Gelegen op de kruising van Hofsteigstraße en Kapellenstraße in het pittoreske marktstadje Lustenau, Oostenrijk, staat de Lorettokapelle als een bewijs van zowel geloof als geschiedenis. Deze rooms-katholieke kapel, gewijd aan de Heilige Maria, is het oudste nog bestaande heilige gebouw in Lustenau en heeft een bijzondere plaats in de harten van zowel de lokale bevolking als bezoekers. Door haar rijke geschiedenis, unieke architectuur en serene sfeer is het een must-see voor iedereen die de regio verkent.
De Lorettokapelle werd in 1645 gesticht door Hans Hagen, de Hofammann (hoofdbeheerder) van Lustenau. De kapel werd gebouwd op de plaats van een eerdere veldkapel, een beslissing die werd beïnvloed door de diepe religieuze ijver van die tijd en de verwoestende pestepidemieën van 1628/29 en 1635. Deze epidemieën eisten het leven van Hagen's eerste vrouw en twee van zijn zonen, wat hem ertoe bracht de kapel te bouwen als een daad van geloof en dankbaarheid. De kapel diende ook als een symbool van de stijgende sociale status van de familie Hagen, die zich nauw aansloot bij de lagere adel.
In het begin van de 18e eeuw, rond 1730, onderging de Lorettokapelle aanzienlijke barokke aanpassingen. Er werd een toren toegevoegd en ovale ramen werden geïnstalleerd in het koor. Ook werd er een houten galerij gebouwd. Tegen het midden van de 18e eeuw had de familie Hollenstein de familie Hagen vervangen als de rijkste en meest invloedrijke familie in Lustenau. De Hollensteins financierden waarschijnlijk de renovatie rond 1760, die de bouw van de barokke altaren omvatte die de kapel vandaag de dag nog steeds sieren.
Speurtochten in Lustenau
Ontdek Lustenau met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Lustenau op een spannende en interactieve manier!
In 1840 goot de beroemde Grassmayr klokkengieterij in Feldkirch een klok voor de kapel. Vijftig jaar later, in 1890, werd het interieur gerenoveerd in de Nazarener stijl. De muren en het plafond werden bedekt met een dikke laag pleisterwerk en de altaren werden geschilderd met een bruin-groene lak, waardoor hun oorspronkelijke kleuren werden bedekt. Deze renovatie bedekte ook de oorspronkelijke verf op de beelden.
Ondanks kleinere renovaties in 1931 en 1964, was de Lorettokapelle tegen het einde van de jaren 1980 dringend toe aan een uitgebreide restauratie. De muren leden onder optrekkend vocht, de zijmuren helden naar buiten en er waren grote scheuren ontstaan achter de zijaltaren. De vloer was verrot en de banken, deuren en ramen waren allemaal in slechte staat.
De uitgebreide renovatie omvatte het drogen van de muren, het opnieuw uitlijnen van de zijmuren en het herstellen van het oorspronkelijke pleisterwerk. De toren werd opnieuw bedekt met houten leien en het kruis en de bol werden gerestaureerd. De oude vloer werd vervangen door een eenvoudige zandstenen vloer en er werd een houten cassetteplafond geïnstalleerd. Ook de ramen werden gerestaureerd. Het smeedijzeren koorscherm werd gerenoveerd en aangepast zodat alle drie de vleugels geopend konden worden. Nieuwe banken werden gemaakt, gemodelleerd naar een goed bewaard gebleven origineel. De interieurveranderingen van 1890 werden grotendeels teruggedraaid, waardoor de altaren en beelden in hun oorspronkelijke barokke pracht werden hersteld. Deze uitgebreide renovatie, die 3,3 miljoen schilling kostte, werd in april 1989 voltooid en werd breed ondersteund door de lokale gemeenschap.
De Lorettokapelle is een rechthoekig gebouw met een zadeldak. Een klokkentoren met een ui-vormige koepel rijst op boven het koor, dat een vijfzijdige apsis heeft. De open portiek wordt bedekt door een lessenaarsdak. Het schip heeft aan elke kant drie spitsboogvensters, met een rond venster in elke gevelmuur. Het entreeportaal is een rondboog met de inscriptie 1645 en een fresco van Sint Christoffel, geschilderd door Sepp Maierhuber in 1936.
Het schip heeft een houten cassetteplafond en is gescheiden van het vlakke dak van het koor door een ronde triomfboog. Een houten galerij bevindt zich aan het westelijke uiteinde van de kapel. De barokke houten altaren, daterend uit ongeveer 1760, hebben voluutbanden. Het hoogaltaar herbergt een beeld van Maria met het Kind, omringd door putti en twee knielende engelen. Dit beeld, beschouwd als een wonderbaarlijk beeld, dateert uit ongeveer 1470, wat het ouder maakt dan de kapel zelf.
De centrale nis van het linkerzijaltaar bevat een beeld van Sint Sebastiaan, met een afbeelding van Sint Catharina erboven. Het rechterzijaltaar bevat een beeld van Sint Jozef uit ongeveer 1760, met een afbeelding van Sint Benedictus erboven. Het smeedijzeren koorscherm, versierd met een wapenschild, dateert uit 1672. Aan de linkerzijmuur hangt een crucifix en achterin de kapel staat een oude houten offerkist, versterkt met metalen banden en beveiligd met meerdere sloten.
Volgens de lokale legende schonk een oude vrouw uit het Hohenems-district van Steckenwegen, die elke zondag naar de parochiekerk in Lustenau liep, een klok aan de kerk als dank voor het gespaard blijven van de pest. Deze klok, bekend als de Steckenweibchen-klok, werd traditioneel met Kerstmis geluid om de Steckenwegerin te roepen. Ondanks de legende dateert de klok uit 1840. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen alle klokken werden gevorderd, werd deze klok gespaard vanwege haar leeftijd en legendarische oorsprong en werd later verplaatst naar de Lorettokapelle. In 2003 werd een tweede klok geschonken ter nagedachtenis aan Albert, Mathilde en Walter Bösch.
De Lorettokapelle is niet zomaar een gebouw; het is een stukje levende geschiedenis, een toevluchtsoord van geloof en een symbool van de veerkracht en toewijding van de gemeenschap. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een architectuurliefhebber of gewoon op zoek bent naar een moment van rust, een bezoek aan de Lorettokapelle in Lustenau is een verrijkende ervaring die een blik biedt op het verleden en een serene ontsnapping aan het heden.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.