718 werd de torenspits door een orkaan omvergeworpen en vervangen door een zadeldak in 1724. Door voortdurende reparaties werd de toren in 1807 afgebroken tot de hoogte van het schip en geïntegreerd met het dak van het gebouw. Een nieuwe toren werd gebouwd tussen 1893 en 1894, met daaropvolgende renovaties in 1953, 1971, 1978 en 2007. Ondanks deze inspanningen is verdere restauratie nodig vanwege problemen met de voegmortel.

Opmerkelijke Interieurelementen

Het interieur van de Borbyer Kirche heeft een plat houten balkenplafond en okerkleurige tegelvloeren. De eenvoudige houten banken, grijs geverfd, laten een centrale gang vrij. Een van de belangrijkste kenmerken van de kerk is het Romaanse doopvont uit circa 1200, gemaakt van Gotlands kalksteen en met afbeeldingen van de geboorte van Jezus. Het interieur van het doopvont is bekleed met koper, en een koperen schaal, geschonken door Margaretha von Leuenburg in 1720, wordt nog steeds gebruikt voor doopceremonies.

Het hoogaltaar, geschonken in 1686 door H. Henning Reventlow en zijn vrouw Margaretha, is een barok meesterwerk, waarschijnlijk gemaakt door een meester van de Eckernförde houtsnijdersschool, mogelijk Hans Gudewerdt III. Het altaarstuk, dat zich over vier niveaus uitstrekt, toont scènes uit het leven van Jezus, omlijst door zuilen en geflankeerd door beelden van de evangelisten Lucas en Marcus. Het centrale punt van het altaar is een gebeeldhouwde voorstelling van het lijden van Christus, gesymboliseerd door een engel met een hamer en de instrumenten van de Passie.

De houten, polygonale preekstoel uit circa 1690 is eenvoudiger dan het altaar maar harmonieert qua stijl en afwerking. Het heeft afbeeldingen van Christus en de vier evangelisten in vergulde bogen tussen gedraaide zuilen, met gevleugelde engelenhoofden boven de figuren. De preekstoel rust op een achthoekige basis, hoewel het baldakijn niet meer aanwezig is.

Een laatgotisch triomfkruis, oorspronkelijk in de triomfboog, hangt nu aan de noordmuur. Tijdens een renovatie in 1990 werd ontdekt dat de rozetten ornamentaal zijn versierd in plaats van de evangelisten af te beelden. Een schilderij van het Laatste Oordeel, waarop Christus voor een regenboog en gekleed in een rode mantel is afgebeeld, siert ook de noordelijke muur. De schilder, Magnus Paulsen, die in 1726 de burgerlijke eed in Eckernförde aflegde, liet zijn toewijding in de linker benedenhoek van het schilderij achter.

Het Kerkhof en Zijn Erfgoed

Het kerkhof rond de Borbyer Kirche is sinds de bouw van de kerk in gebruik en dient nog steeds als begraafplaats. De oudste bewaard gebleven grafsteen, daterend uit 1692, staat aan de zuidkant van het koor. In de buurt bevinden zich graven uit 1796 en verschillende grafstenen in laatklassieke stijl. Het oude mortuarium wordt nu gebruikt als lapidarium en herbergt sarcofagen uit de voormalige crypte onder de sacristie, waaronder de sarcofaag van kolonel Christian von Leuenburg, die in 1722 stierf.

Conclusie

Met zijn rijke geschiedenis, architectonische schoonheid en serene omgeving biedt de Borbyer Kirche een boeiende blik in het verleden. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een architectuurliefhebber of gewoon op zoek bent naar een vredig toevluchtsoord, een bezoek aan de Borbyer Kirche in Eckernförde is een tijdreis die je niet snel zult vergeten.

Andere bezienswaardigheden in Eckernförde

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen