TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

St. Michael

St. Michael Homburg

St. Michael

De kerk St. Michael, lokaal bekend als St. Michael, is een prachtige neoromaanse rooms-katholieke kerk gelegen aan de voet van de Schlossberg in Homburg, Saarland, Duitsland. Dit architectonische juweel is een opvallend kenmerk van de skyline van Homburg en is uitgegroeid tot een gekoesterd monument van de stad. De kerk is als individueel monument opgenomen in het ensemble van Marktplatz/Klosterstraße, wat haar historische en culturele waarde benadrukt.

De Geschiedenis van de Kerk St. Michael

De oorsprong van de kerk St. Michael gaat terug tot de 13e eeuw. De oorspronkelijke structuur, bekend als de Heiligkreuzkapelle im Tal (Heilige Kruiskapel in het Dal), werd voor het eerst genoemd in de archieven van het Wörschweiler Klooster in 1335. Deze kapel was de eerste gedocumenteerde kerk in Homburg. In 1836 vond de laatste dienst plaats in de oude kerk en werden plannen voor een nieuw gebouw gemaakt.

Tussen 1836 en 1841 werd onder leiding van de civiele bouwinspecteur August von Voit uit München de nieuwe kerk op dezelfde locatie gebouwd. De nieuwe kerk werd ingewijd op 29 september 1841 door de toenmalige bisschop van Speyer, Johannes von Geissel. Tijdens de inwijdingsceremonie sprak pastoor Johannes Jackel zijn dank uit aan landcommissaris Johann Christian Chelius, die uitzonderlijke toewijding en ijver had getoond bij het toezicht op het bouwproject van begin tot eind.

Door de jaren heen heeft de kerk St. Michael verschillende restauraties ondergaan, met name in 1930-31, 1970-72, 1991 en 1996-97, om ervoor te zorgen dat deze historische structuur bewaard blijft voor toekomstige generaties.

Architectonisch Wonder

De kerk St. Michael is een schitterend voorbeeld van neoromaanse architectuur. De kerk is gebouwd van rode zandsteenblokken, wat haar een onderscheidend en warm uiterlijk geeft. De structuur is een hallenkerk, gekenmerkt door haar ruime en open interieur. De koortoren, die de vorm van een achthoek heeft, rijst majestueus boven het koor uit en eindigt in een apsis die het interieur van de kerk prachtig afsluit.

Interieur en Kunstzinnigheid

Een van de meest opmerkelijke kenmerken binnen de kerk St. Michael is het Baldachijn Altaar. Dit prachtige altaar werd in 1898 geschonken door Prins Leopold van Beieren, die genereus 20.000 mark schonk voor de creatie ervan. Het altaar werd ontworpen door de beeldhouwer Georg Busch uit München en uitgevoerd in de Duits-Romaanse stijl door het Hertogelijk Beiers Hofkunstinstituut Jacob Leser uit Straubing. Het baldakijn van het altaar, ondersteund door vier zuilen, geeft het zijn naam, omdat het lijkt op een tent die over het altaar is gedrapeerd. In het Latijn staat op de voorboog van het baldakijn geschreven: ECCE TABERNACVLVM DEI CVM HOMINIBVS (Zie het tabernakel van God onder de mensen).

Het Baldachijn Altaar is versierd met drie engelen, elk gepositioneerd in het midden van de zichtbare zijden. Aan de voorkant knielen paus Clemens, met een sleutel en een boek, en de schenker Prins Leopold, met een zwaard en een rol, in eerbied. Het middelpunt van het baldakijn is een kleine koepel ondersteund door zestien zuilen, bekroond met een kruis. Boven de altaartafel zijn twee gouden gevleugelde deuren met zes reliëfs die verschillende scènes uit het leven van Jezus uitbeelden, met daaronder een groter gouden reliëf van de Kruisiging. Boven de deuren staat een figuur van Jezus die de Griekse letters Alpha en Omega vasthoudt, symboliserend het begin en het einde, met daarboven de Latijnse inscriptie Nahe ist der Herr (De Heer is nabij). Op het hoogste punt van het altaar bevindt zich een stenen bol met een lam dat een gouden vlag en een halo vasthoudt, symboliserend Christus.

Het koor is versierd met historische fresco's van Gebhard Fugel uit München, gemaakt tussen 1902 en 1904, hoewel veel ervan tijdens renovaties in de jaren 70 zijn overgeschilderd. Aan weerszijden van het koor bevinden zich zijaltaren: het Mariabeeld aan de linkerkant, gemaakt door beeldhouwer J. Stolz uit Kaiserslautern in 1911, en het Josephaltaar aan de rechterkant, ontworpen door architect Anton Falkowski uit Mainz in 1931. De Kruiswegstaties langs de muren van het schip, geschilderd door Joseph Ripp uit Homburg in 1911, zijn een kopie van de Kruiswegstaties in de St. Annakerk in München, gemaakt door schilder Martin von Feuerstein in 1898. Deze werden in 1972 gerestaureerd door kunstenaar Heinrich Lau.

Onder de grootste schatten van de kerk bevinden zich twee barokke monstransen, een kelk met een reliëfafdruk van Maria Amalia, de vrouw van Karel II August van Palts-Zweibrücken, en haar trouwjurk, die werd omgevormd tot een ceremoniële mantel.

De Orgel

De kerk St. Michael beschikt over twee orgels: een hoofdorgel en een koororgel. Het eerste hoofdorgel werd in 1840 gebouwd door de orgelbouwer Stumm uit Rhaunensulzbach. Het werd in 1922 herbouwd door Franz Kämmerer uit Speyer en uiteindelijk in 1967 gedemonteerd en gesloopt. In 1968 werd een nieuw hoofdorgel gebouwd door Hugo Mayer Orgelbau uit Heusweiler, met 36 registers verdeeld over drie manualen en een pedaal. De eikenhouten behuizing van het orgel bevat een vrijstaande console die naar het altaar gericht is.

In 1999 werd een tweede orgel aan de kerk toegevoegd, gebouwd door Hugo Mayer Orgelbau in het midden van de jaren 70. Dit draagbare orgel, meestal gepositioneerd aan de voorkant rechts van het schip, heeft vier registers en mechanische sleepladen.

De Klokken

Het klokkenspel van de kerk St. Michael bestaat uit vijf melodieuze bronzen klokken, gegoten in 1953 door de Otto Klokkengieterij in Saarlouis-Fraulautern. Deze klokken werden plechtig ingewijd en opgehangen in een stalen klokkenstoel met stalen jukken. Eind jaren 90 onderging de klokkentoren een restauratie, waarbij het oude klokkenstoel werd vervangen door een nieuwe van eikenhout, samen met nieuwe klepels en luidmachines. De klokken luiden bij verschillende gelegenheden, zoals het Angelus-gebed driemaal daags, het begin van de zondag om 17:00 uur, en speciale evenementen zoals bruiloften, de afsluiting van de Nikolausmarkt en de viering van oudejaarsavond.

Samenvattend is de kerk St. Michael meer dan alleen een plaats van aanbidding; het is een getuigenis van de rijke geschiedenis en architectonische pracht van Homburg. Het neoromaanse ontwerp, het prachtige interieur en de historische betekenis maken het een must-see voor iedereen die deze charmante Duitse stad verkent.

Andere bezienswaardigheden in Homburg

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen