TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

Abdij van Neufmoustier

Abdij van Neufmoustier Hoei

Abdij van Neufmoustier

De Abdij van Neufmoustier, of Abdij van Neufmoustier in de lokale taal, is een verborgen parel in het pittoreske stadje Hoei, België. Dit oude klooster, gesticht rond 1100 door Peter de Kluizenaar, heeft een rijke geschiedenis, architectonische wonderen en een serene schoonheid. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een architectuurliefhebber, of gewoon op zoek bent naar een rustige ontsnapping, de Abdij van Neufmoustier belooft een boeiende reis door de tijd.

De Oorsprong van de Abdij van Neufmoustier

Het verhaal van de Abdij van Neufmoustier begint in het begin van de 12e eeuw toen Peter de Kluizenaar, een bekende figuur van de Eerste Kruistocht, een religieuze gemeenschap stichtte in de moerassige gebieden nabij de Maas. Het land was een allodiaal bezit van de Graaf van Clermont-sur-Meuse, een medekruisvaarder en metgezel van Peter. Op 8 juli 1115 overleed Peter de Kluizenaar in Neufmoustier, waar hij vervolgens werd begraven.

De priorijkerk werd ingewijd op 21 september 1133 door Alexander van Jülich, de Prins-bisschop van Luik. In deze tijd nam de gemeenschap de Augustijnse regel aan. In 1208 werd de priorij verheven tot de status van abdij, wat het begin markeerde van haar gouden tijdperk.

Het Erfgoed van de Abdij

Gedurende haar geschiedenis vergaarde de Abdij van Neufmoustier een aanzienlijke hoeveelheid eigendommen en privileges. De abdij bezat visrechten, die zorgden voor een constante voedselvoorziening, en ze bezat ook molens in Goffe en Brisevilain. Daarnaast had de abdij talrijke huizen aan beide oevers van de Maas, diverse huren en patronaatsrechten over verschillende kerken, waaronder Saint-Nicolas-à-l'Apleit en Saint-Étienne-au-Pont-des-Chaînes. De abdij bezat ook de kerk van Gée.

De Abdij in de 18e en 19e Eeuw

In 1794 maakte Generaal Lecourbe de Abdij van Neufmoustier zijn residentie. Drie jaar later, in 1797, verlieten de monniken voorgoed de abdij, en werd ze op 6 mei 1798 als nationaal eigendom verkocht aan Jean Goswin, een wapenfabrikant uit Luik. Tijdens deze periode werden aanzienlijke delen van de abdij, waaronder de zuidwestelijke vleugel van het vierkant en de 16e-eeuwse kerk, gesloopt.

In 1816 verkocht Goswin het eigendom aan Madame Lecourbe. Tegen 1834 was de abdij in handen van Baron de Catus. Op 31 januari 1854 verwierf Charles Goswin de abdij en transformeerde het abbatiale hotel in een kasteel, ontworpen door architect Vierset-Godin. Vandaag de dag is dit kasteel eigendom van de stad Hoei.

De Abdij in de 20e en 21e Eeuw

In het begin van de 20e eeuw stortte het gotische gewelf van de abdij in rond 1925. Echter, twee vleugels van het gotische klooster werden in 1939 door de stad gerestaureerd en staan er nog steeds. De site werd in 1959 geclassificeerd als erfgoedlocatie. Ondanks haar historische betekenis blijft de abdij verlaten sinds 2022.

Architectonische Wonderen

Oorspronkelijk vormde de Abdij van Neufmoustier een vierkant, met aan de zuidkant een kerk in de vorm van een Latijns kruis. Saumery beschreef ook een crypte ondersteund door zuilen. De abdij onderging uitgebreide renovaties tijdens de 16e en 17e eeuw.

Een van de meest opvallende kenmerken van de abdij is een standbeeld van Peter de Kluizenaar, die een kruis vasthoudt, dat werd ingehuldigd op 21 november 1858. Dit standbeeld, gemaakt door de Luikse beeldhouwer Jean-Joseph Halleux, werd opgericht op initiatief van Charles Godin.

Opmerkelijke Personen

De Abdij van Neufmoustier heeft door de geschiedenis heen verschillende opmerkelijke figuren gehuisvest. De lijst van abten omvat Peter de Kluizenaar (circa 1100-1115), Nicolas de Maves (1530-1546), Léonard Desteux of de Theux (1546-1569), Winand Périlleux (?-1627), Érasme de Xhenceval (1627-1635), Pierre Bellamy (1635-1636), Cassien de la Ruelle, Nicolas Dauvin of d'Avin (1682-1691), Henri de Noiron, Théodore-Eustache de Ponty de Pontillas (1749-1771), en François-Joseph-Ignace de Lemède (1776).

Onder de monniken zijn Sébastien de Courtejoye d'Alleur (?-1618), Jean de Vierset, Nicolas de Longpré, Thomas de Seny, Thierry d'Amay, Jean Comitis, Guillaume d'Ombret, Jean d'Oha, en Henri de Chesne enkele van de prominente namen.

De Abdij van Neufmoustier is niet alleen een historische site; het is een getuigenis van de blijvende geest van een gemeenschap die eeuwen van verandering heeft meegemaakt. Haar muren echoën de verhalen van haar stichters, bewoners, en de talloze levens die door haar aanwezigheid zijn geraakt. Een bezoek aan de Abdij van Neufmoustier is als een stap terug in de tijd, en biedt een kijkje in de rijke geschiedenis die deze opmerkelijke plek heeft gevormd. Of je nu de architectonische overblijfselen verkent, nadenkt over haar rijke verleden, of gewoon geniet van de serene sfeer, de Abdij van Neufmoustier belooft een blijvende indruk achter te laten.

Andere bezienswaardigheden in Hoei

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen