In het charmante stadje Lustenau in Oostenrijk staat de Guthirtenkirche, ofwel de Kerk van de Goede Herder, als een modern symbool van geloof en gemeenschap. Het is de jongste van de drie rooms-katholieke parochiekerken in Lustenau en dient de parochie Lustenau-Hasenfeld. De kerk maakt deel uit van het dekenaat Dornbirn in het bisdom Feldkirch. Dit architectonische juweel, voltooid in de jaren 70, biedt een unieke mix van eigentijds ontwerp en spirituele betekenis.
De weg naar de oprichting van de Guthirtenkirche begon lang voor de bouw ervan. In 1897 werd het zuidelijkste perceel van Wiesenrain in Lustenau gekozen voor de bouw van een kapel ter ere van Sint Antonius van Padua. Deze kapel, ingewijd in 1901, werd gezien als het toekomstige centrum van een nieuwe parochie. In de jaren 60, toen het gebied Hasenfeld in Lustenau snel groeide met de bouw van een nieuwe basisschool en een gepland bejaardentehuis, werd de behoefte aan een eigen gebedsplaats duidelijk. Pastoor Alfred Salzgeber van Lustenau-Kirchdorf stelde voor om een nieuwe parochie in Hasenfeld op te richten.
Zijn opvolger, Dietmar Seeger, nam het initiatief over en richtte in 1968 een kerkbouwcommissie op. Er werd een ideeënwedstrijd gehouden, en uit 21 inzendingen werd het ontwerp van de Grazse architect Heinrich Tritthart geselecteerd. Op 24 januari 1972 verleende het bisdom de bouwvergunning, en de nieuw benoemde kapelaan, Rudolf Bischof, kreeg de taak om de bouw van de kerk en het aangrenzende parochiecentrum te bevorderen. Door huiscollectes, een grote bouwsteenactie, een kerkbouwloterij, verschillende rommelmarkten en een landelijke briefcampagne werd de financiering voor het project veiliggesteld.
De bouw begon in juni 1973 en op 16 december van dat jaar zegende bisschop Bruno Wechner de eerste steen. De eerste mis werd gevierd in de onafgewerkte kerk op Kerstmis 1974, waarbij de parochianen op bierbanken van de Lustenau Brouwerij Wieser zaten. Regelmatige zondagse en feestelijke diensten begonnen in de Goede Week van 1976. Tegen 1978 en 1979 waren de pastorie en het voorplein voltooid, terwijl het altaargebied tegelijkertijd werd ingericht. Op 9 september 1979 wijdde bisschop Bruno Wechner de Guthirtenkirche in.
De Guthirtenkirche is een opvallend voorbeeld van moderne kerkelijke architectuur. De zeshoekige centrale structuur wordt aangevuld door een soortgelijke parochiezaal die verbonden is door een gang. Rechts van de kerk bevinden zich een zijkapel en sacristie, gevolgd door de parochiewoningen in een apart langgerekt gebouw. Het hele complex, met zijn zijvleugels aan beide kanten, symboliseert twee open armen die zich uitstrekken rond het zeshoekige kerkplein.
Gemaakt van 45 cm dikke, dubbelwandige gewapend betonnen elementen met tussenliggende verstijvingsribben en isolatie, hebben de kerk en de parochiezaal een plat dak met een foliewarm dak en grindvulling. Het woongedeelte, gemaakt van dragend metselwerk, is bedekt met een gewassen betonnen gevel van gebroken Jura-marmer. In plaats van een traditionele kerktoren staat er een groot houten kruis op de fundering die bedoeld was voor een klokkendrager die nooit is gebouwd. Een fontein siert het entreegebied en een palissadehek schermt het kerkplein af van de straat, waardoor een samenhangend complex ontstaat.
Binnen blijft de Guthirtenkirche indruk maken met zijn doordachte ontwerp. Een driehoekige foyer leidt naar links naar de parochiezaal met jeugdkamers en een keuken, en naar rechts naar de kerkruimte. De zijkapel, toegankelijk via een aparte ingang, is ook verbonden met het hoofdkerkgebied. Al deze ruimtes hebben binnenmuren van gewassen beton gemaakt van gebroken Jura-marmer, terwijl de parochiewoningen van binnen gepleisterd zijn.
Het dak van de kerkzaal, gemaakt van oxblood-kleurige stalen buizen en stervormige verbindingen onder een houten cassetteplafond, symboliseert de parochiegemeenschap die de kerk ondersteunt door collectieve inspanning. Het centraal geplaatste altaar wordt omringd door banken in een halve cirkel, met de vloer zachtjes aflopend naar het altaar. De afwezigheid van traditionele kerkramen benadrukt eenvoud, terwijl de doorlopende bovenlichten en zachte tapijten een warme, uitnodigende sfeer creëren.
De liturgische inrichting, waaronder het altaar, de ambo en het tabernakel, werd in 1979 ontworpen door de Weense kunstenaar Zbyněk Sekal. Gemaakt van koperen platen die op houten frames zijn gespijkerd, weerspiegelen deze stukken het open-arm motief dat in de architectuur van het gebouw te vinden is, met duizenden koperen spijkers die het lijden van Christus en de mensheid symboliseren. Het altaar bevat ook een relikwie van Sint Pirminius.
Het doopvont in de zijkapel, gemaakt in 2003 door de Lustenau-kunstenaar Markus Grabher, is een transparante glazen kubus die tijdens elke doop door de peetouders met zand wordt gevuld, waardoor er in de loop van het jaar een zichtbare vorm ontstaat.
Het altaartriptiek, dat verschillende bijbelse maaltijdverhalen afbeeldt, is het werk van de Poolse kunstenaar Jan January Janczak. Het linker paneel toont de maaltijd van Abraham met de drie vreemdelingen en de Exodus-maaltijd, het centrale paneel bevat verhalen uit het Nieuwe Testament, en het rechter paneel illustreert scènes uit de Handelingen van de Apostelen. De kruiswegstaties worden omlijst door twee afbeeldingen van Jezus als de Goede Herder, eveneens geschilderd door Janczak.
Een barokke Madonna en Kind beeld uit circa 1780, afkomstig uit de Montecassino-regio, en een crucifix in de zijkapel uit het late 18e eeuw, een geschenk van het bisdom Feldkirch, voegen historische diepte toe aan het interieur van de kerk. Een Heilig Hart beeld siert een pilaar nabij het orgel, en een beeld van Jezus als de Goede Herder staat in de kerkfoyer.
Aanvankelijk was er geen orgel opgenomen in het ontwerp van de kerk, omdat men dacht dat toekomstige technologische ontwikkelingen orgelmuziek overbodig zouden maken. Deze visie veranderde al snel, en een orgel van de Vorarlbergse orgelbouwer Christoph Enzenhofer werd geïnstalleerd en ingewijd door bisschop Bruno Wechner op 19 oktober 1986.
Vandaag de dag blijft de Guthirtenkirche een levendig centrum van aanbidding en gemeenschapsleven in Lustenau, waarbij de geest van modernistisch ontwerp wordt belichaamd en tegelijkertijd de tijdloze tradities van het katholieke geloof worden geëerd. De unieke architectuur en rijke geschiedenis maken het een must-see voor iedereen die dit schilderachtige Oostenrijkse stadje bezoekt.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen