Redeemer Church, lokaal bekend als Erlöserkirche, is een opvallend symbool van geloof en architecturale schoonheid in de wijk Rheindorf in Lustenau, Oostenrijk. Deze rooms-katholieke parochiekerk is niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een bewijs van de veerkracht en toewijding van de gemeenschap, die al bijna een eeuw een belangrijk onderdeel vormt van het spirituele en culturele landschap van Lustenau.
Het verhaal van de Redeemer Church begint aan het eind van de 19e eeuw, toen de groeiende bevolking van Lustenau de bouw van een nieuwe kerk noodzakelijk maakte. De eerste stappen naar dit doel werden in 1897 gezet, maar pas na de Eerste Wereldoorlog werd er aanzienlijke vooruitgang geboekt. Ondanks de economische onrust en inflatie van de naoorlogse periode, zag de onwrikbare toewijding van de gemeenschap de oprichting van een kerkgebouwfonds, dat de financiële basis legde voor de bouw van de kerk.
De architecturale reis van de kerk begon serieus in 1933, toen het bouwcomité de ontwerpen van architecten Willibald Braun en Emanuel Thurnher goedkeurde. De eerste steen werd gelegd op 12 november 1933, in een ceremonie bijgewoond door bisschop Sigismund Waitz. Tegen kerstavond 1935 werden er al diensten gehouden op zondagen en feestdagen, en op 22 oktober 1939 werd de kerk officieel ingewijd door bisschop Paulus Rusch, hoewel de kerk tot 1952 ongepleisterd bleef.
De Redeemer Church is in wezen een basiliek, gekenmerkt door een hoog schip met een zadeldak, geflankeerd door zijbeuken met schilddaken en dubbele slanke rondboogramen. Het koor eindigt in een halfronde apsis, met een drie verdiepingen tellende sacristie aan de zuidkant. Een opvallend kenmerk van de kerk is de 40 meter hoge klokkentoren, gelegen in de zuidwestelijke hoek, die een rondbooghal en een plat zadeldak heeft.
Bezoekers worden verwelkomd door een voorplein dat leidt naar de hoofdingang aan de westkant, die een portiek met een drieboogarcade heeft. Boven deze bogen voegen beelden van de aartsengel Michaël en figuren die de gezegenden en de verdoemden voorstellen, gemaakt door de Bregenzer beeldhouwer Emil Gehrer tussen 1953 en 1955, een dramatisch tintje toe aan de gevel. Een rond raam boven deze figuren voltooit de westelijke buitenkant.
De buitenkant van de kerk is verder versierd met een sgraffito van de Verlosser, daterend uit 1952, door kunstenaar Leo Sebastian Humer, die uitkijkt over de aangrenzende begraafplaats. De inscriptie onder dit kunstwerk, Ik ben de opstanding en het leven, van Markus Bachmann, voegt een diepgaande spirituele boodschap toe aan de visuele kunst.
Binnen presenteert de Redeemer Church een ruime hal met een zeven traveeën houten plafond in het hoge schip en platte daken boven de recht eindigende zijbeuken. Het verhoogde koor herbergt een crypte die van buitenaf toegankelijk is, en biedt een aparte ruimte voor kleinere bijeenkomsten. De koorgalerij aan de achterzijde van de kerk wordt ondersteund door een houten balkenplafond, wat bijdraagt aan de structurele elegantie van het interieur.
Het belangrijkste meubilair van de kerk omvat koperreliëfwerk op het tabernakel door Josef Baumgartner, met scènes van de Aanbidding van de Herders en de Koningen aan de ene kant en het Laatste Avondmaal aan de andere kant. Veel van het altaargebied, inclusief het doopvont, het volksaltaar, de ambo, de sedilia en de credenstafel, werd vernieuwd tijdens de renovatie van 1986.
De preekstoel, gemaakt door Walter Kuen, bevat houten figuren van de auteurs van de brieven uit het Nieuwe Testament: apostelen Johannes, Jakobus, Paulus, Petrus en Judas Thaddeus, die elk een vleugje historische eerbied toevoegen aan het interieur van de kerk.
De apsis van het koor is versierd met een fresco door de Weense kunstenaar Sepp Maierhuber, die het genadetroonmotief afbeeldt met Jezus aan het kruis, de Heilige Geest voorgesteld als een duif, en God de Vader erboven. Engelen die het kruis flankeren symboliseren het Oude en Nieuwe Testament, terwijl de vier evangelistensymbolen het fresco aan de onderkant voltooien.
De kruiswegstaties zijn gemaakt door de Zuid-Tiroolse kunstenaar Leo Sebastian Humer, en bieden een contemplatief pad voor zowel aanbidders als bezoekers.
De ramen van de kerk, ontworpen door glasschilder Carl Rieder en geproduceerd door het Tiroler Glas-in-loodinstituut, zijn een visueel feest. De apsis heeft acht rondboogramen met abstracte kleurpatronen die overgaan van warme geel- en roodtinten onderaan naar koele blauwtinten bovenaan. Langs het schip tonen paren hoge rondboogramen scènes die de werken van Jezus Christus verbinden met acties van heiligen of andere belangrijke figuren, waardoor een verhalend tapijt van geloof en geschiedenis ontstaat.
Het orgel van de kerk, geïnstalleerd in 1995 door de Rieger Orgelbau werkplaats uit Schwarzach en ingewijd door bisschop Klaus Küng, heeft 33 registers op twee manualen en een pedaal, en vervangt een eerder orgel uit 1948. Het majestueuze geluid van het orgel vult de kerk tijdens diensten en concerten, en draagt bij aan de spirituele sfeer.
De oorspronkelijke set klokken, gegoten door de Grassmayr gieterij in 1936, werd grotendeels gevorderd tijdens de Tweede Wereldoorlog, behalve de doodsklok. Een nieuwe set van zes klokken, ook gegoten door Grassmayr, werd ingewijd in 1949, waarbij de grootste klok in 2001 opnieuw werd gegoten nadat deze eind jaren '90 was gebarsten.
Redeemer Church is meer dan alleen een gebouw; het is een levend bewijs van het geloof en de veerkracht van de gemeenschap van Lustenau. Van de bescheiden beginjaren tot de huidige status als beschermd monument, blijft de kerk dienen als een plaats van aanbidding, reflectie en gemeenschapsbijeenkomst. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een architectuurliefhebber of een spirituele zoeker, een bezoek aan Redeemer Church biedt een diepgaande en verrijkende ervaring, die de blijvende geest van haar parochianen en de tijdloze schoonheid van haar heilige ruimtes weerklinkt.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen